Vinaigrette öntet eredetileg egy könnyű, villámgyors és eredetileg francia öntet. Az alap recept szerint a savas közegben (valamilyen ecet) feloldjuk a sót, hozzáadjuk a borsot, majd állnadóan kevergetve hozzáadjuk az olívaolajat. Ennél azonban sokkal szofisztikáltabb és finomabb receptek is léteznek. Bármilyen salátát feldobhatunk velük. Most nem is egy, hanem mindjárt hét receptet hozunk Nektek.
Az alap recept roppant egyszerű: egy rész borecet, három rész olívaolaj, só és bors. Minél jobb minőségű ecetet és olajat használunk, annál finomabb lesz a végeredmény. Ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen. Fontos az időzítés is: közvetlenül a tálalás előtt öntsük rá a vinaigrette-et a megtisztított, és saláta centrifugában megszárított salátára, annak érdekében, hogy fogyasztáskor is ropogósak legyenek a levelek.
Az összes vinaigrette öntet elkészítési módja, hogy az összes hozzávalót egy kis tálban alaposan összekeverjük, ezért azt külön nem írjuk le.
Fűszernövényes vinaigrette
Ehhez az öntethez friss kerti fűszereket használhatunk. Kicsit krémesebb lesz a mustártól, balzsamecettől, és a juharsziruptól, mint egy sima vinaigrette.
Hozzávalók:
- 1 kis citrom leve
- 2 ek. juharszirup
- ½ csésze extra szűz olívaolaj
- 2 ek. balzsamecet
- 2 tk. dijoni mustár
- 3 ek. aprított friss bazsalikom
- 2 ek. aprított friss metélőhagyma
- 1 ek. aprított friss oregánó és
- ½ tk. tengeri só
A következő vörösbor ecettelkészült öntethez „olasz típusú” fűszerkeveréket használunk. Balzsamecet nem kerül bele, de ez is krémesebb lesz az alapreceptnél a mustártól, és a juharsziruptól.
Vörösbor ecetes vinaigrette
Hozzávalók:
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- ¼ csésze vörösbor ecet
- 1 tk. dijoni mustár
- 1 tk. juharszirup
- ½ tk. tengeri só
- 1 tk. “olasz típusú” fűszerkeverék (általában bazsalikomot, és oregánót, vagy rozmaringot, és kakukkfüvet, esetleg fokhagyma őrleményt, vagy zsályát, és koriandert tartalmaz.)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
Ennél a vinaigrette öntetnél az ecet mellé savas közegnek lime lét facsarunk, így sokkal finomabb lesz a végeredmény, míg a kardamomtól különleges ízhatást érhetünk el.
Lime-os vinaigrette öntet
Hozzávalók:
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- ¼ csésze frissen facsart lime leve
- 1 ek. barnarizs- vagy almaecet
- 1-2 tk. lime héj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- ¼ tk. tengeri só
- ¼ tk. őrölt kömény és
- 1 csipet őrölt kardamom
Ebben a krémes receptben a dijoni mustár és a juharszirup adja meg a krémességet, a savasságát pedig balzsamecettel biztosítjuk. A szójaszósz sós, így külön sót már nem adagolunk hozzá.
Balzsamecetes vinaigrette öntet
Hozzávalók:
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 ek. balzsamecet
- 1 ek. juharszirup
- 2 tk. dijoni mustár és
- 1 tk. tamari (szójaszósz)
A lime-os öntettől eltéren itt egy édesebb, és kevésbé savas gyümölcslével, a naranccsal dolgozunk. Így a savasságot balzsamecet formájában pótoljuk, míg a narancs édességét tengeri sóval ellensúlyozzuk. Egy kis fahéj remekül illik a narancs ízéhez. Az édeskömény különleges ízt kölcsönöz ennek az öntetnek.
Narancsos vinaigrette öntet
Hozzávalók:
- 3 ek. extra szűz olívaolaj
- ¾ csésze frissen facsart narancslé
- 2 tk. balzsamecet
- 1 ek. friss aprított édeskömény zöldje
- 1 tk. narancshéj
- ¼ tk tengeri só és
- ¼ tk fahéj
Ez a vinaigrette öntet egy igazi különlegesség: az édességét a méz, a savasságát a vörösbor eceet adja. A mák teszi igazán különlegessé.
Mézes mákos vinaigrette öntet
Hozzávalók:
- ¼ csésze extra szűz olívaolaj
- 3 ek. vörösbor ecet
- 1-2 ek. méz
- 1 ek. finomra őrölt mák és
- ¼ tk. tengeri só
Ez egy pikánsabb vinaigrette öntet, hiszen a chilli (cayenne bors) csípőssé teszi az ízét, míg a koriander egy kissé szokatlanabb ízvilágot külcsönöz az öntetnek.
Korianderes vinaigrette öntet
Hozzávalók:
- ¼ csésze aprított koriander
- 4 ek. extra szűz olívaolaj
- 3 ek. barnarizs ecet
- ¼ tk tengeri só és
- 1 csipet cayenne bors