Barion Pixel
Kömény
kömény

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, arab

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): acetaldehid, alanine, arginin, aszparaginsav, béta-karotin, cink, cukor, cukrok, fehérje, fenilalanin, fixált olaj, foszfor, glicin, glutaminsav, glükóz, gyanta, hamu, herniarin, hisztidin, hyperozid, illóolaj, izoleucin, kalcium, kalcium-oxalát, kálium, karvakrol, karvol, karvon, keményítő, kobalt, koffeinsav, króm, köményolaj, leucin, limonén, linalool, linolénsav, Lizin, magnézium, mangán, metionin, miriszticin, nátrium, nikkel, palmitinsav, poliacetilén, poliszacharid, prolin, réz, szabinen, szalicilát, szénhidrát, szerin, sztearinsav, tanninok, tirozin, treonin, triptofán, tujon, umbelliferon, valin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Víz, xantotoxin, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: termés

Kömény leírás:

Az ernyősvirágzatúak (Umbelliferae vagy Apiaceae) családjába tartozó növény. Nagyban is termesztik. A kömény nagy terméshozamot csak mélyrétegű, tápdús, nyirkos, középkötött, meszes, homokos vagy vályogtalajon ad. Maximum 60 cm magas, kétnyári növény, mely barázdált, szögletes szárral és igen finoman szárnyalt levelekkel rendelkezik. A kömény, amelyet már ötezer éves cölöp építmények ásatásai során is magtaláltak, még ma is kedvelt fűszer. A konyhában magvait elsősorban káposzta, savanyú káposzta, egytálételek, hús- és túróételek, valamint péksütemények és tömény szeszek ízesítésére használják. Étvágygerjesztő növényként a kömény likőrök és szeszes italok készítésénél használatos. A híres köménypálinkát (Kummel) emésztést elősegítő tulajdonságai miatt nagyra értékelik Oroszországban, Németországban és a legtöbb közép-európai országban.

Betegségek kezelése:

A hagyományos arab orvoslásban a köményt a gyermekek ágybavizelésének kezelésére használják. Görcsoldó és antiszeptikus hatása van. Szélhajtó és emésztést javító teakeverékek alkotórésze. Karvontartalmának köszönhetően bélfertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van.

Kömény hol honos:

Európa, Ázsia és Észak-Afrika

Figyelmeztetés:

A kömény mérgező hatása mind ez idáig nem ismert, de az illóolaja nem használható orvosi vélemény nélkül. Az ebbe a családba tartozó némely növényhez – koriander, rómaikömény, kapor – hasolóan, a fűszerkömény is kiválthat különféle allergiás reakciókat (szénanátha, allergiás kötőhártya-gyulladás, emésztőrendszeri tünetek).

Termőhelye:

Hegyvidékeink nyirkosabb rétjein vadon is terem. Igen elterjedt a réteken, legelőkön, és a hegyek lejtőin.

Összetéveszthető: Gyakran összetévesztik a római köménnyel (Cuminum cyminum), amelyet a szakácskönyvekben gyakran helytelenül neveznek meg bizonyos ételek hozzávalójaként.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A magot a teljes beérés előtt (július-augusztusban) gyűjtik be. Magját április elején valamilyen egyéves társnövénnyel (mák, borsó, árpa) 40 cm sortávolságban kell elvetni. A vetést követő év júniusától kezd érni a növény. A learatott növényt kévékbe kötve után kell érlelni, majd a csépelése után még megszárítása végett ki is kell teríteni, majd rostálással ki kell tisztítani. Aratni akkor kell, amikor a termések barnulni kezdenek, de még nem kemények.

Kömény szinonímák:

konyhakömény, fűszerkömény, kerti kömény, hasznos kömény

Latin név: Carum carvi Linne

Angol: Caraway, Caraway Seed / Caraway / Carum / Wild caraway

Finn:Kumina, Tavallinen kumina

Francia: Carum carvi, Carvi, Anis des vosges / Cumin des pres

Holland: Karwij, Echte karwij

Ír: Cearbhas

Izraeli:כרוויה תרבותית / קימל

Japán: キャラウェイ

Kínai: 葛縷子/ 葛缕子

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Yuan sui

Lengyel: Kminek zwyczajny, Kminek

Német: Kümmel, Echter Kümmel / Gemeiner Kümmel / Wiesen-Kümmel / Wilder Kümmel

Norvég: Karve, Karvi / Karving / Krydd / Kømming

Olasz: Carvi, Carum carvi / Cumino tedesco / Kümmel

Orosz: Тмин, Тмин обыкновенный

Perzsa: زیره

Portugál: Alcaravia

Portugál Brazil: Alcarávia

Spanyol: Alcaravea, Alcarahueya / Alcaravia / Carum carvi / Comino de prado / Hinojo de prade / Hinojo de prado

Svéd: Kummin, Brödkummin

Szlovák: Rasca, Rasca lúčna

Szlovén: Kumina, Kumina navadna / Navadna kumina

Török: Kimyon / Şifali Kimyon

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 198. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 120

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE