Barion Pixel
TOJÁS jótékony hatásai: A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka, elsőrendű, teljes értékű fehérjéje, és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és a fontos ásványi anyagoknak.
Akik régebben születtek emlékezhetnek még, amikor a 80-as, 90-es években óva intettek a fogyasztásától, mivel azt gondolták magas koleszterintartalmú, és mindenféle betegséget okoz. Szerencsére mára bebizonyosodott, hogy a koleszterinszint nem a tojásfogyasztással áll összefüggésben.
Sőt! A tojás olyan jótékony hatással rendelkezik, mely az egész szervezetnek nagyon hasznos! Lássuk, hogy mik ezek.

TOJÁS jótékony hatásai

TOJÁS jótékony hatásai

A tojás mint tudjuk nem más, mint a szárnyasok (hüllők) speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így a szerkezete, anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek a tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően – az anyatejhez hasonlóan – tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek.

1 db tojás tápanyagai az ajánlott napi bevitel százalékában:

B2-vitamin 15 %

Fehérje 12 %

Foszfor  9 %

B12-vitamin 8 %

Zsír   8 %

D-vitamin  6 %

A-vitamin 6 %

Folsav  6 %

Pantoténsav  6 %

Cink 4 %

Vas 4 %

B6-vitamin   4 %

E-vitamin  3 %

Biotin  3 %

Kalcium  3 %

Nátrium 3 %

B1-vitamin  2 %

Kálium 2 %

Magnézium  1 %

TOJÁS jótékony hatásai

TOJÁS jótékony hatásai

Energiatartalom:

Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal (a tojás méretétől függően).

Ebből a sárgájáé 59 kcal, három és félszer több, mint a fehérjéé (17 kcal).

A kisebb tojásnak viszonylag nagyobb a sárgája, így relatíve nagyobb az energiatartalma.

Megállapíthatjuk, hogy más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke – ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

Élettani érték:

A fenti táblázatból is látható, hogy a tojásban lévő fehérjéknak, zsíroknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak igen nagy a biológiai értékük, hiszen a tojás majdnem az összes anyagok tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, kivéve a szénhidrátot és a C-vitamint.

Fehérjék:

A teljes tojásban kb. 40 féle fehérje található. 7 g-nyi teljes fehérjetartalmaának csak alig több mint fele van a fehérjéjében, 44 % a sárgájában, míg a maradék néhány % a hártyákban és a héjban oszlik meg.

A fehérjéket fölépítő aminosavak egycsoportját szervezetünk nem képes előállítani (szintetizálni), viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára: ezek az esszenciális aminosavak.

Ezért étrendükből kihagyhatatlanok az olyan fehérjék, melyek e feltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák.

A tojásban 18 féle aminosav található, beleértve az összes esszenciális aminosavat, így a tojás tápértéke és élettani jelentősége igen nagy.

Tojásfehérje:

A teljes fehérjemennyiség több mint felét (54 %) a 64 Co-on megalvadó albumin teszi ki, mely döntően meghatározza mind a nyers, mind a megalvadt, vagy akár a habbá vert fehérje jellegét is.

A fémeket megkötni képes tizednyi alkotórész az ovotransferrin, mely hasonló az emberi szervezet vasat szállító fehérjéjéhez. Egyik jelentős szerepe a baktériumok szaporodásának gátlása.

A fehérjebontó enzimeket gátolja, és hő hatására sem alvad meg – ezáltal védve a nyers tojás fehérjéjét az alvadástól – az ovomucoid, mely még vizonylag jelentős, egy tizednyi mennyiségben fordul elő.

Értékes anyagok még: ovoglobulinok (baktérium- és vírusölő hatásaúak), a lyzozym (baktériumokat képes feloldani), a flavoprotein (B2 vitamint köt meg), az ovoinhibitor (enzimgátló), az avidin (biotin megkötő hatású), kén, kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, nyomokban vas.

TOJÁS jótékony hatásai

TOJÁS jótékony hatásai

Tojássárgája:

Tartalmazza a tojás teljes zsírmennyiségét, közel 6 g-ot és a fehérjéinek kevesebb, mint felét.

A vitaminok nagyobb hányada található benne, kivéve a B2-t és a niacint, melyek a fehérjében vannak túlsúlyban.

Zsíroldékony vitaminok csak a sárgájában vannak.

Azon kevés természetes élelmi anyagok közé tartozik, melyek D-vitamint bőségesen tartalmaznak.

A cink kizárólag, a vas szinte csak a sárgájában fordul elő.

Figyelmeztetések a tojással kapcsolatban:

Allergia: főleg csecsemő és gyermekkorban fordul elő. A tünetekért a tojásfehérje albuminja felelős, mely sütés-főzés hatására elveszíti allaergizáló jellegét.

Veseműködés: idült zavara esetén a magas foszfortartalmú ételeket, így a tojást is, csak kis mennyiségben lehet fogyasztani, ráadásul a fehérjebevitelt csökkenteni kell.

Fertőzések: kisebb mértékben vihetők át emberre tojással, mint más élelmiszerekkel, részint mert a baromfiak betegségei nem terjednek át az emberre – kivéve a Salmonella-fertőzést – , részint pedig a héj védi a tojás tartalmát a külső fertőzéstől. Gyakoribb a héj fertőzöttsége, ezért a héjat mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt.

Fogyasszunk tehát nyugodtan sok tojást és ne csak Húsvétkor!

Vegetariánusoknak kifejezetten ajánlott!

Forrás:

AMC, 1998

A szerző