Kalcium

Kalcium egyéb elnevezések:

Kalcium

Leírás:

Csontrendszer és fogazat egészségmegőrzésére. Csontveszteség és csontritkulás megelőzésére. Szív- és izom-összehúzódás, valamint a véralvadás elősegítésére. Emésztés javítására.

A csontritkulás ellenszereként ismert, napjainkban már az is kiderült, hogy fontos szerepe lehet a magas vérnyomás csökkentésében és a vastagbélrák megelőzésében. Ám a modern étrend gyakran alig tartalmaz kalciumot.

Betegségek kezelése:

A csontok és a fogazat egyik fontos összetevője, alapvető életfunkciókhoz – mint például a véralvadáshoz vagy az izmok összehúzódásához – is szükséges. Csupán a táplálékkal nehéz hozzá jutni, de az étrend-kiegészítők pótolhatják a hiányt.

A leggyakoribb ilyen étrend-kiegészítő a kalcium-karbonát, a kalcium-citrát (malát), a kalcium-glükonát, a kalcium-foszfát és a kalcium-laktát. A mennyisége változó a különféle vegyületekben. A kalcium-karbonát (amelyet savlekötőkben használnak emésztési zavarokra), 40%-ot tartalmaz, míg a kalcium-glükonátnak csak 9 %-a. Tehát minél kisebb az aránya, annál nagyobb mennyiségű kiegészítőre van szükség.

Megelőzésként:

Az évek során a megfelelő kalciumbevitel döntő jelentőségű a csontritkulás elkerülésében.

A csontritkulás következtében a csont szerkezetének megváltozásával nő a combnyak- és csigolyatörések kockázata. A bélből a legtöbb kalcium 35 éves kor alatt szívódik fel, de számos vizsgálat alapján kalciumkészítmények szedésével és kalciumban gazdag ételek fogyasztásával sok embernél még 65 év felett sem csökken a csontsűrűség, akiknél így kisebb a törések veszélye is.

További előnyei:

Csökkentheti a vastagbélrák veszélyét azáltal, hogy közömbösíti az epesavakat, és megakadályozza azok vastagbélbe kerülését.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a kalciumban gazdag étrend, sok-sok zöldséggel és gyümölccsel kiegészítve, sokszor hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást.

A magas vérnyomásban szenvedő emberek azonban csak orvosi tanácsra változtassanak gyógyszereiken, még akkor is, ha sok kalciumot szednek.

Tipp:

Ha betöltötte a 65. évét, szedjen kalcium-citrátot. Az idősebb emberek gyakran szenvednek gyomorsavhiányban, ezért szervezetüknek nehéz a kalcium-karbonátot feldolgozni.

Kerülje a dolomitból, kagylóhéjból vagy csontlisztből készült kalciumkészítményeket: ezeknek ugyanis magas ólomtartalmuk lehet!

Érdekesség:

A kalciumot a szervezet képtelen elegendő D-vitamin nélkül felszívni, ezt a vitamint a bőr állítja elő a napsugarakban lévő UV hatására.

A szervezetnek az a képessége, hogy D-vitamint tud előállítani a nap UV-sugarainak hatására, idősebb korban csökken, ezért érdemes napi 10 mg D-vitamint is az étrendbe beiktatni. Vásárolhat például olyan készítményt, amelyben D-vitaminnal együtt található.

A szervezet a spenótban található kalciumnak csak egy részét képes felszívni.  A spenót ugyanis nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, amely a kalciummal oldhatatlan vegyületet képez. Az oxálsav azonban nem akadályozza a felszívódását az egy időben fogyasztott más ételekből.

Szükséges mennyisége:

A javasolt kalciumadagok naponta: felnőtteknek 1000 mg; várandós anyáknak, valamint a klimaxot követő években lévő nőknek 1200-1500 mg; 1-10 éves gyerekeknek 800 mg; 11-18 éves gyerekeknek 1200 mg.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Kalcium hiány:

Hosszan tartó kalciumhiány csontrendellenességekhez, például csontritkuláshoz vezethet. A vér alacsony kalciumtartalma izomgörcsöket okozhat.

Túladagolás: 

Napi 2500 mg-ig veszélytelen a bevett kalciumadag, ha táplálékkal és kiegészítőkkel egyaránt történik a bevitel.

A kalciumkiegészítők túlzott bevitele azonban megakadályozhatja a szervezetben a cink, a vas és a magnézium hasznosulását.

Túl nagy adagokban való bevitele vesekövet okozhat. Ha a kalcium-karbonát kiegészítő szedése haspuffadást vagy bélszorulást okozna, kalcium-citráttal helyettesítse.

Adagolás:

Figyelje, hogy szervezete hozzájut-e az ajánlott kalciummennyiséghez az ételekből és/vagy étrend-kiegészítőkből.

Ha kalciumkiegészítőt szed, érdemes magnéziumot is egy időben szedni.

Használati útmutató:

A hatékony felszívódás érdekében ossza ketté az étrend-kiegészítő adagját, hogy 600 mg-nál többet ne vegyen be egyszerre.

Az étrend-kiegészítőt mindig étkezés közben vegye be. A kalcium-citrátot vagy -malátot tartalmazó készítmények jobban felszívódnak, mint a kalcium-karbonát.

Kalcium tartalmú élelmiszerek:

A tejtermékek – tej, joghurt vagy sajt – igen gazdagok benne. A zsírszegény tejtermékek valamennyivel kevesebb kalciumot tartalmaznak, mint a zsírosak.

A kalcium-maláttal dúsított narancslé, a konzervlazac és a (szálkákat is tartalmazó) szardínia, valamint a brokkoli és a mandula is nagyon jó, nem tejtermék eredetű források.

Figyelmeztetés:

Pajzsmirigy- és vesebetegségben szenvedők kérjenek orvosi tanácsot, mielőtt kalciumot szednének. A kalcium hat egyes gyógyszerek felszívódására; főleg tetraciklint tartalmazó antibiotikumokra.

További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!