Milyen fitoterápiában használatos: nyugati
Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alfa-linolénsav, aleuron, alumínium, anethol, a-pinén, apiol, arginin, arzén, ásványi anyagok, aszkorbinsav, bergaptén, beta-terpineol, bór, bróm, cineol, cink, cserző anyagok, D-provitamin, eugenol, fehérje, fellandrén, fenilalanin, fenolsav, ferulasav, flavin, flavonoid, fluor, foszfor, furfurol, geraniol, gyanta, hamu, higany, hisztidin, hyperozid, illóolaj, izoleucin, kadmium, kalcium, kálium, kámfor, karén, karotinoid, karotinok, karvakrol, karvol, karvon, kávésav, keményítő, kén, kobalt, króm, kumarin, kumarinszármazék, kvercitrin, leucin, limonén, linalil-acetát, linalool, linolsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, miriszticin, molibdén, nátrium, niacin, nikkel, nitrogén, olajsav, ólom, palmitinsav, piperin, réz, rost, rozmarinsav, rubídium, rutin, szabinén, szabinol, szacharidok, szafrol, szalicilát, szelén, szilícium, sztearinsav, tanninok, terpinén-4-ol, timol, toluol, treonin, umbelliferon, urán, valin, vanádium, vas, Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, Vitamin K, Vitamin P, víz, xantofil, xantotoxin, zsír, zsírosolaj, zsírsav
Mely részét gyűjtik: A termést, a leveleit és a virágját hasznosítják.
Kapor leírás:
Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae vagy Apiaceae) családjába tartozó, maximum 125 cm magas, egynyári, aromás növény, üreges szárral. Tetején elágazó szárral rendelkezik. Levele finom sallangokra szeldelt, vékony, fonalszerű. Ernyős virágzata nyúlánk sugarú, a szirmok sárgák. Termése 2-4 mm hosszú, elliptikus, éretten két résztermésre esik szét, ikerkaszat. Jellegzetes illatú növény. Termesztése manapság ipari méretekben is folyik. A kapor virágos hajtásából és terméséből illóolajat is állítanak elő a konzervipar számára. A konzerv készítményeket célszerűbben ízesíthetik a fűszernövények illóolajával, mint a növényi részek őrleményével. Levélzete a szárról lemorzsolva is forgalomba kerül. A kaprot már a fáraók idejében is használták fájdalomcsillapító szerként, az antik Görögországban pedig állítólag a szemükre is tették, hogy könnyebben el tudjanak aludni. A konyhában a kapor leveleit levesek, szószok, halak és húsok ízesítésére használják, érett terméseit pedig a kömény helyettesítésére. Forrázatként, tinktúraként, por és tabletta formájában alkalmazzák.Betegségek kezelése:
Fűszernövényként és gyógynövényként is használatos. Gyógynövényként emésztést serkentő, szélhajtó, görcsoldó és bélféregűző teát is készítenek belőle. Vizelethajtó hatása is ismeretes. Bedörzsölőszerekhez, fűszerként és likőrökhöz alkalmazzák. Leveléből kataplazma (meleg borogatás) készíthető. Kutatások során bebizonyosodott, hogy a kaporban található illóolaj gátolja a csíraképződést, így a tejsavbektérium, az Escherichia coli nevű kólibaktériumés az élesztőgombák szaporodását. Gyermekeknél az ebből főzött tea csillapítja a csuklást. E mellett serkenti az anyatej elválasztást. Segíthet a tejcsatorna elzáródás esetén is. Alkalmazható hányinger esetén, továbbá külsőleg zúzódások és fogínygyulladás esetén.Kapor hol honos:
ÁzsiaFigyelmeztetés:
Az ebbe a családba tartozó némely növényhez – koriander, rómaikömény, fűszerkömény – hasolóan, a kapor is kiválthat különféle allergiás reakciókat (szénanátha, allergiás kötőhártya-gyulladás, emésztőrendszeri tünetek). Illóolaja csak kis mennyiségben alkalmazható, várnadós és szoptató nőknél még kis mennyiségben sem tanácsos alkalmazni!Termőhelye:
Ipari területeken nagy helyen folyik a termesztése.Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.
Mikor gyűjtik:
A termést teljesen érett állapotban gyűjtik. Árnyékban szárítjuk.Kapor szinonímák:
kerti kapor, fűszerkapor, uborkafűLatin név: Anethum graveolens
Angol: dill, Aneto / Dill herb or weed / Dill seed / Dill weed / Garden dill / Indian dill
Finn:Tilli, Ryytitilli
Francia: Aneth odorant, Aneth / Faux anis / Fenouil batard
Görög: Άνηθος / Άνηθο το βαρύοσμο / Άνιθος
Holland: Dille
Ír: Lus mín
Izraeli:שבת ריחני / שמיר זרעים
Japán: イノンド / ディル
Kínai: 蒔蘿 / 莳萝
Kinai (Pinyin fonetikus átírás): shih lo
Lengyel: Koper, Koper ogrodowy
Német: Dill, Echter dill / Gurkenkraut
Norvég: Dill
Olasz: Aneto, Aneto puzzolente, Anethum graveolens
Orosz: Укроп / Укроп огородный
Perzsa: شوید
Portugál: Endro
Portugál Brazil: Aneto / Endro
Spanyol: Eneldo, Anega / Aneldo / Anethum graveolens / Aneto / Ezamillo / Hinojo hediondo
Svéd: Dill
Szlovák: Kôpor voňavý
Szlovén: Navadni koper / Koper / Koper navadni
Török: Dere otu / Duakotu / Duvakotu / Tereotu
Források:
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 186. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 96
Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7
Flora Danica Hft. 27, Tab. 1572; Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 3 Tafel 62