Barion Pixel
Szerecsendió
szerecsendió

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): arzén, beta-terpineol, bór, borneol, cianidin, cink, cymin, ecetsav, eleminin, enzim, eugenol, fehérje, fenilpropán-származékok, festékanyag, foszfor, geraniol, glükóz, gyanta, hangyasav, illóolaj, kalcium, kálium, kámfor, katechinek, keményítő, kobalt, koffeinsav, króm, limonén, linalool, magnézium, mangán, miriszticin, monoterpének, nátrium, palmitinsav, pektin, pinén, réz, szaponin, szalicilát, szénhidrát, sztearinsav, terpének, terpineol, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, víz, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: A magot és a maglepelt (mácisz) hasznosítják. A mácisz nem más, mint a “szerecsendió virág” néven ismert fűszer.

Szerecsendió leírás:

Legfeljebb 20 méter magas, örökzöld fa, nagyméretű, aromás gyümölcsökkel. Fényes levélzetű növény, mely 6-8 éves korában fordul először termőre. Kis sárga virágai fürtökbe tömörülnek. A szerecsendiófa halványsárga, csonthéjas termése egy magot tartalmaz. A magja a mandulához hasonlít, mely éréskor kettéhasad. A szerecsendió magköpenye (aryllus) is használható szerecsendió virágként (mácisz). A szerecsendió konyhai fűszernövényként a nyugati világban is ismert. Kevesen tudják róla, hogy erős gyógynövény is egyben, mely nagy adagokban akár delíriumot is okozhat. A likőriparban is felhasználják.

Betegségek kezelése:

Kínában Kr. u. 600 körültől alkalmazzák a Lép-hez és a Gyomor-hoz kötődő emésztési bajok kezelésére. A HKO szerinti íze Csípős, jellege Meleg, a Lép, a Gyomor és a Vastagbél meridiánjaira van hatással. Régebben afrodiziákumként is használták. A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. A HKO szerint görcsoldó, csillapítja a hányást és a hányingert, fokozza az étvágyat, gyulladáscsökkentő, megszünteti a szélszorulást és élénkíti az emésztést. Alkalmazható a belekből való szivárgások megszüntetésére és a hasmenés elmulasztására, így különösen krónikus laza széklet, illetve reggeli hasmenés esetén alkalmazható. A Lép, a Gyomor és a középső melegítő melegítésére és a csi áramlásának szabályozására. A HKO szerinti adagolása: 1-6 gramm. A nyugati gyógyászatban hörghurut, reumatikus panaszok, szélgörcsök, emésztési zavarok ellen, ízjavítónak, szélhajtónak használják. Külsőleg – masszázshoz és bedörzsölésre – alkalmazzák, hogy enyhítsék az ízületi és reumás fájdalmakat, az íngyulladást, vagy az izomsérüléseket. A szerecsendió antitrombotikus (vérrögképződést gátló) hatását már régóta feltételezték, de csak az utóbbi időkben erősítették meg nigériai kutatások, melyek a szerecsendió gyulladáscsökkentő és vérrögök képződését akadályozó hatását igazolták.

Szerecsendió hol honos:

Indonéziából származó gyógynövény (Molukkák-Indonézia).

Figyelmeztetés:

Meleg, illetve ételmérgezés okozta (akut) hasmenés esetén alkalmazása kerülendő. Nagy adagokban (7.5 grammtól) szédülést, görcsös rángást vagy hallucinációt okozhat. Két teljes szerecsendió mag akár ölhet is! Terhesség alatt ne használjuk. Külső használatnál kerülni kell az elhúzódó, nagy adagú használatot, mert bőrgyulladást okozhat.

Termőhelye:

Jelenleg a trópusokon termesztik: Indonéziában, az Antillákon, Reunion-on, illetve Brazíliában.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A termés érésekor leszedik, majd a magot tűz felett szárítják. Amikor a maghéjban már zörögnek a magok, akkor a sötétbarna maghájat eltávolítják. Az illóolajat vízgőz desztillációval nyerik ki.

Szerecsendió szinonímák:

valódi muskátdió, muskátdió, muskátdiófa, valódi muskátdiófa, szerecsendiófa, valódi szerecsendió

Latin név: Myristica fragrans Houttuyn., Semen myristica, Myristica fragrans, Myristica aromatica Lam., Myristica moschata Thunberg., Myristica officinalis L.fil.

Angol: Mace / Macis / Nutmeg / Nux Moschata

Finn:Muskotti / Muskottipuu

Francia: Macis / Muscade / Muscadier commun / Muscadier cultivé / Noix de muscade / Noix muscade

Holland: Muskaatboom

Kínai: 肉荳蔻 / 肉豆蔻

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Zsou Tou Kou, Rou Dou Kou

Lengyel: Muszkatowiec

Német: Macis / Muskat / Muskatblüte / Muskatnuss / Muskatnussbaum

Norvég: Muskat, Muskatblomme / Muskatnøtt

Olasz: Myristica fragrans / Noce moscata

Portugál Brazil: Nóz Moscada

Spanyol: Corteza de la nuez moscada / Macis / Nuez moscada

Svéd: Muskot / Muskotnöt / Musotblomma

Szlovén: Muškatni oreh

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 327. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 219

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE