Barion Pixel

Ez a paradicsomos bableves recept olasz módon, olasz fűszerekkel és egy különleges olasz kelképosztafélével készül.

kelkáposzta

Kelkáposzta kedvező hatásai

A kelkáposzta kitűnő béta-karotin és C-vitamin forrás, jó folsav forrás. E mellett vasat és kalciumot is tartalmaz.

A keresztesvirágúek családjának ezt a tagját Európában már vagy kétezer éve termesztik. Mind a fodros, mind a sima levelű kelnek sokféle változata létezik.

10 dkg kelkáposzta a javasolt napi A-vitamin adag több mint háromnegyedét és a napi C-vitamin adag közel kétszeresét tartalmazza.

A kelkáposzta jó forrása a vasnak és a folsavnak is: erre a két anyagra a vörösvérsejtképzés során van szükség. Minthogy a növényi forrásból származó vasat a szervezet nem tudja olyan könnyen felvenni, mint a húsból származót, a kelkáposztát érdemes paradicsommal, zöldpaprikával és más C-vitaminban gazdag zöldségfélével együtt fogyasztani, a C-vitamin ugyanis megkönnyíti a vas felszívódását.

Több kísérlet eredményeképpen a bimbóskel és a kelkáposzta is tartalmaz olyan vegyületeket, melyek rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatát.

 

Lacinato kelkáposzta, cavolo nero

Ehhez a recepthez szükségünk van a Toszkánában és Dél-Olaszországban kedvelt, Lacinato kelkáposztára, vagy olaszul és gyakran angolul a cavolo nero nevű sötétzöld, dióízű káposztára. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor használhatunk helyette friss ropogós kelkáposztát is. Ciabattát, vagy bagettet kínálhatunk mellé.

paradicsom

Paradicsom kedvező hatásai, gyógyhatásai

A paradicsom, mely növénytanilag inkább gyümölcs, mint zöldség, a 16. században került Amerikából Európába és sokáig dísznövényként tartották számon.

A paradicsom nemcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. Újabb kutatások szerint a paradicsom piros színét adó likopin nevű karotinoid festékanyag védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekkel szemben

A paradicsom jó karotinoid és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás.

A paradicsom energiatartalma igen kicsi: két közepes méretű paradicsomban együtesen csak 22 kcal van, ezért ez a zöldség fontos eleme minden fogyókúrás étrendnek.

A hátrányai, hogy a paradicsomlé gyakran allergizál. Különösen kisgyerekeknél kell arra ügyelni, hogy a paradicsom levet lemossuk, hogy ne legyen maró hatása. Előfordulhat, hogy belsőleg is allergizál. A zöld paradicsom az arra hajlamos egyéneknél akár migrént is okozhat.

Bab

A bab kedvező gyógyhatásai

A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Ezen kívül zsírszegény, és rengeteg B-vitamint tartalmaz.

Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-vitamint és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez.

A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású.

Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat.

A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot.

További gyógy- és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük.

Hozzávalók paradicsomos bableves recepthez

  • 2 db 40 dkg-os konzerv paradicsom (darabolt, ha natúr, akkor fűszerezni szükséges, vagy válasszuk a fűszeres változatot)
  • 25 dkg cavolo nero
  • 40 dkg konzerv fehérbab (cannelini)
  • 4 ek. extra szűz olívaolaj
  • só, őrölt bors

Ha a konzerv paradicsom natúr, akkor az alábbi friss fűszereket érdemes beletenni:

melyek önmagában is gyógyhatásúak.

Paradicsomos bableves elkészítése

  1. A paradicsomot tegyük egy nagy lábasba és öntsünk hozzá egy konzervdoboznyi hideg vizet. Ízesítsük sóval, borssal forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyra a hőfokot.
  2. A káposztaleveleket vagdossuk össze és tegyük a lábasba. Félig lefedve alacsony hőfokon főzzük kb. 15 percig,vagy amíg meg nem puhul.
  3. A babról öntsük le a levét, öblítsük le és adjuk a lábas tartalmához. Melegítsük át a levest, ízesítsük ha szükséges, majd tálaljuk ki leveses tányérokba. Csepegtessünk mindegyik adagra egy kevés olívaolajat.

A szerző