Paprika
paprika

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): 1-hexanol, acetilkolin, a-Fellandrén, alanine, alfa-linolénsav, alumínium, ammónia, apiin, a-Pinén, arginin, arzén, aszkorbinsav, aszparagin, aszparaginsav, a-terpineol, B5-vitamin, bárium, benzaldehid, betain, béta-karotin, bór, bróm, cink, cirkónium, cisztin, citromsav, cukrok, delta-karotin, ecetsav, epsilon-karotin, etil-acetát, eugenol, ezüst, fahéjsav, fehérje, fenilalanin, fenol, festő, fillokinon, flavoglikozid, fluor, foszfor, galaktóz, glicin, glutaminsav, glükóz, gvajakol, hamu, heszperidin, hexadekán, higany, hisztidin, illóolaj, izoleucin, izovaleriánsav, kadmium, kalcium, kálium, kaprilsav, kapszaicin, kapszantin, karén, karotinoid, kávésav, kén, klorofill, kobalt, kolin, kriptoxantin, króm, leucin, limonén, linalool, linolénsav, linolsav, lítium, lizin, lutein, magnézium, malonsav, mangán, metionin, molibdén, naftalin, nátrium, niacin, nikkel, nitrogén, olajsav, ólom, ón, palmitinsav, piperidin, piridin, prolin, propionsav, pulegon, réz, rost, rubídium, rutin, sóskasav, stroncium, szabinén, szacharidok, szalicilát, szelén, szerin, szilícium, szolanin, sztearinsav, terpinén-4-ol, tirozin, titán, tokoferol, toluol, treonin, trigonellin, triptofán, valin, vas, violaxantin, vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin B9, vitamin C, víz, xantofil, xilóz, zsír, zsírosolaj, a-karotin

Mely részét gyűjtik: gyümölcs, levél, termés

Paprika leírás:

A burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, maximum 80 cm magas cserje, jellegzetes, pikáns ízű termésekkel. Termése közismert a konyhában: zöldségként, avagy nyers salátaként, marha- sertés- és bárányhúsból készült ételek, szárnyasok és hal ízesítésére. Sokféle nemesített változata létezik. A nem csípős változatok mind nemesítés eredményei. A magyar konyha tipikus fűszere a sötétpiros színű őrölt pora. Hazája Közép-Amerika, ahonnan az 1500-as években hozták Európába. Hozzánk a törökkel került az 1750-es évek táján. Szegeden és Kalocsán alakult ki a két legnagyobb fűszerpaprikatermelő központunk. Szent-Györgyi Albert ebből a növényből izolálta először nagy mennyiségben a C-vitamint. Csípősségmentes (édes), illetve csípős változatai ismeretesek.

Szépségápolás:

Alkoholos kivonatát hajvizekhez is adják.

Betegségek kezelése:

Gyógyászati célokra a csípős paprikát használják. Mivel beindítja a gyomornedvtermelést, fogyasztása jótékony és erősítő hatással van az emésztőrendszerre, ezenkívül húzókötésként is alkalmazható reuma és neuralgikus panaszok eseén. A csípős paprika alkoholos kivonata reuma, lumbágó és isiász esetén is segítséget nyújthat a bőrbe dörzsölve (vigyázat, szembe ne kerüljön!).

Paprika hol honos:

Közép- és Dél-Amerika

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Paprika szinonímák:

törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors, bell paprika, csemegepaprika, étkezési paprika, fűszerpaprika, jalapeño, paprika, termesztett paprika, új-mexikói paprika, közönséges paprika

Latin név: Capsicum annuum; Capsicum annuum L.; Capsicum annuum var. aviculare; Capsicum annuum var. glabriusculum; Capsicum cordiforme Mill.; Capsicum grossum L.; Capsicum longum; Capsicum minimum

Angol: capsicum; chilli pepper; Chile de arbol; African pepper / American bird pepper / Bell pepper / Bird pepper / Capsicum / Capsicum annuum / Cayenne / Cayenne pepper / Cherry pepper / Chile pepper / Chile pequin / Chile petin / Chile tepin / Chili / Chili pepper / Chilipiquin / Chilis / Chilli / Chilly pepper / Chipotle / Cone pepper / Green / Green pepper / Hungarian pepper / Jalapeño / Mississippi sport pepper / Numex / Ornamental pepper / Paprika / Pepper / Pod pepper / Red hot chilli pepper / Red pepper / Sweet pepper / Turkey pepper

Finn:Paprika; Ruokapaprika / Vihannespaprika

Francia: Piment annuel; Gros piment / Paprika / Piment / Piment de cayenne / Piment des jardins / Piment doux / Piment ornemental / Piment rouge / Poivre d’ espagne / Poivre d’espagne / Poivre de cayenne / Poivre de guienee / Poivron

Görög: Καψάκιο το ετήσιο / Πιπεριά

Holland: Paprika; Spaanse peper / Spaanse peper soort

Izraeli:פלפל / פלפל חריף / פלפל רומרו

Japán: トウガラシ / とうがらし

Kínai: 甜椒 / 辣椒

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): la jiao

Lengyel: Papryka roczna; Papryka / Pieprzowiec roczny

Német: Schottenpfeffer; Spanischer pfeffer; Einjähriger schotenpfeffer; Cayennepfeffer / Chile / Chili / Chilie / Chilli / Chillie / Gemüse-paprika / Gewürzpaprika / Indischer pfeffer / Paprika / Paprika-schote / Peperoni / Pepperoni / Pfefferoni / Pfefferschoten / Roter piment / Türkischer pfeffer / Zier-paprika

Norvég: Paprika; Cayennepepper / Spansk pepper / Søtpepper

Olasz: Peperoncino; Peperone; Capsicum / Capsicum annuum / Peperoncino ornamentale

Orosz: Пе́рец овощно́й / Па́прика / Пе́рец сла́дкий / Пе́рец стручко́вый

Perzsa: فلفل آنوم

Portugál: Pimento

Portugál Brazil: Pimentão, Pimenta

Spanyol: Pimiento; Ají / Ají pimienta. / Ají-pique / Capsicum annuum / Chile / Chile jalapeño / Chiplín / Guindilla / Guindillas / Hocico de buey / Kutupí / Pebrotera / Picudillos / Pimentón / Pimiento morron / Pimientos

Svéd: Spanskpeppar; Chiltepinpeppar / Paprika

Szlovák: Paprika ročná

Szlovén: Paprika, Sorta

Török: Biber / Kırmızı biber / Türk biberi

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 234. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 180

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897; Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.II


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE