Barion Pixel
Fehér mustár
fehér mustár

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alanine, arginin, arzén, aszkorbinsav, aszparaginsav, béta-karotin, cellulóz, cink, fehérje, fenilalanin, foszfor, fruktóz, glicin, glikobrassicin, glikozidok, glutaminsav, glükóz, hamu, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, kobalt, koleszterin, kolin, króm, leucin, lizin, magnézium, mangán, metionin, mustárolaj, mustárolaj glikozid, nátrium, niacin, nikkel, nyálka, olaj, palmitinsav, prolin, réz, sóskasav, szacharóz, szálak, szénhidrát, szerin, szinalbin, szinapin, szinigrin, sztearinsav, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas, vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin C, víz, zsír, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: mag

Fehér mustár leírás:

A keresztesvirágúak (Cruciferae) családjába tartozó egyéves növény. Szára egyenes, fél méternél is magasabb. Termése 3-4 mm vastag, 3-6 mm magvú becő. A magok gömbölyűek, kb. 2 mm átmérőjűek, fakósárgák, szagtalanok, enyhén csípős ízűek. A növény júniusban virágzik; magja júliusban érik. Ipari és házi fűszer. Az antik korban afrodiziákumnak számított. Ma elsősorban mustár gyártására használják.

Betegségek kezelése:

Őrleményéből pépes borogató állítható elő reumás bántalmak enyhítésére. A fehér mustármag használható továbbá érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere zavarok, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás, reuma, isiász, bőrkiütések ellen, valamint vértisztítóként. A kolostori gyógyászatban alkalmazzák továbbá a bélrendszer kipucolására, salakanyagoktól történő mentesítésére. A hathetes időtartamban lehet alkalmazni. Egyes vélemények szerint akár évente négyszer is alkalmazható, mások évente egyszeri-kétszeri alkalmazást javasolnak. Mindenképp 6 hét kúra és legalább hat hét szünet. Adagja fő étkezések előtt (üres éh gyomorra) fél-háromnegyed órával egy teáskanálnyi egy pohár vízzel (esetleg gyenge ízesítetlen gyógytea) elfogyasztani, vagy annyit inni, hogy mindet le tudjuk nyelni. A lényeg, hogy akadálytalanul és emésztetlenül át tudjon menni a vékonybélbe. A székletben megjelenő sötét foltok-darabok a vastagbélben levő lerakódások távozását jelentik. Negatív jelenségek-tünetek kísérhetik a kúra elején, mivel a betokozódott mérgező anyagok felszabadulnak, hogy távozzanak, de ilyenkor enyhe toxikus tüneteket is kiválhatnak. Bélelzáródás esetén nem alkalmazható. Hatása: a szervezet anyagcseréjét természetes úton szabályozza; érelmeszesedésre kiváló gyógyhatású; csökkenti az agyvérzésre való hajlamot; emlékező képességet javítja; azok a betegségek melyek okai az emésztő szervekben és a vér kedvezőtlen összetételében vannak így kiküszöbölhetők; érelmeszesedésre kiváló hatású; asztmarohamokat csökkenti, esetleg el is tüntetheti; segít gyógyítani a bőrön jelentkező hibákat, betegségeket. Eleinte lehet, hogy laza lesz a széklet. A mustárban található mustárolaj antibakteriális, antivirális és gombaölő hatású, ezért az ilyen típusú belső betegségeknél is jó hatásfokkal alkalmazható. Valószínűleg ennek tudható be, hogy már évszázadokkal ezelőtt őrölt mustármagot kevertek az agyhártyagyulladásban szenvedők fürdővizébe. Winter német tudós kimutatta, hogy a mustárolaj a bőrön át behatol a testbe, elpusztítja a bektériumokat, s végül a vizeletben található meg.

Fehér mustár hol honos:

Európa, Mediterráneum

Figyelmeztetés:

A gyomor- és bélgyulladásban szenvedő emberek ezt a növényt nem használhatják terápiásan.

Termőhelye:

Európa délibb tájain honos, Magyarországon nagyban termesztett.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Fehér mustár szinonímák:

angol mustár, kerti mustár, sárga mustár

Latin név: Sinapis alba, Brassica alba

Angol: White mustard, Mustard / Salad mustard / White Mustard

Finn:Keltasinappi / Valkea sinappi

Francia: Moutarde blanche, Sanve / Sénevé / Sénevé blanc

Görög: Σινάπι

Holland: Witte mosterd, Gele mosterd

Ír: Sceallagach

Izraeli:חרדל לבן

Japán: シロガラシ

Kínai: 白芥 / 白芥子

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): bai jie / Bai jie zi / Jie zi

Lengyel: Gorczyca biała, Gorczyca jasna

Német: Weisser Senf, Gartensenf / Gelber Senf / Gelbsenf / Mostardkorn / Mostert / Senfsaat / Weisse Senf / Weisssenf

Norvég: Kvitsennep, Hvit sennep

Olasz: Senape bianca, Senape gialla, Senapa bianca / Senape

Orosz: Горчи́ца бе́лая, Горчица англи́йская / Горчица белая

Portugál: Mostarda-branca, Mostarda / Mostarda-branca.

Portugál Brazil: Mostarda Branca

Spanyol: Mostaza blanca, Jebanas / Jenabe

Svéd: Vitsenap

Szlovák: Horčica biela

Szlovén: Bela gorčica / Bela gorjušica / Gorčica bela / Gorjušica

Török: Beyaz hardal / Hardal (Beyaz)

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 135. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 34

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik 122. oldal még fel kell dolgozni

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897; Flora Danica Hft. 24, Tab. 1393


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE