Barion Pixel

NIACIN B3 vitamin

B3 vitamin (Niacin) egyéb elnevezések:

Niacin B3 vitamin

Leírás:

A niacin néven ismert B₃-vitamin három különböző formában létezik.

Ezek a nikotinsav, a niacinamid, valamint az inozitol-hexaniacinát (amelyben a niacin egy másik B-vitaminhoz, az inozitolhoz kapcsolódik).

A szervezet is képes niacin előállítására a triptofán nevű aminosavból, amit főként a tojás, a tej és a szárnyasok húsa tartalmaz. A szervezet niacintartalmának mintegy fele a táplálék triptofántartalmának átalakításából ered.

A dohányfüstben lévő nikotinból nem képződik niacin. A szervezet niacinszükségletét a nikotinsav- és a niacinamid-készítmények együtt már képesek kielégíteni, de a betegségek kezelésében mindhárom formáját alkalmazzák.

Betegségek kezelése:

A niacin B3 vitamin elsősorban az alábbi betegségek kezelésében használatos: vérkeringés serkentése, ízületi gyulladásos panaszok enyhítése, depresszió megszüntetése, a fiatalkori (1-es típusú) cukorbetegségben az inzulinszükséglet csökkentése

A pellagra nevű betegséget, amely a fejlődő országokban még napjainkban is előfordul, ennek a fajta B-vitaminnak a súlyos hiánya okozza.

A szénhidrátok lebontásához niacin szükséges, ezért szerepet játszik a vércukorszint szabályozásában.

Az egészséges bőr karbantartásához, valamint az ideg- és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szintén fontos.

Megelőzésként:

A niacin nagy mennyiségű alkalmazása növeli a HDL (,,jó”) és csökkenti az LDL (,,rossz”) koleszterin- és trigliceridszintet.

Vizsgálatok igazolták, hogy a niacin eredményes lehet a szívbetegség megelőzésében.

A nikotinsav és az inozitol-hexaniacinát is ilyen hatásúak. Bár mindkettő egyformán hatékony, az inozitol-hexaniacinát nem okoz bőrkiütést, és használata során kisebb valószínűséggel alakul ki májkárosodás.

További előnyei:

Mivel a niacin tágítja az ereket, keringési zavarok (például az érelmeszesedés miatt a gyalogláskor a lábszárban kialakuló fájdalmas izomgörcs) és a Raynaud-kór (ennek tünete a kezek és a lábak hideg hatására létrejövő átmeneti érzéketlensége és fájdalma) gyógyítására is alkalmas lehet.

Ezeknek a betegségeknek a kezelésére az inozitol-hexaniacinát a legalkalmasabb.


A niacin karbantartja az agy- és idegsejteket, sőt arra is vannak vizsgálati adatok, hogy a niacinamid enyhíti a depressziót, a szorongást és az álmatlanságot.

Gyulladáscsökkentő hatása is van, ez a reumás ízületi gyulladásos betegek számára hasznos.

A porcképződést is elősegíti, így az artrózis kezelésében jelenthet nagy segítséget. Ha alkalmazását elég korán kezdik, a niacinamid lényegesen csökkentheti a fiatalkorban jelentkező (1-es típusú) cukorbetegségben az inzulinszükségletet.


Gyógyászati célokból azonban csak kezelőorvos javaslatára alkalmazza.

Tipp: Soha ne vásároljon recept nélkül kapható, késleltetetten ható niacint! A nagy mennyiségben alkalmazott nikotinsav hatására kialakuló bőrvörösödés ellen fejlesztették ki, de bizonyítottan májkárosodást okozhat.

Érdekesség:

A niacinamid artrózisra gyakorolt hatását vizsgáló kísérlet során a kutatók azt találták, hogy akik 12 héten keresztül folyamatosan szedték a vitamint, azoknak ízületi mozgása javult, ízületi gyulladása enyhült, és kevesebb gyulladáscsökkentő gyógyszerre volt szükségük, mint a placebót szedő társaiknak.

Szükséges mennyisége:

A niacin ajánlott mennyisége nőknek 13 mg, férfiaknak pedig 17 mg ajánlott. A koleszterinszint csökkentésére és más betegségek kezelésére azonban ezeknél sokkal nagyobb adagok szükségesek.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

B3 vitamin hiány:

Az enyhe fokú niacinhiány foltokban kialakuló bőrirritációt, étvágytalanságot, emésztési zavart és általános gyengeséget vált ki.

Jelentősebb hiánya következtében (amely iparilag fejlett országokban gyakorlatilag már nem fordulhat elő) pellagra nevű kór alakulhat ki, amely általános legyengüléssel jár. Tünetei: a bőr fokozott fényérzékenysége, hányás, világospiros nyelv, fáradtságérzet és emlékezetvesztés.

B3 vitamin túladagolás:

A felső határ napi 1500 mg.

A terápiás mennyiségben alkalmazott nikotinsav gyomorbántalmakat, a bőr vörösödését és viszketését, valamint májkárosodást okozhat (nagy dózisban a niacinamid is hasonló hatást gyakorol a májra).

Ahhoz, hogy ezeket a kellemetlen mellékhatásokat kivédje, amikor csak lehet, használjon inozitol-hexaniacinátot: ez sem bőrvörösödést, sem pedig májkárosodást nem okoz.

Ha azonban hosszú ideig kényszerül a niacin bármelyik formájának alkalmazására, időnként ellenőriztesse májműködését.

Adagolás:

Koleszterinszint csökkentésére, a Raynaud-kór és az érszűkület okozta sántítás kezelésére: naponta háromszor szedjen 500 mg inozitol-hexaniacinátot.

A cél a koleszterinszint csökkentése, tehát szedje a vitamint két hónapig; ha semmiféle változást nem tapasztal, azonnal hagyja abba.

Szorongás és depresszió ellen: naponta szedjen 50 mg niacint: ezt az adagot a B-vitamin-komplex is tartalmazhatja.

Álmatlanság ellen: lefekvés előtt egy órával vegyen be 500 mg niacinamidot.

Ízületi panaszok ellen: orvosa véleményének megkérdezése után naponta háromszor vegyen be 500 mg niacinamidot­ ‑ ezt azonban csak orvosi felügyelet mellett tegye.

Használati útmutató:

A niacinvegyületet étkezés közben, vagy tejjel együtt vegye be, így nem lépnek fel gyomorpanaszok.

Niacin tartalmú élelmiszerek:

A niacin a magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, például a csirke- és marhahúsban, a halban, valamint az olajos magvakban található meg.

A különböző pékárukat, gabonaőleményeket és tésztaféléket is szokták niacinnal dúsítani.

Bár a tejnek és a különféle tejtermékeknek, valamint a tojásnak alacsony a niacintartalma, triptofántartalma viszont nagyon magas, ezért ezek fogyasztásával is csökkenthető a szervezet niacinhiánya.

A különféle tésztákat gyakran dúsítják niacinnal. De ahhoz, hogy a niacin ajánlott napi mennyiségét bejuttassa szervezetébe, legalább 7 adag főtt tésztát kellene megennie.

Figyelmeztetés:

Ha koleszterinszint-csökkentő gyógyszert szed, terápiás mennyiségben ne alkalmazzon niacint semmilyen formában.

Ha cukorbetegségtől, alacsony vérnyomástól, vérzéstől, zöldhályogtól, köszvénytől, májbetegségtől vagy gyomorfekélytől szenved, mielőtt niacint kezdene szedni, kérje ki orvosa tanácsát.

A niacin ugyanis ezeket tovább súlyosbíthatja vagy megváltoztathatja az alkalmazott gyógyszerek adagját. Ha terápiás célból naponta 1000 mg vagy ennél is több niacint szed, háromhavonta ellenőriztesse mája enzimtermelését.

További cikkek vitamin témában: IDEKATT