Barion Pixel
Földimogyoró
földimogyoró

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alanine, alumínium, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, béta-karotin, bór, cellulóz, cink, fehérje, fenilalanin, foszfor, glicin, glutaminsav, hamu, higany, hisztidin, izoleucin, kadmium, kalcium, kálium, keményítő, kén, kobalt, koffeinsav, koleszterin, kolin, króm, lecitin, leucin, lizin, magnézium, mangán, metionin, nátrium, nitrogén, olaj, ólom, palmitinsav, prolin, réz, rubídium, rutin, szacharóz, szálak, szalicilsav, szelén, szénhidrát, szerin, sztearinsav, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas, Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: gyümölcs, olaj

Földimogyoró leírás:

Sokan a magas zsírtartalma miatt idegenkednek tőle, pedig nagyon sokféle betegség kezelésében bizonyított a jótékony hatása. Néhány kutatás kimutatta, hogy a földimogyoró rágcsálása kevésbbé okoz fogszuvasodást, mint például a sósperec, a burgonyaszirom, a sóskeksz, hogy a cukortartalmú élelmiszerekről már ne is beszéljünk. Szóval ha jót akarunk a fogainknak, akkor rágcsáljunk bátran földimogyorót.

Betegségek kezelése:

A földimogyoró a babhoz hasonlóan alacsonyan tartja a vércukorszintet. A papírvékonyságú vörös hártyájában procianidin-oligomer (PCO) vegyületek találhatók, amelyek segítenek a hormonfüggő rákos elváltozások és valószínűleg az endometrózis leküzdésében is. Ugyanezek a vegyületek segítenek a szívinfarktus, és a szélütés megelőzésében (amennyiben a földimogyorón rajta hagyja a piros héját). Bár a szójabab vált széles körben ismertté a magas fitoösztrogén (genistein) tartalma miatt, a földimogyoróban, a fekete babban és a limababban gyakran jóval nagyobb mennyiségben fordul elő ez a vegyület. Ezért a premenstruációs szindróma kezelésében is alkalmazható a földimogyoró. Ugyanezen vegyület miatt segíthet a cukorbetegség okozta retinaelfajulás, az ún. diabéteszes retinopátia megelőzésében. Kínában a fitoterapeuták ugyanezen tulajdonságai miatt ajánlják a szoptatási nehézségek esetén, mivel a kínai gyógyászok szerint segít a tejtermelés fokozásában.

Hol honos:

Széles körben elterjedt.

Figyelmeztetés:

Az arra érzékeny egyéneknél heveny allergiát válthat ki (nagyon ritka esetben akár halállal is járhat ez az allergia típus).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák:

amerikai mogyoró

Latin név: Arachis hypogaea, Arachis hypogæa, Arachis hypogoea

Angol: Earth Nut / Goober / Grass Nut / Ground-nut / Monkey Nut / Pea / Peanut

Finn:Maapähkinä

Francia: Arachide / Cacahuète

Görög: Αραχίδα

Holland: Grondnoot / Olienoot / Pinda / pindaplant / Aardnoot

Izraeli:אגוזי אדמה

Japán: らっかせい

Kínai: 落花生

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): luo hua sheng

Lengyel: Orzacha podziemna

Német: Erdnuss

Norvég: Peanøtt, Jordnøtt

Orosz: Земляной орех

Portugál: amendoim / caranga

Portugál Brazil: Amendoim

Spanyol: Araquida / Avellana americana / Cacahuete / Mandovi / Maní / Pistacho de tierra

Svéd: Jordnöt

Szlovén: Arašid / Kikiriki

Török: Fıstık / Yer fıstığı / Yerfistığı

Források:

nincs

nincs

James A. Duke

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE