2017. április 15. szombat | dr Jung Andrea TOJÁS jótékony hatásai: A tojás ősidők óta az emberiség egyik legalapvetőbb és legértékesebb tápláléka, elsőrendű, teljes értékű fehérjéje, és tökéletes arányú zsírösszetétele mellett bőséges forrása a vitaminoknak és a fontos ásványi anyagoknak. Akik régebben születtek emlékezhetnek még, amikor a 80-as, 90-es években óva intettek a fogyasztásától, mivel azt gondolták magas koleszterintartalmú, és mindenféle betegséget okoz. Szerencsére mára bebizonyosodott, hogy a koleszterinszint nem a tojásfogyasztással áll összefüggésben. Sőt! A tojás olyan jótékony hatással rendelkezik, mely az egész szervezetnek nagyon hasznos! Lássuk, hogy mik ezek. TOJÁS jótékony hatásai A tojás mint tudjuk nem más, mint a szárnyasok (hüllők) speciális védőtokba zárt lehetséges utóda, így a szerkezete, anyagai – megfelelő körülmények esetén – ennek a lehetőségnek a tökéletes megvalósulását képesek szolgálni. Ebből következően – az anyatejhez hasonlóan – tartalmazza mindazokat az anyagokat, melyek az utód kialakulásához és táplálásához szükségesek. 1 db tojás tápanyagai az ajánlott napi bevitel százalékában: B2-vitamin 15 % Fehérje 12 % Foszfor 9 % B12-vitamin 8 % Zsír 8 % D-vitamin 6 % A-vitamin 6 % Folsav 6 % Pantoténsav 6 % Cink 4 % Vas 4 % B6-vitamin 4 % E-vitamin 3 % Biotin 3 % Kalcium 3 % Nátrium 3 % B1-vitamin 2 % Kálium 2 % Magnézium 1 % TOJÁS jótékony hatásai Energiatartalom: Egy egész tojás energiatartalma 75 kcal (a tojás méretétől függően). Ebből a sárgájáé 59 kcal, három és félszer több, mint a fehérjéé (17 kcal). A kisebb tojásnak viszonylag nagyobb a sárgája, így relatíve nagyobb az energiatartalma. Megállapíthatjuk, hogy más ételekhez képest igen kicsi a kalóriaértéke – ezért is építenek rá fogyókúrákat sikerrel, hiszen elsőrendű fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Élettani érték: A fenti táblázatból is látható, hogy a tojásban lévő fehérjéknak, zsíroknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak igen nagy a biológiai értékük, hiszen a tojás majdnem az összes anyagok tartalmazza, ami az emberi táplálkozáshoz szükséges, kivéve a szénhidrátot és a C-vitamint. Fehérjék: A teljes tojásban kb. 40 féle fehérje található. 7 g-nyi teljes fehérjetartalmaának csak alig több mint fele van a fehérjéjében, 44 % a sárgájában, míg a maradék néhány % a hártyákban és a héjban oszlik meg. A fehérjéket fölépítő aminosavak egycsoportját szervezetünk nem képes előállítani (szintetizálni), viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára: ezek az esszenciális aminosavak. Ezért étrendükből kihagyhatatlanok az olyan fehérjék, melyek e feltétlenül fontos anyagokat tartalmazzák. A tojásban 18 féle aminosav található, beleértve az összes esszenciális aminosavat, így a tojás tápértéke és élettani jelentősége igen nagy. Tojásfehérje: A teljes fehérjemennyiség több mint felét (54 %) a 64 Co-on megalvadó albumin teszi ki, mely döntően meghatározza mind a nyers, mind a megalvadt, vagy akár a habbá vert fehérje jellegét is. A fémeket megkötni képes tizednyi alkotórész az ovotransferrin, mely hasonló az emberi szervezet vasat szállító fehérjéjéhez. Egyik jelentős szerepe a baktériumok szaporodásának gátlása. A fehérjebontó enzimeket gátolja, és hő hatására sem alvad meg – ezáltal védve a nyers tojás fehérjéjét az alvadástól – az ovomucoid, mely még vizonylag jelentős, egy tizednyi mennyiségben fordul elő. Értékes anyagok még: ovoglobulinok (baktérium- és vírusölő hatásaúak), a lyzozym (baktériumokat képes feloldani), a flavoprotein (B2 vitamint köt meg), az ovoinhibitor (enzimgátló), az avidin (biotin megkötő hatású), kén, kálium, nátrium, foszfor, kalcium, magnézium, nyomokban vas. TOJÁS jótékony hatásai Tojássárgája: Tartalmazza a tojás teljes zsírmennyiségét, közel 6 g-ot és a fehérjéinek kevesebb, mint felét. A vitaminok nagyobb hányada található benne, kivéve a B2-t és a niacint, melyek a fehérjében vannak túlsúlyban. Zsíroldékony vitaminok csak a sárgájában vannak. Azon kevés természetes élelmi anyagok közé tartozik, melyek D-vitamint bőségesen tartalmaznak. A cink kizárólag, a vas szinte csak a sárgájában fordul elő. Figyelmeztetések a tojással kapcsolatban: Allergia: főleg csecsemő és gyermekkorban fordul elő. A tünetekért a tojásfehérje albuminja felelős, mely sütés-főzés hatására elveszíti allaergizáló jellegét. Veseműködés: idült zavara esetén a magas foszfortartalmú ételeket, így a tojást is, csak kis mennyiségben lehet fogyasztani, ráadásul a fehérjebevitelt csökkenteni kell. Fertőzések: kisebb mértékben vihetők át emberre tojással, mint más élelmiszerekkel, részint mert a baromfiak betegségei nem terjednek át az emberre – kivéve a Salmonella-fertőzést – , részint pedig a héj védi a tojás tartalmát a külső fertőzéstől. Gyakoribb a héj fertőzöttsége, ezért a héjat mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt. Fogyasszunk tehát nyugodtan sok tojást és ne csak Húsvétkor! Vegetariánusoknak kifejezetten ajánlott! Forrás: AMC, 1998 A szerző dr Jung Andrea See author's posts