2025. április 14. hétfő | dr Jung Andrea A legfinomabb tojáskrém, tojás mártás és tojás mártogatós recepteket gyűjtöttük össze. A tojásos ételek nem csak tavasszal fogyaszhatóak. A tojásnak ugyanis nagyon kedvező élettani hatása van. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a TOJÁS jótékony hatásairól. Most olyan kipróbált, legfinomabb tojáskrém, tojás mártás és mártogatós recepeket mutatunk be, melyek más gyógynövények (pl fokhagyma) felhasználásával készültek. Legfinomabb tojáskrém receptek: A hozzávalóknál az aktív linkekre kattintva a gyógynövény leírás is olvasható: Kínai majonéz Hozzávalók: 3 kemény tojás legalább 5-6 gerezd fokhagyma 1 kávéskanál őrölt gyömbér vagy 1-2 vékony szelet friss gyömbérgyökér 1 evőkanálnyi szójaszósz 3 evőkanálnyi zöldségleves 2 evőkanálnyi likőr (elhagyható) fél kávéskanálnyi só csipetnyi bors Elkészítés: 3 kemény tojást megdarálunk, legalább 5-6 gerezd fokhagymával, 1 kávéskanál őrölt gyömbérrel vagy 1-2 vékony szelet friss gyömbérgyökérrel (külön is kapható ázsiai boltokban!). Hozzáteszünk 1 evőkanálnyi szójaszószt, 3 evőkanálnyi zöldséglevest, 2 evőkanálnyi cseresznyepálinkát vagy likőrt, mely utóbbi elhagyható. Mixerben fél kávéskanálnyi sóval és csipetnyi borssal alaposan kikeverjük. Mindenféle zöldséghez, salátához kiváló öntet. Fokhagymás mustármártás Hozzávalók: 2 tojássárga 1 evőkanál méz 2 evőkanál borecet vagy ecetes, citromos víz csipetnyi só 3 gerezd préselt fokhagyma 2 deci tejföl Elkészítés: 2 tojássárgát habosra keverünk 1 evőkanál mézzel, 2 evőkanál borecettel (vagy ecetes, citromos vízzel), csipetnyi sóval, 3 gerezd préselt fokhagymával. Gőz felett, habverővel krémessé főzzük, majd elkeverjük 2 deci tejföllel. Melegen öntjük – akár salátákra, akár sültekre. Nagyon finom! Legfinomabb tojáskrém Hozzávalók: 6 darab Medve típusú kockasajt 6 kemény tojás 1 kávéskanál mustár só frissen felaprított snidling vagy lilahagyma 2-3 gerezd préselt fokhagyma csipetnyi őrölt fehér bors díszítéshez: fodros petrezselyem levele, paradicsom, paradicsompaprika szeletek, kovászos uborka Elkészítés: 6 darab Medve típusó kockasajtot meleg helyre teszünk néhány órára, hogy villával össze tudjuk törni. 6 tojás keményre főzünk, hideg vízzel leöblítjük, s ha kihűlt, megtisztítjuk a héjától. Ismét leöblítjük, így nem marad rajta héjszilánk. A tojásvágóban először keresztben, majd hosszában is felszeljük. Összekeverjük a kockasajtokkal. Ízesítjük 1 kávéskanál mustárral, sóval, frissen felaprított snidlinggel vagy lila hagymával, 2-3 gerezd préselt fokhagymával, csipetnyi őrölt fehér borssal. Akár pirított rozskenyérrel, akár friss kenyérrel, remek szendvics, amit díszíthetünk fodros petrezselyem levelével, paradicsommal, paradicsompaprika szeletekkel, kovászos uborkával. Aïoli mártás I. Francia étel. Ez az alap recept, de elkészthetjük zöld változatban is, ilyenkor darabolt petrezselyemzölddel, vagy bazsalikommal készítjük. Hozzávalók: 15 gerezd fokhagyma 3 tojássárgája 2,5 dl olívaolaj ½ lime, vagy citrom leve fehér bors frissen őrölve, vagy mozsárban törve só Elkészítés: A fokhagymát gerezdjeire szedjük, megpucoljuk. Egy mozsárban kevés sóval pasztaszerűvé törjük. Belekeverjük a tojássárgáját. Lassan hozzáöntjük az olívaolajat, közben elektromos habverővel, vagy turmixgéppel folyamatosan keverjük. Hozzáadjuk a lime levét, majd fehér borssal fűszerezzük. Mártásként fogyasztjuk felszeletelt zöldségekkel (pl. sárgarépa, szárzeller, articsóka, uborka), vagy hús- és zöldségsültek mellé is ehetjük. Aïoli mártás II. /mézzel/ Hozzávalók: 5 gerezd fokhagyma 1 tojássárgája 2 kiskanál mustár 1 kiskanál méz 125 ml olívaolaj cayenne-i bors (chili) – elhagyható citromlé Elkészítés: A fokhagymagerezdeket megtisztítjuk és egy kis vágódeszkán sóval, egy kés széles pengéjének segítségével finomra dörzsöljük. A tojássárgájából, a mustárból, mézből és ecetből sűrű masszát keverünk, amelybe apránként az olajat, majd a szétnyomott fokhagymagerezdeket is belekeverjük. Cayenne-I borssal és citromlével ízesítjük. Bajor tojásmártás Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 gerezd fokhagyma, 3 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evõkanál borecet, bors, só. A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztosan nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört fokhagymát. Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és lassú tûzön, folytonosan kevergetve fõzd krémsûrûségûre. Párolt zöldséghez, bevert tojáshoz ajánlható, hidegen is jó! A szerző dr Jung Andrea See author's posts