Barion Pixel
Citrom
citrom

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): A citromhéj illóolajat, heszperinglikozidot, keserűanyagot, nyálkát, cserzőanyagot tartalmaz. 1-nonanol, adenozin, a-Pinén, ásványi só, aszkorbinsav, bergaptén, béta-karotin, cineol, cink, citrál, citromsav, citronellál, diozmin, ecetsav, fehérje, ferulasav, flavonoid, foszfor, galluszsav, geraniol, glutaminsav, guanidin, hamu, heszperidin, hexanol, illóolaj, kalcium, kálium, kaprilsav, karén, karvol, karvon, kávésav, kén, keserűanyag, klór, koffein, kumarin, kumarinszármazék, limonén, linalil-acetát, linalool, lutein, magnézium, mustársav, nátrium, niacin, nyálka, olaj, pektin, réz, rost, rutin, stachydrin, szabinén, szacharidok, szalicilát, szerves savak, szinapin, terpinén-4-ol, timol, tyramin, umbelliferon, vas, violaxantin, vitamin, Vitamin A, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: gyümölcs, gyökér, kéreg, levél, nedv, olaj, termés, termésburok, héj. Alapvetően az egész gyümölcsöt (gyümölcshús, magok, héj) és a levelet hasznosítják.

Citrom leírás:

A rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó maximum 10 m magas fácska. A fácska törzse egyenes, halványzöld, ágai tövisesek. Élénkzöld, fényes levelei oválisak, lándzsa alakúak. Virágai fehérek, esetleg rózsaszín széllel, nagyon finom illattal. A gyümölcs igen savanyú, héja citromsárga. A citrom héja is gyógyhatású, vigyázzunk, hogy gyógyászati célokra csak olyan héjat használjunk fel, mely vegyi anyaggal (pl. imazilil) nem kezelt! A citromhéjat a likőr- és az édesipar is használja. Az aromaterápia a termés héjából vagy a levelekből vízgőz-desztillációval illóolajat állít elő. A természetes citromlé C-vitamin tartalma jobban hasznosul, mint az aszkorbinsav (szintetikus C-vitamin). Azonos adagolás mellett (pl. 500 mg) esetén a C-vitamin bevitel 35 %-kal hatékonyabb, mint a szintetikus készítményeknél, ami részben a citrom flavonoidjainak tulajdonítható.

Betegségek kezelése:

A citrom hagyományosan elősegíti az egészséget, a gyógyulást, növeli az energiát. A citromhéjat gyomorerősítőnek, és ízjavítónak használják. Közismert, hogy a citromnak magas a C-vitamin tartalma, és ezért erősíti a megfázással és náthával szembeni ellenállóképességet. Ugyanakkor gyümölcseit más panaszok esetén is fel lehet használni, pl. érelmeszesedés és visszér kezelésére, valamint külsőleg szőrtüszőgyulladás, lábgomba, rovarcsípések és napégés esetén. A citromlé rendszeres fogyasztása alapul szolgálhat agyérelmeszesedés és a hajszálerek vagy visszerek bántalmai esetén. Meghűlés, influenza, torok- és garatgyulladás esetén, valamint emésztési zavaroknál megelőzésre és kezelésre ajánlott. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt kiegészítő kezelésként alkalmazzák köszvény és reumás ízületi panaszok esetén. A gyümölcs és a levelek flavonoidjai vérnyomáscsökkentő hatásúak és védik a hajszálereket. Allergia ellenes és gyulladáscsökkentő tulajdnoságokkal is rendelkezik. Az illóolajnak limonén- és citráltartalma miatt fertőzésgátló hatása van.

Citrom hol honos:

Európa déli részén és a melegebb égöv részein termesztik (pl. Délkelet-Ázsia és India).

Figyelmeztetés:

A citromban lévő citrálok (aldehidek) maró hatásúak lehetnek a bőrre, a kumarinok pedig fényérzékenységet idézhetnek elő.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A gyümölcsöket és a leveleket télen gyűjtik be. A citromfa megfelelő körülmények között egyébként egész évben virágzik és hozza a terméseket.

Szinonímák:

citromhéj, európai citrom, közönséges citrom, valódi citrom, citromfa

Latin név: Citrus medica, Citrus limonum , Citri pericarpium, Citrus × limon (L.) Burm.f., Citrus acida Roxb. / Citrus limonium / Citrus limonum Risso. / Citrus medica limonum / Citrus medica subsp. limonum (Risso) Hook / Citrus medica var. limon L. / Citrus medica var. limonum L.

Angol: Lemon, Lemon tree / Lime fruit / Limon

Finn:Sitruuna, Sitruunapuu

Francia: Citron, Citronnier / Limon / Limonier

Görög: Λεμόνι, Λεμονια / Λεμονιά

Holland: Citroen, Citroenboom

Ír: Líomóid

Izraeli:לימון

Japán: レモン

Kínai: 柠檬

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): ning meng

Lengyel: Cytryna zwyczajna, Cytryna

Német: Zitrone, Citron / Citrone / Limone / Zitronebaum / Zitronen

Norvég: Sitron

Olasz: Limone, Citrus × limon

Orosz: Лимон

Perzsa: لیموترش, ليمو ترش

Portugál: Limão, Limoeiro

Portugál Brazil: Limão siciliano, Limão / Limoeiro

Spanyol: Limonero, Citrus × limon / Limón

Svéd: Citron

Szlovák: Citrón

Szlovén: Limona, Limonovec

Török: Limon

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 309. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 39

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.I


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE