A tárkonyos recept válogatásunk nem tartozik a szokványos recept gyűjteménybe. Korábbi cikkünkben már kifejtettük a tárkony gyógyhatását, most lássunk olyan ismert, vagy kevéssé ismert tárkonyos recept  leírásokat, melyekkel változatossá tehetjük az étkezésünket.A tárkonynak most van szezonja, érdemes friss tárkonyt használni az ételünkbe!

A francia konyhában közismert a tárkony alkalmazása. Bár a tárkony népszerűsége az elmúlt évszázadokban csökkent, ez a népszerűség Franciországban töretlen maradt.

Közismert vegetariánus tárkonyos recept válogatás:

Az eredeti “Fines herbes” fűszerkeverék – tárkonyos recept:

Ez a tárkonyos recept olyan étel, mely a francia vidékeken terjedt el, és nálunk az eredeti formájában jóformán teljesen feledésbe ment.

Franciául a “fines herbes” (ejtsd: finzerb, melynek jelentése finom füvek) általánosságban a fűszernövényeket jelöli, de a francia nyelvben használják egy bizonyos fűszerkeverékre is. Ez klasszikusan vagy alapvetően: petrezselyem, turbolya, tárkony és snidling. Csatlakozhat más is, a képlet némileg képlékeny.

A magyar szakácskönyvekben valamikor 100 éve jelent meg a „finzerb” kifejezés, mellyel egy barnamártással készült gombamártást jelöltek. Ez a kifejezés ma is a szakácsoktatás része, azonban nem az eredeti “Fines herbes” mártást jelöli.

Mi most az eredeti receptet tesszük közzé.

Hozzávalók:

A petrezselymet, a snidlinget, a turbolyát, a tárkonyt frissen finomra aprítjuk, majd sóval borssal összekeverjük.
Ez egy klasszikus francia gyógynövénykeverék, mely finom és vitaminokban gazdag!
Tojás ételek és saláták önteteként is fogyaszthatjuk bármilyen vivőanyaggal összekeverve (pl. tejföl, joghurt, olaj).


Berni mártás – tárkonyos recept

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb zsenge vöröshagyma, vagy sonkahagyma (esetleg fejesedő újhagyma),
  • 3 ág friss (esetleg fél kiskanál szárított) tárkonylevél,
  • 1 ág friss (esetleg fél mokkáskanál szárított) kakukkfű,
  • csipet só, őrölt fehér bors,
  • 1,5 dl tárkonyecet,
  • 30 dkg vajból, 3 tojássárgájából, 3 ek. hideg vízzel, negyed citrom levével, csipetnyi cayenne borssal, 3 csipet sóval készített hollandi mártás,
  • 3-4 ág petrezselyem.

Elkészítés:

Alapja a hollandi mártás. A hollandi mártás készítéséhez a vajat kis lángon fölolvasztjuk, majd a tűzről lehúzzuk. A tojások sárgáját egy tálban a vízzel 1 percig keverjük. Utána vízfürdőbe állítjuk, és közepes lángon melegítve habosra verjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. A tűzről levéve apránként — ahogy például az olajat a tojássárgájához adjuk a majonéz készítésekor — hozzáadjuk a folyós vajat. Ügyeljünk a hőmérsékletre! Akkor igazán jó, ha mind a tojások, mind az olvasztott vaj egyforma hőmérsékletűek. Végül adjuk hozzá a citrom levét, a sót és a borsot. A hollandi és a berni mártás is csak frissen jó, ne melegítsük újra!

A hollandi mártás elkészítését követően a hagymát megtisztítjuk, a tárkony meg a kakukkfű leveleit az ágról leszedjük, finomra vágjuk, és egy mélyebb serpenyőbe vagy kisebb lábasba szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a tárkonyecetet és kis lángon 6-8 perc alatt sűrűre főzzük kb. amíg a felére beforr.

A tűzről lehúzva 3 evőkanál vizet keverünk hozzá, majd apránként a kész hollandi mártásba szűrjük, végül jó habosra keverjük. A kétféle fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Azon forrón, különféle roston sült húsokhoz és párolt zöldségekhez tálaljuk.


Mediterrán tárkonyos fokhagymamártás

Hozzávalók:

  • 2 dl ketchup
  • fél dl vörösbor
  • 3 gerezd tört fokhagyma
  • csipet só
  • őrölt bors
  • 1 evőkanál összevágott friss tárkonylevél
  • finomra vagdalt friss bazsalikom
  • csipetnyi őrölt babér.

Elkészítés:

A 2 dl ketchup-ot alaposan kikeverjük a 0,5 dl vörösborral, a 3 gerezd tört fokhagymával, a csipetnyi sóval, borssal, és az 1 evőkanál összevágott friss tárkonylevéllel, majd a finomra vagdalt friss bazsalikommal. Végül a csipetnyi őrölt babérral ízesítjük.

Zárt üvegben a hűtőszekrénybe tesszük néhány napra, hogy az ízei jól összeérjenek. Mártogatósnak, vagy akár tészta mellé is kínálhatjuk.


Tárkonyos zöldbableves

Hozzávalók:

  • 1 evőkanálnyi növényi olaj (pl. olíva)
  • 3-4 gerezd préselt fokhagyma
  • 1 liter víz vagy zöldségalaplé
  • csipetnyi lestyán
  • 1 kis fej felkockázott hagyma
  • 50 deka megtisztított zöldbab
  • 1 szál felszeletelt sárgarépa
  • kis evőkanál méz
  • 1 kávéskanál só
  • vágott petrezselyem
  • 1 pohár tejföl
  • sűrítéshez: tojássárga, egy csipetnyi tárkonylevél és késhegynyi szerecsendió por.

Elkészítés:

Egy evőkanál olajban kissé megpárolunk 1 kis fej felkockázott hagymát, 3-4 gerezd préselt fokhagymát, majd felöntjük 1 liter zöldségalap lével. Csipetnyi lestyánnal ízesítjük.
Beleteszünk 50 deka megtisztított zöldbabot és 1 szál felszeletelt sárgarépát, és puhára főzzük.
Végül hozzáadunk 1 evőkanál mézet, 1 kávéskanál sót, 1 pohár tejfölben elkevert tojássárgát, csipetnyi tárkonylevelet (és szerecsendióport). A tejfölös keveréket óvatosan, állandó keverés mellett öntjük a levesbe.
Amikor a tányérokba kerül, vágott petrezselymet szórunk rá.


Délszláv tárkonyos gombás krumplileves

Hozzávalók:

  • 40 deka hámozott, megmosott, kockára vágott burgonya
  • 20 deka tisztított, csíkokra szeletelt gomba
  • fél liter víz
  • 4 gerezd préselt fokhagyma
  • csipetnyi őrölt bors
  • kávéskanálnyi csombor
  • csipetnyi majoránna
  • 5 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál apróra vágott snidling
  • 1-2 evőkanál tárkonyecet
  • 1 deci tejföl.

Elkészítés:

40 deka hámozott, megmosott, kockára vágott krumplihoz 20 deka tisztított, csíkokra szeletelt gombát adunk, felöntjük fél liter vízzel. Belekeverünk 4 gerezd préselt fokhagymát, csipetnyi őrölt borsot, kávéskanálnyi csombort, csipetnyi majoránnát és takarékon 30 percig főzzük. 5 evőkanál olajban megpirítunk 3 evőkanál lisztet, 1 evőkanál apróra vagdalt snidlinget, és lassan kevergetve felengedjük a levessel, azaz berántjuk vele. Ha ismét felforrt 1-2 evőkanál tárkonyecettel ízesítjük. Tálalás előtt 1 deci tejfölben elkevert 1 evőkanál vágott snidlinggel vegyítjük össze.


Tárkonyos kapros-joghurtos sárgaborsóleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg sárgaborsó,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 2 fej hagyma,
  • 1,5-2 pohár joghurt,
  • csipetnyi tárkony,
  • 2 evõkanál liszt,
  • fél csokor kapor,
  • 1 teáskanál só,
  • kevés natúr vega mix.

Elkészítése:

Az 1-2 órára beáztatott sárgaborsót a felaprított hagymával, a fokhagymával és a fûszerekkel együtt puhára fõzzük, majd hozzáadjuk a joghurtban csomómentesen elkevert lisztet és összeturmixoljuk.  Átfõzzük vele.
A végén beletesszük az apróra vágott kaprot.


Fûszeres túrógolyók – előétel

Hozzávalók:

  • 0,25 dkg tehéntúró,
  • 2 evõkanál apróra vagdalt földimogyoró,
  • 1 zúzott fokhagyma gerezd,
  • 1 evõkanál apróra vágott friss petrezselyem,
  • 4 db finomra vágott zöldhagyma,
  • 1 ek. apróra vágott friss metélõhagyma
  • 1 evõkanál finomra vágott friss tárkony,
  • só, bors.

Elkészítése

A túró igen alkalmas sós vagy édes golyók készítésére. A friss fûszernövények és a mogyoró tápanyaggal és új ízekkel gazdagítják. Több változatban is elkészíthetjük, ha tetszés szerint fûszerezzük, magvakat vagy szárított gyümölcsöket adunk hozzá. Ez az étel nagyon vonzó látványt nyújt ha az endívia fodros leveleibõl készült ágyon tálaljuk, és apró paradicsomokkal díszítjük.

Turmixgépben összekeverjük a túrót, a mogyorót és a fokhagymát. Hozzáadjuk a finomra vágott zöldhagymát és a fûszereket, majd jól összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kis golyókat formálunk a túróból, és meghempergetjük õket az õrölt mogyoróban.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!