Barion Pixel

A vitamin

Leírás:

Az A vitamin egyik legkorábban felfedezett vitamin. Életfontosságú hatóanyag, amely hozzájárul az éles látás, az egészséges bőr és az erős immunrendszer kialakulásához. Nagy mennyiségben szem- és bőrbetegségek, valamint különböző fertőzések kezelésére alkalmas.

A májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin. A szervezet ezen vitamin egy részét állati zsírokból szerzi be, másik részét maga állítja elő a bélből felszívódó béta-karotinból, valamint a gyümölcsökben és zöldségekben található egyéb karotinoidokból. Az A vitaminból a szervezetben retinoidok képződnek. Elnevezésük onnan ered, hogy elősegíti a retinában lévő pigmentképződést, amely lehetővé teszi a látást.

Betegségek kezelése:

Hozzájárul az éjszakai gyengén látás (farkasvakság) megelőzéséhez, azáltal, hogy segíti a szem működését, hozzászoktatja a szemet az erős fény után a sötéthez. Enyhíti a szemszárazságot is. Fenntartja a bőr, a légző- és emésztőszerveket bélelő nyálkahártya egészségét, segít a fogak és a csontok felépítésében. Létfontosságú a sejtek megújulásához, a növekedéshez és a fejlődéshez. Ezenkívül nélkülözhetetlen az immunrendszer számára, beleértve a légutak és az emésztőszerv nyálkahártyájának sejtjeit, amelyek a kórokozókkal szemben fontos védelmi vonalakat alakítanak ki. Megfázások, influenza és egyéb fertőzések megelőzésére alkalmazható. Jó továbbá sebek, égési sérülések és fekélyek gyógyítására, valamint gyulladásos bélpanaszok kezelésére. Hatékony szemölcsre is (vírusos bőrfertőzés), különösen a szemfertőzésekre, gombás hüvelyfertőzésekre, sőt még az allergiás reakciókat is képes megakadályozni. Az A vitamin véd az emlő- és a tüdőrák ellen, és növelheti a leukémiában szenvedők túlélési esélyeit. Állatkísérletek során megállapították, hogy jó hatású a bőrrák, azaz a melanoma ellen. Másik előnye még, hogy fokozhatja a kemoterápia hatását.

További betegségek kezelése:

Kisebb adagja (25 ezer NE, azaz nemzetközi egység naponta) többféle bőrbetegség, például az akné (pattanás), a száraz bőr, az ekcéma, a rosacea és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas. Továbbá segíti a különböző bőrsérülések – vágások, horzsolások, égések – gyógyulását, illetve meggyorsítja a ficamokból és húzódásokból való felépülést. Előnyeit a bélcsatornában is kifejti, segít a gyulladásos bélbetegség és fekély kezelésében. Ha megfelelő mennyiségben adagolják, gyorsítja a szélütés utáni felépülés folyamatát. Sokszor kevés az A vitamin azoknak a nőknek a szervezetében, akiknek az átlagosnál erősebb vagy hosszabb a menstruációja. Náluk fontos lehet ezen vitamin pótlása.

Az A vitamin jó hatással lehet a cukorbetegségre. A legújabb kutatási eredmények szerint napi 25 ezer NE A vitamin fokozza a sejtek inzulin iránti érzékenységét. (Időskori – II. típusú – cukorbajban a betegség oka a sejtek inzulin iránti érzékenységének csökkenése.)

Egy brazil tanulmány szerint védhet az idült hörghuruttal szemben. Egy harmincnapos kezelés után azoknak, akik napi 5000 NE A vitamint szedtek, javult a légzése, szemben azokkal, akik placebót (hatóanyag nélküli tablettát) kaptak.

Érdekesség: Az A vitamint az 1940-es években alkalmazták először bőrbetegségek – például akné vagy pikkelysömör – kezelésére, akkor azonban még túl nagy mennyiségben használták, ami mérgező volt. A tudósok később kifejlesztették egy biztonságosabb származékát (ez a retinoidsav), ami napjainkban már vényre felírható gyógyszer.

Szükséges mennyisége:

vitamin, tabletta, kapszula Az ajánlott napi mennyiség nőknek 4000 NE, férfiaknak 5000 NE. Ennél nagyobb adag csak terápiás csak terápiás célból használható. A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

A vitamin hiány:

Nem túl gyakori, de farkasvakságot (vagy teljes vakságot is) okozhat, és jelentősen csökkentheti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. A hiány enyhébb formái az idősek körében jelentkeznek, gyakran vitaminokban szegény étrendjük miatt. Fertőzések pl. tüdőgyulladás szintén fokozzák a vitamin felhasználását, ily módon kiürítve a szervezet A vitamin-készletét.

A vitamin túladagolás:

Komoly veszélyekkel jár. 500.000 NE adag gyengeséget és hányást, napi 25.000 NE hat hónapon keresztüli szedése veszélyes májkárosodást okozhat. A túladagolás jelei: kiszáradt, repedezett bőr, törékeny körmök, hajhullás, ínyvérzés, fogyás, kimerültség, émelygés.

Adagolás:

 A mennyiségét nemzetközi egységben (NE), mikrogrammban (µg) és retinolegységben (RE) egyaránt megadhatják. 1 RE 3,3 NE-nek felel meg. A multivitaminok gyakran béta-karotin formájában tartalmaznak A vitamint. Felnőtteknek különleges panaszokra naponta 10 ezer NE hosszú távú alkalmazása még teljesen biztonságos (kivéve terhesség és tervezett várandósság esetén, amikor naponta 5000 NE-nél nagyobb adag nem szedhető. Általánosságban elmondható, hogy biztonságos, ha valaki egy hónapon keresztül naponta 25 ezer NE A vitamint szed. Előfordul, hogy gyógyászati céllal ennél nagyobb adagok alkalmazása is szükségesség válhat.

Nem fordulhat elő ezen vitaminból túladagolás, ha olyan karotinban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszt, mint a barack, a zöld saláták és a sárgadinnye.

sárgadinnye, cukordinnyeBár a szervezet a karotint A vitaminná alakítja, mindig csak annyit, amennyire éppen szüksége van. Hacsak nem fogyaszt túl sok májat vagy olajos halat, az A vitamin túladagolása táplálékkal szinte lehetetlen. Az északon élő emberek tartózkodjanak a medvemájtól, mely az emberi szervezet számára ártalmas mennyiségben tartalmaz A vitamint: 110 g-ban 600 mg van.

Használati útmutató:

Az A vitamint vízzel ajánlatos bevenni, de a felszívódást segíti, ha egyidejűleg zsiradék is kerül a szervezetbe. Az E vitamin és a cink segítik a szervezet A vitamin-felhasználását, az A vitamin pedig elősegíti a bélrendszer működését és ezáltal a vas felszívódását a táplálékokból.

A vitamin tartalmú élelmiszerek:

Sok A vitamin található a halhúsban, a tojássárgájában, az állatok májában (90 g-ban több mint 9000 NE) és a nagy zsírtartalmú tejben. A sötétzöld, sárga, narancssárga és piros húsú gyümölcsökben és zöldségekben nagy béta-karotin és egyéb karotinoidok is vannak, amelyeket a szervezet szükség esetén A vitaminná alakíthat.

Figyelmeztetés:

Várandósság és tervezett várandósság esetén naponta 5000 NE-nél nagyobb adag nem szedhető, mert ennél nagyobb dózisban a magzatnál már fejlődési rendellenességet okozhat! Az A vitamin a D vitaminhoz hasonlóan (amely szintén zsírban oldódó vitamin) túl nagy mennyiségben káros lehet a szervezet számára. A túladagolás veszélyes lehet! Bármilyen egészségügyi probléma esetén, az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát!