Barion Pixel

Vas

Vas egyéb elnevezések:

Vas

Leírás:

A vas a vörösvértestek oxigénszállító összetevőjének, a hemoglobinnak egyik elengedhetetlenül fontos alkotóeleme. Ez az ásványi anyag szükséges az izmok oxigénellátásában részt vevő mioglobinhoz is, de többféle enzim és az immunrendszer bizonyos vegyületei is tartalmazzák. A szervezet, amely vasszükségletét többnyire a táplálékból fedezi. A vasszintet pontosan szabályozza, s így több vasat vesz fel azokban az időszakokban, amikor a gyors növekedéshez – például terhesség alatt vagy a gyermekkorban – több vasra van szükség. Kevesebbet, amikor elegendő vastartalék áll rendelkezésre. Mivel vérvesztéssel a szervezet a vérrel együtt vasat is veszít, a nők vérében a vasszint gyakran alacsonyabb. A fogyókúrázók, a vegetáriánusok és a sportolók is hajlamosabbak vashiányra.

Vashiányos vérszegénység kezelésére. Terhesség idején vagy erős havi vérzéskor, illetve orvosi javallatra.

Valószínűleg csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy a vas hiánya miatt fáradékonyak, továbbá gyengül a koncentrálóképességük és fokozódik a fertőzések iránti hajlamuk. Egyszerű vérvizsgálattal kideríthető, vajon szüksége van-e a szervezetnek vaspótlásra.

Betegségek kezelése:

A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin és a mioglobin képződéséhez, így a tüdőből a szövetekhez történő oxigén szállításához, továbbá a sejtekben folyó biológiai oxidációhoz. A vashiány meglepő módon igen gyakori a fejlett országokban: a tinédzser korú lányok 9 %-a és az 50 év alatti nők 11 %-a vashiányos. Bár sok élelmiszer tartalmaz vasat, erős menstruációs vérzés, illetve bizonyos betegségek vagy egyoldalú táplálkozás hajlamosítanak vashiányos vérszegénységre, ami azonban vaskészítményekkel megelőzhető, illetve kezelhető.

Főbb előnyei:

A megfelelő mennyiségű vas hozzájárul a szervezet energiaellátásához. Az immunrendszert a legjobb hatásfokon működteti, és frissen tartja az elmét. Kísérletek bizonyítják, hogy már az enyhe vashiány is jelentősen csökkentheti a felnőttek koncentrálóképességét, valamint ronthatja a tinédzser korú gyerekek iskolai teljesítményét.

Tipp:

A vaskészítmények egyik legáltalánosabb formája (ferro-szulfát) olcsó ugyan, de székrekedést és gyomorbántalmakat okozhat. Más formái, például a ferro-fumarát vagy a ferro-glükonát fogyasztása enyhébb mellékhatásokkal jár. Még ezeknél is kevesebb panasz fordul elő, ha vasban gazdag gyógynövényes tonikot (bioboltokban kapható) fogyaszt.

Érdekesség:

Az enyhe vashiányban szenvedő nők fázékonyabbak, mint az elégséges vasszinttel rendelkező nőtársaik. Rájuk a vas pótlása valójában ,,szívet melengető” hatással lehet.

Szükséges vas mennyisége:

A vas bevitelének ajánlott mennyisége férfiaknál, valamint nőknél a változó kor után napi 10 mg. Fiatalabb nőknek már 15 mg-ra (terhesség alatt 30 mg-ra) van szükségük naponta. Vashiányos vérszegénység ellen vaspótlásra van szükség – ez történhet különféle élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítő készítményekből –, melynek kezelése hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Vashiány:

Ha a táplálék kevés vasat biztosít, vagy túl sok a veszteség az erős menstruáció, gyomorvérzés (amelyet gyakran nem szteroid fájdalomcsillapító szerek okoznak), illetve rákos betegség esetén, akkor a szervezet a vastartalékait kezdi hasznosítani.  A vashiánynak kezdetben nincsenek tünetei. Később amilyen mértékben apad a szervezet vastartaléka, úgy csökken az egészséges vörösvértestek képződésének aránya is. Az eredmény vashiányos anémia, melynek általános tünetei: gyengeség, levertség, fáradtság, sápadtság, légszomj, szívdobogás és – a szervezet csökkent védekezőképessége miatt – a fertőzésekre való fokozott hajlam.

Vas túladagolás: 

Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezetbe túl nagy mennyiségben bevitt vas növeli az idült, krónikus betegségek, például a szívbetegség és a vastagbélrák kialakulásának veszélyét. Különösen azok a felnőttek veszélyeztetettek, akik genetikailag hajlamosak a haemochromatotis nevű vasraktározási betegségre, amikor a vas festék alakjában lerakódik a különböző szervekben, illetve azok a gyerekek, akik fokozottan érzékenyek a vas túladagolására.

A vas adagolása:

Vaskészítményeket csak orvosi felügyelet mellett szedjen, egyébként veszélyes lehet. A vérszegénység kezelése előtt meg kell állapítani a betegség okát. Ha az orvos szerint szükség van rá, akkor a vas pótlása általában vastartalmú só – ferro-szulfát, ferro-fumarát vagy ferro-glükonát – formájában szokott történni. A leggyakoribb dózis a napi háromszori 30 mg vas. A legtöbb férfinak és a változás kora utáni nőknek általában nincs szükségük pótlólagos vasbevitelre, sőt jobb, ha azt is ellenőrzi, hogy a naponta szedett multivitamin-készítményekkel nem jut-e túl sok vashoz.

Használati útmutató:

A vas akkor szívódik fel a legjobban, ha üres gyomorra veszi be. Ha viszont így gyomorbántalmakat okozna, egyen hozzá valamit, lehetőleg egy kis húst, vagy bármilyen C-vitaminban gazdag élelmiszert, illetve italt, például brokkolit vagy narancslevet, ugyanis a húsfogyasztás és a C-vitamin elősegíti a vas felszívódását. Hat hónapnál tovább semmiféleképpen ne szedjen vasat anélkül, hogy ellenőriztetné szervezete vastartalékait.

Vastartalmú élelmiszerek:

Nagy mennyiségű vas található a májban, a marha- és bárányhúsban. A vénuszkagylóban, az osztrigában és a kék kagylóban is van némi vas. A vegetáriánusoknak sem kell aggódniuk, ha étrendjüket bab- és borsófélékből, levélzöldségekből, salátából, aszalt gyümölcsökből (sárgabarack, mazsola), különféle magvakból (tökmag, napraforgómag) és vassal dúsított müzliből állítják össze. A sörélesztő, a tengeri moszat, a melasz és a búzakorpa is kitűnő forrása a vasnak.

Ha paradicsomot vagy egyéb savtartalmú zöldséget vasedényben készít el, akkor a főzés során az edényből vas oldódik ki az ételbe.

Figyelmeztetés:

Csak az orvos utasítása szerint szedjen vaskészítményeket. Minden 500. embernél a vas felszívódása öröklötten fokozott. A legtöbben erről a betegségről még csak nem is tudnak. (Ha a betegséget nem kezelik, szívelégtelenséget és májkárosodást okozhat.)

Az orvosi felügyelet nélkül végzett vaspótlás elfedheti a vashiányhoz vezető betegségek, például a bélrendszeri vérzés kezdeti tünetét. Ezért késhet az alapbetegség korai diagnózisa, ami életveszélyes lehet.

Minden vastartalmú étrend-kiegészítőt olyan helyen tartson, ahol a gyerekek nem érhetik el. Kisgyermekeknél már 5 tabletta elfogyasztása is súlyos mérgezést okozhat.

A vaskészítmények könnyen kölcsönhatásba léphetnek az antibiotikumokkal vagy más gyógyszerekkel. Ezért mindig mondja el orvosának, milyen étrend-kiegészítő készítményeket szed szokásos orvosságain kívül.

További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT