2022. augusztus 19. péntek | Karsai Judit Ez a paradicsomos bableves recept olasz módon, olasz fűszerekkel és egy különleges olasz kelképosztafélével készül. Kelkáposzta kedvező hatásai A kelkáposzta kitűnő béta-karotin és C-vitamin forrás, jó folsav forrás. E mellett vasat és kalciumot is tartalmaz. A keresztesvirágúek családjának ezt a tagját Európában már vagy kétezer éve termesztik. Mind a fodros, mind a sima levelű kelnek sokféle változata létezik. 10 dkg kelkáposzta a javasolt napi A-vitamin adag több mint háromnegyedét és a napi C-vitamin adag közel kétszeresét tartalmazza. A kelkáposzta jó forrása a vasnak és a folsavnak is: erre a két anyagra a vörösvérsejtképzés során van szükség. Minthogy a növényi forrásból származó vasat a szervezet nem tudja olyan könnyen felvenni, mint a húsból származót, a kelkáposztát érdemes paradicsommal, zöldpaprikával és más C-vitaminban gazdag zöldségfélével együtt fogyasztani, a C-vitamin ugyanis megkönnyíti a vas felszívódását. Több kísérlet eredményeképpen a bimbóskel és a kelkáposzta is tartalmaz olyan vegyületeket, melyek rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomor- és a vastagbélrák kockázatát. Ehhez a recepthez szükségünk van a Toszkánában és Dél-Olaszországban kedvelt, Lacinato kelkáposztára, vagy olaszul és gyakran angolul a cavolo nero nevű sötétzöld, dióízű káposztára. Ha nem tudunk hozzájutni, akkor használhatunk helyette friss ropogós kelkáposztát is. Ciabattát, vagy bagettet kínálhatunk mellé. Paradicsom kedvező hatásai, gyógyhatásai A paradicsom, mely növénytanilag inkább gyümölcs, mint zöldség, a 16. században került Amerikából Európába és sokáig dísznövényként tartották számon. A paradicsom nemcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. Újabb kutatások szerint a paradicsom piros színét adó likopin nevű karotinoid festékanyag védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekkel szemben A paradicsom jó karotinoid és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás. A paradicsom energiatartalma igen kicsi: két közepes méretű paradicsomban együtesen csak 22 kcal van, ezért ez a zöldség fontos eleme minden fogyókúrás étrendnek. A hátrányai, hogy a paradicsomlé gyakran allergizál. Különösen kisgyerekeknél kell arra ügyelni, hogy a paradicsom levet lemossuk, hogy ne legyen maró hatása. Előfordulhat, hogy belsőleg is allergizál. A zöld paradicsom az arra hajlamos egyéneknél akár migrént is okozhat. A bab kedvező gyógyhatásai A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Ezen kívül zsírszegény, és rengeteg B-vitamint tartalmaz. Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-vitamint és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez. A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású. Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat. A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot. További gyógy- és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük. Hozzávalók paradicsomos bableves recepthez 2 db 40 dkg-os konzerv paradicsom (darabolt, ha natúr, akkor fűszerezni szükséges, vagy válasszuk a fűszeres változatot) 25 dkg cavolo nero 40 dkg konzerv fehérbab (cannelini) 4 ek. extra szűz olívaolaj só, őrölt bors Ha a konzerv paradicsom natúr, akkor az alábbi friss fűszereket érdemes beletenni: bazsalikom kakukkfű oregánó majoranna borsikafű kevés görögszéna 1 gerezd zúzott fokhagyma melyek önmagában is gyógyhatásúak. Paradicsomos bableves elkészítése A paradicsomot tegyük egy nagy lábasba és öntsünk hozzá egy konzervdoboznyi hideg vizet. Ízesítsük sóval, borssal forraljuk fel, majd állítsuk alacsonyra a hőfokot. A káposztaleveleket vagdossuk össze és tegyük a lábasba. Félig lefedve alacsony hőfokon főzzük kb. 15 percig,vagy amíg meg nem puhul. A babról öntsük le a levét, öblítsük le és adjuk a lábas tartalmához. Melegítsük át a levest, ízesítsük ha szükséges, majd tálaljuk ki leveses tányérokba. Csepegtessünk mindegyik adagra egy kevés olívaolajat. A szerző Karsai Judit See author's posts