Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai
Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): adenozin, alanin, allicin, almasav, alumínium, aminosav, antociánok, arginin, arzén, ásvány, ásványi só, aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, bárium, béta-karotin, bór, bórkősav, borostyánkősav, bróm, cink, cisztein, citromsav, cserző anyagok, csípős illóolaj, cukrok, ecetsav, etanol, ezüst, fehérje, fenilalanin, fitohormon, flavonoid, fluor, fólsav, foszfor, fruktóz, fumársav, glicin, glutamin, glutaminsav, glükóz, hamu, higany, hisztidin, illóolaj, inzulinhoz hasonló fitohormon, izoleucin, jód, kadmium, kalcium, kalcium-acetát, kalciumfoszfát, kalciumnitrát, kalcium-oxalát, kálium, karotinok, kén, kénes illóolaj, kobalt, koffeinsav, koleszterin, kolin, króm, leucin, lítium, lizin, lutein, magnézium, mangán, metionin, molibdén, mustárolajhoz hasonló glikozid, nátrium, nikkel, nitrogén, ólom, palmitinsav, pektin, poliszacharid, prolin, réz, rubídium, rutin, sóskasav, stroncium, szacharóz, szalicilát, szaponin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, sztearinsav, thiopropionaldehid, tirozin, treonin, trigonellin, triptofán, valin, vas, vitamin, Vitamin A, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin E, víz, zsír
Vöröshagyma leírás:
Legfeljebb 60 cm magas, évelő növény, nagy, fehértől bíborszínűig terjedő virágzattal. Éverzedek óta termesztik konyhai és gyógynövényként. Ókori írások tanúsága szerint a piramisokat építő rabszolgák, a római légionáriusok, vagy a gladiátorok ellátmányának is fontos, és elmaradhatatlan részét képezte. A konyhában a sós ételek zömében megtalálhatjuk. Az hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos “hagymaszagot” S-alkil-Lciszteinszulfoxid speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok. A vöröshagyma (Allium cepa) esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb… Mindezen vegyületek, valamint szteroidszaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért.Betegségek kezelése:
A természetes gyógyászatban főként gyulladáscsökkentő, étvágygerjesztő, emésztést elősegítő és vérnyomáscsökkentő hatásai miatt becsülik nagyra.Vöröshagyma hol honos:
Nyugat-ÁzsiaÖsszetéveszthető:
A hagymafélék (Allium) az egyik legfajgazdagabb nemzetség (kb. 300 faj tartozik ide). Az egész világon, így Magyarországon is számos vadontermő faja (Allium flavum – sárga hagyma, Allium ursinum – medvehagyma, Allium victorialis – havasi hagyma stb…) és termesztett faja (Allium cepa – vöröshagyma, Allium sativum – fokhagyma fajtacsoportok, valamint az Allium porrum – póréhagyma, Allium fistulosum – téli sarjadékhagyma, illetve Allium schoenoprasum – metélőhagyma, vagy snidling) ismertek. Ezek nagy része fajta és küllem alapján egymástól jól elkülöníthatő. Gyógyhatásuk némileg eltér egymástól.Jogszabályi védettség: Hazánkban a hagymafélék közül a szarvashagyma (Allium carinatum), a pézsmahagyma (Allium moscatum), a bugás hagyma (Allium paniculatum vagy Allium marginatum), a bunkós hagyma (Allium sphaerocephalon), az illatos hagyma (Allium suaveolens) és a győzedelmes hagyma (más néven: havasi hagyma) (Allium victorialis) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett. Természetvédelmi értékük: 5.000 Ft-5.000 Ft-10.000 Ft-5.000 Ft-10.000 Ft-50.000 Ft.
Vöröshagyma szinonímák:
vereshagymaLatin név: Allium cepa, Allium cepa Linne
Angol: Garden onion, Bermuda onion / Common onion / Onion / Onions / Red Onion / Shallot
Finn:Keltasipuli, Jillosipuli / Kepasipuli / Punasipuli / Ruokasipuli
Francia: Oignon, Echalote / Échalotte
Görög: Κρεμμύδι
Holland: Ui, Bosui
Izraeli:בצל הגינה / בצל / בצל ירוק
Japán: タマネギ / たまねぎ / タマネギ / レッドオニオン
Kínai: 洋蔥 / 洋葱
Lengyel: Cebula zwyczajna, Cebula / Cebula jadalna / Czosnek cebula
Német: Zwiebel, Bolle / Fölle / Gartenzwiebel / Gemeine Zwiebel / Hauszwiebel / Küchenswiebel / Küchenzwiebel / Rote Zwiebel / Schalotte / Sommerzwiebel / Zibel / Zippel / Zwaibel / Zweibel / Zwiebellauch / Zwiefel / Zwiewel
Norvég: Kepaløk, Vanlig løk, Gul løk / Kepalauk / Matløk
Olasz: Cipolla, Allium cepa
Orosz: Лук ре́пчатый / Лук репчатый / Севок
Perzsa: پیاز
Portugál: Cebola
Portugál Brazil: Cebola / Cebola-de-cabeça
Spanyol: Cebolla, Allium cepa / Cebo / Cebolleta / Chalote
Svéd: Matlök, Gul lök / Lök / Popatislök / Rödløk / Syltlök
Szlovák: Cesnak cibuľový
Szlovén: Čebula / Luk – čebula
Török: Soğan
Források:
nincs
Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Dános Béla: Farmakobotanika, A gyógynövénytan alapjai (kemotaxonómia), Argumentum, Budapest, 2006, ISBN 963 446 204 9
Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885