Barion Pixel
cayenne

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): Fő hatóanyaga a kapszaicin (csípősségért felelős anyag), ezen kívül: karotinoid, C-vitamin, szaponinok, alanin, alumínium, apiin, arginin, aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, bárium, betain, béta-karotin, bór, cink, citromsav, ecetsav, fehérje, fenilalanin, foszfor, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, heszperidin, hisztidin, illóolaj, izoleucin, izovaleriánsav, kalcium, kálium, kámfor, kapszaicin, karotinoid, karvon, kobalt, koffeinsav, króm, leucin, limonén, lítium, lizin, lutein, magnézium, mangán, metionin, nátrium, nikkel, palmitinsav, prolin, pulegon, réz, rutin, sóskasav, szálak, szalicilát, szénhidrát, szerin, szilícium, szolanin, sztearinsav, thujon, tirozin, toluol, treonin, triptofán, valeriánsav, valin, vas, violaxantin, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B6, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: termés

Cayenne leírás:

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, kicsiny, 70 cm-nél nem magasabb évelő félcserje. Zöld szárán, törékeny ágain ovális, fogazott levelek ülnek. Termése, a paprika hosszúkás, felfújt bogyótermés, mely a törpepaprikához hasonló, téglavörös színű, csípős ízű termés. A paprika kezdetben zöld, majd érett állapotban sárga, vagy élénkpiros lesz. A cayenne a HKO szerint melegítő hatású (egyrészt a csípőssége, másrészt a vörös színe miatt) csilipaprika por. Konyhafűszer.

Szépségápolás:

Narancsbőr ellen krémekbe keverhető, mivel a bekent területen beindítja a vérkeringést. Borogatásként a fejbőrbe masszírozva megállíthatja a hajhullást.

Betegségek kezelése:

A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogínyvérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. A HKO és a nyugati orvoslás szerint is rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Javítja a vérkeringést a végtagokban, segíti az emésztést, stimulálja a szívet, kenőcsként izületi fájdalmakon segíthet. Belsőleg és külsőleg egyaránt használva a kapszaicin nevű hatóanyag elősegíti az agyalapi hormon felszabadulását, amely a kortizonhoz hasonló jótékony hatást fejt ki a gyulladásokra és az allergiás tünetekre. A migrén kezelésében is használatos. Ilyenkor a krémmel a fülkagyló belsejében a fájdalmas pontot be kell kenni. Műtét utáni emlőfájdalom is eredményesen kezelhető (szoptató anyáknál nem!). Belsőleges alkalmazása idegműködést serkentő hatású. Egy csipet csili torokpanaszok esetén kedvelt gargalizáló szer.

Cayenne hol honos:

Trópusi Amerika, és India, de mára már széles körben elterjedt.

Figyelmeztetés:

Óvatosan kezelendő, mert nyálkahártya irritáló hatása ismeretes (irritálhatja a torkot, a szájat). Nem fogyasztható gyomorsav túltengés, gyomorfekély, illetve magas vérnyomás esetén. Belsőleges fogyasztása esetén az adagolás tekintetében orvosi konzultáció javasolt! Külsőleges használata esetén szembe még véletlenül se kerüljön (kézről áttételesen se)! Szoptató anyáknál a külsődleges kezelés különös elővigyázatosságot igényel (erőspaprikával átitatott ruhanemű, dörzsölésre használt kéz még véletlenül se érintkezzen a mellbimbóval)!

Összetéveszthető:

nagyon sok faja létezik, mindegyik erőspaprika fajta hasonló hatású

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

Az érett termést júniustól szeptemberig szedik le, és 35 oC-nál nem melegebb hőmérsékleten megszárítják.

Cayenne szinonímák:

cayenne bors, csilipaprika, chilipaprika, csili, ördögbors, guineai bors, cayeni bors, cayeni-bors, cserjés paprika

Latin név: Capsicum minimum; Capsicum frutescens; Capsici fastigiati et C. Capsici frutescens

Angol: African pepper, American pepper, Bell pepper, Bid pepper, Bird Chilli, Bird chllies, Bird pepper, capsicum, Capsicum Fruit, Cayenne, Chile pepper, Chili, Chili Pepper, Chilli, Cockspur pepper, Goat’s pepper, Green pepper, Guinea pepper, Hot pepper, Red Chili, Red pepper, Spur, Spur pepper, Tabasco, Tabasco Pepper, Tabasco souce pepper, Wild pepper

Francia: Cayenne, Piment enrage

Holland: Cayennepeper

Lengyel: Pieprzowiec owocowy

Német: Beissbeere, Cayenne-Pfeffer, Chili, Chillies, Halbstrauchige Paprika, Tabasco

Norvég: Kayenne, Chili, Chilipepper, Kajenne, Kayennepepper, Spansk pepper

Portugál Brazil: Malagueta, Pimenta malagueta, Pimenta-cumarim, Pimenta-da-terra

Spanyol: ají, Cayena, Chile

Svéd: Kajenn, Spansk Peppar

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 309. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 37

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE