Barion Pixel
Fekete bors
fekete bors

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, kínai és ajurvédikus

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): illóolaj, piperidin és piperin alkaloidák, pinén, szabinén, limonén, kariofillén, linalool, fellandrén, acetil-kolin, kolin-amid (piperin)

Mely részét gyűjtik: termés

Fekete bors leírás:

A borsfélék (Piperaceae) családjába tartozó, évelő, kúszó, kapaszkodó liánféle. Az egyik legismertebb és legnagyobb mennyiségben termesztett fűszernövény, melynek gyógynövénykénti felhasználása nyugaton nem közismert. Egyszerű, váltakozó, vastag levelei hosszúkás, kihegyezett szív alakúak. Apró virágai hímnősek, vagy egyneműek.A fekete bors nem más, mint a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt zöld szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. Maga a bors a cserje termése kb. 5 milliméter átmérőjű, sötétvörös, amikor teljesen érett, és mint minden csonthéjas gyümölcs magot tartalmaz. Az antik kor óta termesztik fűszer- és gyógynövényként, fontos kereskedelmi termék. A konyhában felhasznált fekete borsot az érett termésből napon szárítva nyerik, az fehérborsot pedig az érett (piros) termésből nyerik. Ha több napon át tengervízben áztatják, majd lehántják a húsos termésfalát, akkor fehér borshoz jutnak. A kelet-indiai Piper longum és a Piper officinarium szolgáltatja a kevésbé értékes hosszúborsot (Piper longum). Légyűző és mérgező szereket is készítenek belőle.

Betegségek kezelése:

A bors az ajurvédikus orvoslásban számos növénytársítás alkotóeleme, és több, a nyugati kultúrákban ismeretlen alkalmazása létezik. Európában főleg emésztési zavarokra, elsősorban renyhe emésztés megszüntetésre ajánlott. Illóolaját külsőleg reumaellenes készítmények alkotórészeként használják. A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. Egy kis adag hathatósan élénkíti az emésztést. A teafőzetbe teljes szemeket tegyünk (porított bors esetén a megadott dózis fele szükséges). A HKO szerint stimuláló és melegítő hatással rendelkezik. Az érintett meridián csatornák a Gyomor, a Lép és a Vastagbél. Melegíti a Lépet és a Gyomrot, szétoszlatja a Hideget, ezért alkalmazzák Hideg okozta émelygés, hányás, hasmenés, és alhasi fájdalmak esetén. A HKO szerinti adagolása 1-4 gramm naponta. Egyes kutatások szerint piperin tartalma drámaian megnöveli egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (pl.: szelén , B-vitamin , béta-karotin, kurkumin). Ezen kívül hatékonyabbá teszi az antibakteriális és epilepszia ellenes szerek (akár gyógynövények) hatását. Az ajurvédikus orvoslásban több – a nyugati és a HKO szerinti – alkalmazása is ismeretes. Az ajurvédiukus gyógyászatban régóta használják székrekedésre , hasmenésre , fülfájásra , üszkösödésre , szívbetegségre , sérvre , rekedtségre , emésztési zavarokra , rovarcsípésekre, álmatlanságra , ízületi fájdalomra, máj problémákra, tüdő- betegségre, szájban lévő tályogokra, aftára, napégésre , fogszuvasodásra , és a fogfájásra . Egyes irányzatok szerint szembetegség kezelésére is alkalmazható (ezt kutatások nem támasztják alá, sőt a bors közvetlenül a szemre téve elég kellemetlen, esetleg káros hatással is rendelkezhet). A nyugati orvoslás szerint ismeretes vérnyomáscsökkentő, valamint pajzsmirigy serkentő hatása.

Fekete bors hol honos:

India, Malajzia, Vietnám, Brazília, Afrika, Délkelet-Ázsia, Indiai-óceán térsége

Figyelmeztetés:

A HKO nem javasolja fekete borsot Forrósággal kísért Yin Hiány esetén. A nyugati orvoslás semmilyen káros mellékhatását nem ismeri. Tiszta illóolaja azonban csak orvosi rendelvényre alkalmazható belsőleg. Helyileg alkalmazva irritáló, bőrizgató hatású.

Összetéveszthető:

Létezik még fehér, zöld, narancs és piros színű bors. Messze a feketebors hatóanyagtartalma a legnagyobb, gyógyászati célokra is ezt használják. A rózsabors néven ismert fajta külön faj.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Fekete bors szinonímák:

fűszerbors, borscserje

Latin név: Piper nigrum, Piper longum

Angol: black pepper, green pepper, white pepper

Finn:Pippuri

Francia: Poivrier noir

Holland: Peper

Kínai: 黑胡椒

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Hu Jiao

Lengyel: Pieprz czarny

Német: Pfeffer

Olasz: Piper nigrum

Orosz: Перец чёрный

Portugál: Pimenta-preta

Spanyol: Piper nigrum

Svéd: Pepparplanta

Török: Karabiber

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 309. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 38

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897 / Curtis’s botanical magazine; or flower garden displayed. London, 1832, volume 59 (plate 3139). Hand-coloured engraving by Lansdown Guilding (sheet 142 x 230 mm)


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE