Barion Pixel
fahéj
Fahéj

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, kínai és ajurvédikus

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): csersav, gyanta, cukor, keményítő, fahéjaldehid, ezen kívül található benne eugenol, α-, és β-kariofillén, fellandrén, humulén, és α-pinén, aldehid, alkoholok, szkorbinsav, bárium, benzoesav, béta-karotin, bróm, cink, farnezol, fehérje, fenol, foszfor, higany, illóolaj, jód, kalcium, kalcium-oxalát, kálium, kén, keton, klór, króm, kumarin, limonén, linalool, magnézium, mangán, metil-szalicilát, nátrium, nyálka, procianidin, réz, rubídium, stroncium, szalicilsav, szénhidrát, tanninok, Vas, Vitamin B1, Vitamin B2, zsír

Mely részét gyűjtik: kéreg, ág

Fahéj leírás:

A babérfélék (Lauraceae) családjába tartozó, 5-8 méter magas, örökzöld fa. Mintegy 20 cm hosszú levelei egyszerűek és húsosak. Virágai laza fürtökbe tömörülnek. Bogyótermése sötét-barnás-vöröses. A fiatal ágak kérge jellegzetes illatú és ízű fűszer. A fehéjat már a civilizációnk kezdetén is nagy becsben tartották. Az ősi nemzetek uralkodói és az istenek számára megfelelő ajándéknak számított. Az első kínai feljegyzések a gyógyító hatásáról a Kr.e 2700. évből származnak. Az ókori egyiptomiak is alkalmazták a halottak balzsamozásához, valamint megfázás és influenza, menstruációs problémák, esetleg reuma esetén, és szívesen keverték a fahéjat szerelmi bájitalokba vagy tömjénbe is. Az Ószövetség is többször említi a fehéjat, Mózes például azt mondja, hogy az édes fahéjat (héberül: qinnamoon) kell használni a szent kenet olajaként. A fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert. Mintegy 18 fajta fehéjfa lézezik a Földön, ezen közül a Ceylon szigetén termesztett Cinnamomum verum (valódi, vagy ceyloni fahéj) a legegészségesebb, és a legjobb ízű, illetve illatú. Ma is Sri Lankáról származik a világban felhasznált fahéj 90 %-a. A legjobb minőségű ceyloni fahéj után, a kínai és malabári fahéjat jegyzik. A HKO szerint felhasználják a fa kérgét, illetve a fa ágát egyaránt. Gyógyhatásuk is némileg eltér egymástól. A fahéj kéreg (Gui Pi) esetében a Rou Gui vietnámi fahéj fajtát tartják a legbecsesebbnek. A kérget összetörés és porítás után csak a főzés utolós öt percében kell a főzethet adni, különben elveszíti illóolaj tartalmát. A fahéj ág (Gui Zhi) nem olyan ízes mint a kéreg, de ne főzzük öt percnél tovább. A fahéjfából kétféle illóolaj is készíthető. Az egyiket a fa kérgéből, azaz a fa belső kérgének lehántásával, szárításával, majd gőzdesztillálásával nyerik, a másikat pedig a fa leveleinek desztillálásával állítják elő. Mindkét illóolaj aranysárga színű, jellegzetes fahéj illatú és csípős, fűszeres ízű.

Szépségápolás:

A fahéjolajat felhasználják zsíros bőrre készült samponokban, testápolószerekben, kézápoló szerekben, rozaceás és zsíros bőrre készült arcápolókban, lábápolószerekben, szájápolásban. A fahéjolaj fogpasztában gátolja a fogszuvasodást, a bőr sérüléseinek elfertőződését megelőzi. Kozmetikai termékekben ajánlott felhasználási koncentráció: 0,1 – 1%. Illóolaja helyileg kiválóan használható bőrfelületek átmelegítésére, értágításra. E hatása révén hozzájárul a zsírszövetek lebontásához és remekül alkalmazható narancsbőr esetén.

Betegségek kezelése:

A legutóbbi gyógyszerészeti kutatások rámutattak, hogy a fahéj illóolaja figyelemreméltó hatású a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbéldaganatok kiegészítő kezelése terén. Segít leküzdeni a náthát. Egy kis kanálnyi fahéj illóolaj ugyanis annyi antioxidánst tartalmaz, mint egy bögre fekete áfonya. Csillapítja a fogfájást, és semlegesíti a kellemetlen szájszagot. A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. A kéreg a HKO szerint a melegebb, és ez hat inkább a belső szervekre, míg az ágakat külső, felületi problémák esetén melegítésre alkalmazzák. Nyugtató, erősítő, antibakteriális, gombaölő, összehúzó, tonizáló, fájdalomcsillapító, fertőzés megelőző, görcsoldó, összehúzó, vérzéscsillapító, közérzetjavító hatású. Alkalmazása depresszió, feszültség, impotencia, emésztési zavarok, megfázás, valamint menstruációs (menopauza) és vérkeringési panaszok esetén javallott. A fahéj kéreg és a fahéj ág is stimuláló, melegítő hatású. A fahéj kéreg a Szív, a Máj, a Lép és a Vese meridiánjaira hat pozitívan. Melegíti a Lép-et és a Gyomrot, így előszeretettel alkalmazzák hideg típusú emésztési fájdalmak esetében. Melegíti a Vesét, így hideg okozta lumbális fájdalmak, izületi gyulladás esetén alkalmazzák. Élénkíti a Vér-t, így kitűnő mentruációs fájdalmakra. A HKO szerinti orvosi adagolása 3-6 gramm naponta, más adatok szerint 3-9 gramm naponta. A fahéj ág némileg hasonlít a kéregre, de ezt inkább a Vér és a Qi mozgatására és a bőrpórusok megnyitására használják. A fahéj ág a Szív, a Tüdő és a Hólyag meridiánjaira hat. A fahéj ág izzadást okoz, hatásos hideg, merev nyak és izomfájdalmak esetére. Mozgatja a Qi-t a mellkasban, így hatásos mellkasi fájdalmakra. Melegíti a keringést, így eredményes hideg okozta arthritis esetében. Javítja a Vér keringését, így hatásos a fájdalmas menstruációra. A fahéj ág orvosi adagolása 3-10 g naponta. A fahéjaldehid mikrobaellenes hatású, gátolja a Clostridium perfringens, Bacteroides fragils és a Bifidobacterium bifidumelszaporodását az emberi bélben. A fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást. Hatékonynak bizonyult a refluxszal vagy anélkül járó gyomorhurut kezelésében. A gyomoravtúltengést is mérsékli. A HKO szerint csípős és édes az íze. Fájdalomcsillapítóként és gyulladásgátlóként a kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga. A nyugati gyógyászat 1-4 grammot ír elő a forrázáshoz, por alakjában 0.3-1.5 g vehető be naponta, folyékony kivonat formájában pedig 0.5-1 ml-t kell 1 pohár vízben elkeverni, naponta 3 alkalommal.

Fahéj hol honos:

Ceylon, Kína, Malabár, Vietnám, Indonézia, India és Srí Lanka

Figyelmeztetés:

A HKO szerint a fahéj kéreg ellenjavallt egyértelmű Yin Hiány, vagy Forróság esetén. A fahéj ág pedig ellenjavallt forróság és láz esetén. A fahéj illóolaja ellenjavallt a terhesség alatt, mivel a nyálkahártyákra és a bőrre allergénként hat. Terhesség esetén csak orvosi javallatra alkalmazható, egyes szakirodalmi adatok egyáltalán nem javallják. Sokféle fahéj fajtát ismerünk. A legjobb a ceyloni fajta (Cinnamomum verum). Ennek kumarin tartalma a legkevesebb, ezért egyes vélemények szerint ennek gyógyászati és fogyasztási értéke a legnagyobb. Fahéjt a Cassia nevű (Cinnamomum aromaticum), fából is elő lehet állítani. Míg a ceyloni csak a belső, vékony kéregrészekből készül, a Cassia fahéj a teljes kéregből, így fásabb, vastagabb, és erősebb illatú a fűszere. Általában ezt árulják tömegesen. A kumarin egyes vélemények szerint mérgező (rákkeltő). A ceyloni fahéj csak igen kis mennyiségben tartalmaz kumarint. Ezzel szemben a Cassia fahéjat Kínában, Vietnamban és Indonéziában termelik. Az illóolajok minden fajtája nagy mennyiségben és koncentrációban toxikus és allergizál, ám a fahéjfa leveleiből készített illóolaj mind a gyógyászatban, mind az aromaterápiában sokkal nagyobb biztonsággal használható.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Fahéj szinonímák:

valódi fahéj, kínai fahéj, indiai fahéj, babérkasszia, kassziafahéj, fahéj, fahéjfa, kínai fahéjfa

Latin név: Cinnamomum cassia, Cinnamomum verum, Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum aromaticum Nees, Cinnamomum Cassia Blume, Cinnamomum cassiae, Cinnamomum zeylanicum var. cassia Nees, Laurus Cassia C.G.Nees, Persea Cassia Spr.

Angol: Bastard Cinnamon / Cassia / Cassia bar / Cassia bark / Cassia lignea / China Junk Cassia / Chinese Cassia / Chinese Cinnamon / Cinnamom Cassia / Cinnamon / False Cinnamon Tree / Saigon Cinnamon

Finn:Kassia / Kassiakaneli / Kiinankaneli / Talouskaneli

Francia: Canelle de Chine / Cannelier

Holland: Chinese kaneel / Kaneel / kaneelboom

Japán: ケイヒ

Kínai: 桂皮 / 肉桂

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Gui Pi, Gui Zhi, Kuj Cse, Zsou Kuj, Rou Gui

Lengyel: Cynamonowiec chiński

Német: China-Zimtbaum / Chinazimt / Chinesischer Zimmtbaum / Chinesischer Zimt / Chinesischer Zimtbaum / Chinesisches Zimt / Kassiabaum / Kassie / Zimmtkassie / Zimtcassie

Norvég: Kassiakanel, Falsk kanel / Kassia / Kinesisk kanel

Portugál Brazil: Canela da China

Spanyol: Canela / Canela de la China / Canelero de China / Casia / Cundu

Svéd: Hushållskanel / Kassiakanel / Kökskanel

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 311. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 26

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

VITAE KLUBMAGAZIN, 2011/1, Vladimír Vonásek: Fahéj: Ízesít és gyógyít

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE