E-vitamin

E-vitamin (tokoferol) leírása:

Az E-vitamin az egyik leghatásosabb zsíroldékony antioxidáns. Sok betegség megelőzésében játszhat szerepet, például védhet a szívbetegséggel, a rákkal és egyéb betegségekkel szemben. A vitamin sejtszinten fejti ki hatását, ezért még az öregedés folyamatát is lassítja.

A vitamin a tokoferolok csoportjának általános elnevezése. A tokoferolnak négy előfordulási formája van: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol. Az E-vitamin leggyakoribb és leghasznosabb formája az alfa-tokoferol.

Az E-vitamin zsírban oldódik, ezért a szervezet viszonylag hosszabb ideig képes elraktározni a zsírszövetekben és a májban. Csak kevés élelmiszerben található meg, és ezek általában magas zsírtartalmúak. Ezért, aki alacsony zsírtartalmú diétát tart, valószínűleg nem jut megfelelő mennyiségű E-vitaminhoz. Ilyenkor ajánlott étrend-kiegészítőket szedni.

Betegségek kezelése:

Az E-vitamin egyik legfontosabb szerepe a sejthártya védelme. Ezenkívül segít a szervezetnek a szelén és a K-vitamin felszívódásában. A vitamin mégis elsősorban azért jelentős, mert véd a betegségek ellen: antioxidánsként segít semlegesíteni a sejteket károsító szabad gyököket.

Megelőzésként:

Mivel a vitamin antioxidánsként védi a sejthártyát, fontos a rák megelőzésében. Máig az egyik legnagyobb vitát kiváltott vizsgálati eredmény szerint felvetődött, hogy a vitamin védhet olyan szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, mint az infarktus és a stroke.

Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti az LDL-koleszterin káros hatásait és megelőzi a vérrögök kialakulását. Akadályozza még a különböző szívbetegségek kialakulásában szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.

Két nagy tanulmány szerint a vitamin készítmények szedése 25-50 %-kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának esélyét, és megelőzte az anginás mellkasi fájdalmakat. Más kutatások azt feltételezik, hogy a vitamin és a C-vitamin együttesen alkalmazva gátolhatják az érelmeszesedés kialakulását.

További előnyök:

Tudományos vizsgálatok alapján a vitamin késlelteti az öregedést, mert védi a sejteket a szabad gyökökkel szemben. Arra is van bizonyíték, hogy erősíti az idősek immunrendszerét, hatásos a cigarettafüstből és más szennyező anyagokból származó méreganyagok ellen, alkalmas a Parkinson-kór kezelésére, késlelteti a szürke hályog kialakulását és lassítja az Alzheimer-kór lefolyását.

Más tanulmányok szerint a vitamin enyhíti az érszűkület miatti lábfájást, a menstruáció előtti fájdalmas emlőfeszülést és -érzékenységet. Többek tapasztalata szerint a bőrsérülésekre kent E-vitaminos krém vagy olaj elősegítette a gyógyulást.

Érdekesség:

Bár a vitamin összes formája hasznos, a szervezet a többféle (kevert) tokoferolt tudja a leghatásosabban felhasználni.

Az E-vitamin vásárlásánál a „természetes” nem feltétlenül jelent jobbat. A mesterségesen előállított (általában dl-alfával jelzett) vitamin készítmények ugyanolyan hatásosak, mint a természetes (d-alfával) jelzett) készítmények. Nyugodtan választhatja az olcsóbb dl-alfa készítményeket.

Egy dohányzók ezreit vizsgáló felmérés szerint az E-vitamin 33 %-kal csökkentette a prosztatarák kialakulásának esélyét; a betegség halálozási arányát pedig 41 %-kal mérsékelte. A felmérésben szereplők napi 33 mg vitamint kaptak, ami azt jelenti, hogy a vitaminnak már ilyen kis adagja is megelőző hatású lehet.

Az E-vitamin készítmények szedése erősítheti az idősek immunrendszerét. Egy vizsgálat szerint, amely 88 egészséges, 65 éves vagy annál idősebb ember bevonásával készült, azok, akik napi 135 mg E-vitamint szedtek, védettebbek voltak a fertőzésekkel szemben.

Szükséges mennyisége:

Néhány címke nemzetközi egységet (IU vagy NE) közöl; egy IU (NE) E-vitamin 0,67 mg-nak felel meg.

Az ajánlott napi E-vitamin mennyiség nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg (ez 12-15 NE-nek felel meg). Bár ez az adag elegendő az E-vitamin-hiány pótlására, a teljes antioxidáns hatás eléréséhez nagyobb adagra van szükség.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

E-vitamin hiány:

Az ajánlott napi bevitelnél kisebb E-vitamin-mennyiség idegi károsodást eredményezhet, és csökkenti a vörösvértestek élettartamát. Azok azonban, akik kiegyensúlyozott étrend szerint táplálkoznak, nincsenek kitéve ennek a veszélynek.

E-vitamin túladagolás:

A nagy mennyiségű, naponta akár 2000 mg E-vitamin bevitelnek nincsenek ismert káros hatásai, de esetleg fejfájást vagy hasmenést okozhat. A túl nagy E-vitamin-bevitel megakadályozhatja az A-vitamin felszívódását.

Adagolás:

Általános betegségmegelőzésre a legtöbb szakértő napi 250-500 mg E-vitamint ajánl tabletta vagy kapszula formájában (ez a mennyiség megtalálható a multivitaminokban is). Szívbetegségek, vagy bizonyos rákbetegségek esetén akár napi 800 mg is ajánlott. Az E-vitamin legeredményesebben a C-vitaminnal együtt alkalmazva fejti ki hatását.

Használati útmutató:

Próbálja mindennap ugyanabban az időben, lehetőleg étkezés közben bevenni, hogy kímélje a gyomrát és fokozza a vitamin felszívódását. Külsőleg alkalmazva nyissa szét a gélkapszulát, és kenje közvetlenül a bőrfelületre, vagy használjon a kereskedelemben kapható E-vitaminos krémet.

E-vitamin tartalmú élelmiszerek:

A búzacsíra kimondottan gazdag E-vitamin forrás: két evőkanál 40 mg E-vitamint tartalmaz. A növényi olajok, mogyoró, mandula, napraforgómag (általában az olajos magvak), levélzöldségek és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek szintén jó E-vitamin-források.

Érdekesség:

Körülbelül 2 kg mogyorót vagy 245 evőkanál majonézt kellene enni ahhoz, hogy annyi E-vitaminhoz jusson, amennyi egy kapszulában van (250 mg).

Figyelmeztetés:

Ha alvadásgátló gyógyszert szed, kérdezze meg orvosát az E-vitamin készítmények szedésével kapcsolatosan.

Ne szedjen E-vitamint két nappal műtét előtt és után!

Bármilyen egészségügyi probléma esetén az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!