Barion Pixel

A frankfurti zöld mártás egy igazi húsvéti recept, egy gyógynövényes, zöld színű mártás, mely eredetileg Németországból, Hessen tartományból, Frankfurtból származik. Egy igazi húsvéti, tavaszi étel, mely tele van üdítő zöld gyógynövényekkel. Nagyon finom recept, érdemes kipróbálni. Állítólag Goethe egyik kedvenc étele volt.

Zöld mártás néven nagyon sok mártás forog a köztudatban. A különféle népek nyelvén hívják Sauce verte (francia), Green sauce (angol), vagy Salsa verde (olasz) néven egyaránt. Mivel a zöld mártást több nép is jól ismeri, a receptek is ennek megfelelően igen változatosak.

A francia Sauce verte gyakorlatilag egy majonéz finomra vágott zöldfűszerekkel, melyből a tárkony nem hiányozhat. Fokhagymát is mindenképpen tartalmaz, melyet általában belereszelnek, vagy összenyomnak.

Az olasz Salsa verde gyakorlatilag egy pesto sűrűségű mártás, mely hasonlít ugyan a frankfurti zöld mártáshoz, de tipikusan olasz fűszerek is belekerülnek, mint például a bazsalikom, a majoránna. Eshetőlegesen fokhagymát is adnak hozzá.

A zöld mártás története:

A zöld mártások Európában körülbelül 2000 éve ismeretesek. Eredetileg Keletről került át a rómaiakhoz a recept. Angliában jegyezték le az első receptjét és leírását a 12 .században.

A német zöld mártást régebben tavaszi salaktalanításra használták. A legelső német lejegyzett recept egy 1545-ből származó szakácskönyvben található.

Mára Észak- és Közép-Hessen tartományban különféle változatai terjedtek el a frankfurti zöld mártásnak.

A hesseni (Frankfurt környéki) zöld mártások ma:

Az eredeti frankfurti zöld mártás német nevén Frankfotter Grie Soß, vagy Original Frankfurter Grüne Sauce.

Az „Original Frankfotter Grie Sauß” esetében csak ez a 7 gyógynövény tartozik a szószhoz, a vérfű szükség esetén citromfűvel helyettesíthető.

Német piacokon egész tavasszal, de különösen húsvét tájékán kapható az eredeti 7 fűszer, mely a frankfurti zöld mártáshoz használható.

Az eredetvédett (g.g. A.) 500 grammos kiszerelésű zöldfűszer Frankfurt környékén így kapható: frankfurti zöld mártás

 

A frankfurti zöld mártás szezonja hagyományosan “zöld csütörtökön”, azaz nagycsütörtökön kezdődik.

Remekül felhasználható ehhez az ételhez a megmaradt húsvéti tojás is!

 

Az eredeti frankfurti zöld mártás receptje az alábbi:

Hozzávalók:

Elkészítés:

A gyógynövényeket megmossuk, lecsöpögtetjük és késsel finomra vágjuk. A művelet kissé hosszadalmas, de addig kell vagdosni, míg szép zöld színű lesz.
Ezután hozzáadjuk a 2 db főtt tojást apróra vágva, a tejfölt, az 1 evőkanál mustárt, a sót, és a borsot. Végül citromlével ízesítjük és egy csipetnyi cukorral.
Hűtőben hagyjuk legalább 1 órán állni.

A zöld mártásnak pépesnek kell lennie, semmiképpen sem túl folyósnak! Keményebb, pesto-szerű mártás sem megfelelő!

A színe pedig szép zöld és nem sárga!

frankfurti zöld mártás

Az eredeti frankfurti zöld mártást friss burgonyával és kemény tojással fogyasztjuk.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

 

 

A szerző