koriander

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és ajurvédikus

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): illóolajok, limonén, abszcizinsav, acetilkolin, a-fellandrén, alanine, aldehid, a-pinén, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, a-terpinén, a-terpineol, bergaptén, béta-karotin, bór, borneol, cineol, cink, cisztin, cserző anyagok, cukrok, dipentene, ecetsav, fahéjsav, fehérje, fenilalanin, fenolsav, ferulasav, foszfor, fruktóz, furfurol, geraniál, geraniol, glicin, glutaminsav, glükóz, hamu, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kámfor, karén, karvon, kávésav, keményítő, keserűanyag, klorogénsav, kobalt, kolin, króm, leucin, limonén, linalil-acetát, linalool, linolsav, lizin, magnézium, mangán, mannit, metionin, miriszticin, nátrium, niacin, nikkel, olaj, olajsav, palmitinsav, pektin, prolin, pszoralén, réz, rost, rutin, sóskasav, szabinén, szacharidok, szacharóz, szerin, sztearinsav, tanninok, tanninsav, terpinén-4-ol, terpineol, timol, tirozin, toluol, treonin, triakontanol, triptofán, umbelliferon, valin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, víz, xantotoxin, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: A termést hasznosítják. A leveleket kisebb mértékben használják a gyógyászatban.

Leírás: Maximum 60 cm-es, egynyári, az ernyősvirágúak (Umbelliferae vagy Apiaceae) családjába tartozó növény. Idősebb példányai kellemetlen szagot árasztanak. Az egész növény, így a termés is éretlen állapotban poloskaszagú, aromás, kesernyés, kissé csípős ízű. Apró virágai lilásak. Ősi kultúrnövény, amelyet Egyiptomban és Indiában elsősorban gyógyító célokra már több mint 3000 évvel ezelőtt is termesztettek. Olvashatunk róla az Ezeregy éjszaka meséiben, sőt az Ószövetségben is. Koriander magokat találtak az egyiptomi fáraók sírjainak feltárásakor, ami sejtetni engedi, hogy az egyiptomiak – csakúgy mint a kínaiak – hittek abban, hogy a növény alkalmazása révén halhatatlanokká válhatnak. A középkorban a magját afrodiziákumnak tartották, és előszeretettel használták őket esküvői szertartásokon, vagy különböző bájitalok készítésekor. A növény szárát, illetve magjait különböző célokra lehet felhasználni. Zöld szára remek alapanyagot biztosít a házi pesto készítéséhez, esetleg levesek fűszerezéséhez. Magja húsok, saláták, kekszek, lekvárok, péktermékek, levesek, szószok és zöldségételek fűszerezésére használatos. Magjának jellegzetes illata van, egy kicsit emlékeztet a narancshéjra. Nélkülözhetetlen alkotóeleme az indiai curry-nek, valamint további fűszer- és gyógynövény keverékeknek. A magokat bizonyos kultúrákban önmagukban vagy cukorkával rágcsálják, vagy alkoholba teszik és aperitifként fogyasztják. A népi hagyomány szerint a koriander nyugalmat, biztonságot és védelmet hoz az otthonunkba. Azok az állapotos kismamák, akik ügyes, okos gyermeket szeretnének, egyenek koriandert mindennap. Sok fokhagymát tartalmazó étel fogyasztása után a magvak rágása állítólag megszünteti az erős szájszagot. A termésből kinyert illóolajat ritkán használják tiszta állapotban. Az illóolaj megtalálható egyes likőrökban, valamint a Karmelita cseppben.

Betegségek kezelése: Zöld szára kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre. Magja támogatja a gyomornedvek termelődését, javítja az emésztést, a tápanyagok felszívódását és kiváló görcsoldó. Remekül alkalmazható a különböző emésztési problémák kezelésére, különösen, ha azokat hasfájás, vagy hasmenés kíséri. A magból főzött tea emésztést elősegítő hatással bír, segítséget nyújt gyomorgörcsök, telítettség érzése, felfúvódás, hascsikarás esetén és segíti a felköhögést is. Jótékonyan hat az idegrendszerre, amit gyomorneurózis vagy félelem, esetleg izgalom okozta gyomorszűkület esetén jól ki lehet használni. Külsőleg remekül alkalmazható fekélyek vagy izületi betegségek és reuma kezelésében. Vértisztító teakeverékeknél is alkalmazzák. Jótékonyan hat a zsíranyagcserére. Antibakteriális és gombaölő hatása is van.

Hol honos: Földközi-tenger vidéke, Dél- és Közép-Európa, Észak- és Dél-Afrika, Kelet-Ázsia, Észak-Amerika

]Figyelmeztetés: Az ebbe a családba tartozó némely növényhez – rómaikömény, fűszerkömény, kapor – hasolóan, a koriander is kiválthat különféle allergiás reakciókat (szénanátha, allergiás kötőhártya-gyulladás, emésztőrendszeri tünetek).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik: Augusztus-szeptemberben aratható, amikor a termések 2/3-a sárgulni kezd. Az érett termések könnyen peregnek, ezért akkor célszerű aratni, amikor még harmatos. A napon történő szárítást követően a termést kicsépelik. A szárítást követően a termést összetörik és teaforrázatként használják, de tinktúrát is előállítanak belőle.

Szinonímák: koriánder, koreander, koriánder, poloskafű, poloskakapor, koldusbors, cigánypetrezselyem, kerti koriander

Latin név: Coriandrum sativum; Coriandrum sativum L.; Coriandrum sativum var. microcarpum DC.;

Angol: Coriander; Chinese parsley / Cilantro / Coriander greens / Coriander herb / Coriander leaves / Coriander seed / Culantro / Hu-sui / Indian parsley / Mexican parsley / Yuan-sui / Yuan-sui-zi

Finn:Korianteri; Koriandri

Francia: Coriandre; Coriandre cultivé; Coriandre cultivée / Persil arabe

Görög: Κόλιανδρος / Κόλιανδρο / Κολίανδρος / Κόλιαντρος / Κορίανδρο το καλλιεργήσιμο

Holland: Koriander; Ketoembar / Tamme koriander / Wantsenkruid

Ír: Lus an choire

Izraeli:גד השדה

Japán: コリアンダー / シラントロ / パクチー / 香菜

Kínai: 芫荽 / 胡荽 / 香荽

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): hsiang sui / hu sui / xiang cai / yuan sui

Lengyel: Kolendra siewna; Kolendra

Német: Wanzendill; Echter koriander; Koriander; Gartenkoriander / Gebauter koriander / Gewürzkoriander / Körnerkoriander / Schwindelkorn / Wanzendill

Norvég: Koriander

Olasz: Coriandolo; Coriandolo comune; Coriandro / Coriandrum sativum / Erba cimicina

Orosz: Кориандр

Perzsa: گشنیز

Portugál: Coentro; Ceandro / Coendros / Coentros / Coriandro

Portugál Brazil: Coendro / Coentro / Coentro bravo

Spanyol: Cilantro; Coentro / Coriandro / Coriandrum sativum / Culantro

Svéd: Koriander

Szlovák: Koriander siaty

Szlovén: Koriander

Török: Kişniş

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények, Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 115

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

VITAE KLUBMAGAZIN, 2011/7, Tereza Viktorová: Koriander: A halhatatlan szerelem magvai

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897; Flora Danica Hft. 34, Tab. 1989; Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.II; Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 3 Tafel 73; Jan Kops: Flora Batava 21.Deel, Tafel 1647