Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, kínai és ajurvédikus
Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): illóolaj (pl. eukaliptol, kámfor, limonén), zsírosolaj, keményítő, cukor, acetilkolin, beta-terpineol, bór, borneol, cianidin, cineol, cink, citronellál, ecetsav, fehérje, foszfor, geraniol, hamu, hangyasav, kalcium, kálium, kámfor, karvon, keményítő, kobalt, koffeinsav, koleszterin, kolin, króm, limonén, linalil-acetát, linalool, linolénsav, mangán, menton, nátrium, niacin, palmitinsav, réz, szalicilát, szénhidrát, sztearinsav, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, zsír
Mely részét gyűjtik: termés, mag
Kardamom leírás:
3 méter magasra is megnövő nádszerű növény. Szürkéssárga, vagy barnás színű, illatos magokat tartalmazó termései adják a gyógyhatást. A likőripar is hasznosítja. Elő-India délnyugati partvidékéről, a Malabár-part környékéről és Srí Lankáról származik, de napjainkra már Délkelet-Ázsia számos trópusi éghajlatú vidékén és Guatemalában is nagyban termesztik. A Malabár-parton az ősidők óta fogyasztják (már a szanszkrit írások is említik). A friss Malabár-cardamom aromája, formája és papagájzöld színe különleges. Kiszárított maghéja az általunk ismert legősibb fűszerek közé tartozik. Igen finom, édeskés, mégis erős aromája miatt szívesen használják currys ételek ízesítésére, valamint desszertekben és forralt borban.Betegségek kezelése:
Elsősorban mint emésztést javító szert (felfúvódás, rossz emésztés) alkalmazzák. Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer, fejfájás ellen is jó.Kardamom hol honos:
India, Sri-LankaFigyelmeztetés:
Epekő esetén csak orvosi vagy gyógyszerészi javallatra alkalmazható.Összetéveszthető:
A fehér kardamom a zöld kardamom halványított változata. A fekete kardamom pedig más fajtájú, mint a zöld, vagy valódi kardamom.Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.
Kardamom szinonímák:
valódi kardamom, zöld kardamom, fehér kardamom, kardamon, kardamomum, kis kardamom, malabári kardamomLatin név: Cardamomi fructus, Elettaria cardamomum, Elettaria Cardamomum White et Maton, Alpinia Cardamomum Roxb., Amomum cardamomum Linne, Amomum repens Sonn., Cardamomum officinale Salisb.
Angol: cardamom seed, Elettaria, Chester Cardamom
Finn:Kardemumma
Francia: Cardamome, Cardamom-Alpinie / Cardamome du Malabar
Görög: Κάρδαμο
Holland: Kardemom, Cardamom / Echte kardamom / Kardoem / Paradijszaadsoort of var
Izraeli:הל / קרדמון
Japán: カルダモン
Kínai: 小豆蔻
Kinai (Pinyin fonetikus átírás): xiao dou kou
Lengyel: Kardamon malabarski
Német: Grünen Kardamom, Grüner Kardamom, Cardamomen / Kardamom / Malabar-Cardamomen / Malabarkardamom
Norvég: Kardemomme
Olasz: Cardamomo
Orosz: Кардамон, Амомум кардамонный / Кардамон ползучий / Настоящий кардамон
Perzsa: هل سبز
Portugál: Cardamomo
Portugál Brazil: cardamão / Cardamomo
Spanyol: Cardamomo
Svéd: Kardemumma
Szlovák: Kardamom
Források:
Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 316. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 98
Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897