A tojás mint tudjuk nem más, mint a szárnyasok (hüllők) speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így a szerkezete, anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek a tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően – az anyatejhez hasonlóan – tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek.
1 db tojás tápanyagai az ajánlott napi bevitel százalékában:
B2-vitamin 15 %
Fehérje 12 %
Foszfor 9 %
B12-vitamin 8 %
Zsír 8 %
D-vitamin 6 %
A-vitamin 6 %
Folsav 6 %
Pantoténsav 6 %
Cink 4 %
Vas 4 %
B6-vitamin 4 %
E-vitamin 3 %
Biotin 3 %
Kalcium 3 %
Nátrium 3 %
B1-vitamin 2 %
Kálium 2 %
Magnézium 1 %
Energiatartalom:
Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal (a tojás méretétől függően).
Ebből a sárgájáé 59 kcal, három és félszer több, mint a fehérjéé (17 kcal).
A kisebb tojásnak viszonylag nagyobb a sárgája, így relatíve nagyobb az energiatartalma.
Megállapíthatjuk, hogy más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke – ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.
Élettani érték:
A fenti táblázatból is látható, hogy a tojásban lévő fehérjéknak, zsíroknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak igen nagy a biológiai értékük, hiszen a tojás majdnem az összes anyagok tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, kivéve a szénhidrátot és a C-vitamint.
Fehérjék:
A teljes tojásban kb. 40 féle fehérje található. 7 g-nyi teljes fehérjetartalmaának csak alig több mint fele van a fehérjéjében, 44 % a sárgájában, míg a maradék néhány % a hártyákban és a héjban oszlik meg.
A fehérjéket fölépítő aminosavak egycsoportját szervezetünk nem képes előállítani (szintetizálni), viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára: ezek az esszenciális aminosavak.
Ezért étrendükből kihagyhatatlanok az olyan fehérjék, melyek e feltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák.
A tojásban 18 féle aminosav található, beleértve az összes esszenciális aminosavat, így a tojás tápértéke és élettani jelentősége igen nagy.
Tojásfehérje:
A teljes fehérjemennyiség több mint felét (54 %) a 64 Co-on megalvadó albumin teszi ki, mely döntően meghatározza mind a nyers, mind a megalvadt, vagy akár a habbá vert fehérje jellegét is.
A fémeket megkötni képes tizednyi alkotórész az ovotransferrin, mely hasonló az emberi szervezet vasat szállító fehérjéjéhez. Egyik jelentős szerepe a baktériumok szaporodásának gátlása.
A fehérjebontó enzimeket gátolja, és hő hatására sem alvad meg – ezáltal védve a nyers tojás fehérjéjét az alvadástól – az ovomucoid, mely még vizonylag jelentős, egy tizednyi mennyiségben fordul elő.
Értékes anyagok még: ovoglobulinok (baktérium- és vírusölő hatásaúak), a lyzozym (baktériumokat képes feloldani), a flavoprotein (B2 vitamint köt meg), az ovoinhibitor (enzimgátló), az avidin (biotin megkötő hatású), kén, kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, nyomokban vas.
Tojássárgája:
Tartalmazza a tojás teljes zsírmennyiségét, közel 6 g-ot és a fehérjéinek kevesebb, mint felét.
A vitaminok nagyobb hányada található benne, kivéve a B2-t és a niacint, melyek a fehérjében vannak túlsúlyban.
Zsíroldékony vitaminok csak a sárgájában vannak.
Azon kevés természetes élelmi anyagok közé tartozik, melyek D-vitamint bőségesen tartalmaznak.
A cink kizárólag, a vas szinte csak a sárgájában fordul elő.
Figyelmeztetések a tojással kapcsolatban:
Allergia: főleg csecsemő és gyermekkorban fordul elő. A tünetekért a tojásfehérje albuminja felelős, mely sütés-főzés hatására elveszíti allaergizáló jellegét.
Veseműködés: idült zavara esetén a magas foszfortartalmú ételeket, így a tojást is, csak kis mennyiségben lehet fogyasztani, ráadásul a fehérjebevitelt csökkenteni kell.
Fertőzések: kisebb mértékben vihetők át emberre tojással, mint más élelmiszerekkel, részint mert a baromfiak betegségei nem terjednek át az emberre – kivéve a Salmonella-fertőzést – , részint pedig a héj védi a tojás tartalmát a külső fertőzéstől. Gyakoribb a héj fertőzöttsége, ezért a héjat mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.
Fogyasszunk tehát nyugodtan sok tojást és ne csak Húsvétkor!
Vegetariánusoknak kifejezetten ajánlott!
Forrás:
AMC, 1998
Nagyon hasznos dolgokat osztották meg velünk.