A tojás ételeknek ilyenkor van szezonja. A legjobb tojásos reggelik receptjei segíthetnek, hogy örömünket leljük a tojás jótékony hatásaiban. Ez a táplálék számos kedvező élettani hatással bír. Erről ITT lehet olvasni.
Nézzük, hogy melyek a legjobb tojásos reggelik, melyekkel ízletesen illeszthetjük étrendünkbe ezt a fehérjeforrást.
Tejfölben párolt tojás
Hozzávalók
- 4 dl sűrű tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 4 tojás
- 1 púpozott teáskanál natúr vegeta, vagy natúr vega mix
- késhegynyi törött fehér bors
Elkészítés
Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat a vajjal vastagon kikenünk. A tejföl savóját leöntjük. A visszamaradt sűrű tejfölhöz adjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a natúr vegetát és a törött borsot. Jól összekeverjük, majd beleöntjük a kikent edénybe. A tojásokat megmossuk, ezután óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, külön-külön – nehogy egy rossz tojás tönkretegye az összes ételt – egymás mellé rakjuk a nyers tojásokat.
Készíthetjük adagonként is, akkor 4 kikent csészébe osztjuk a fűszeres tejfölt, és mindegyikre egy-egy tojást teszünk.
Nagy tepsibe, amibe belefér a megtöltött edény, két ujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Amikor a víz a tepsiben gyöngyözni kezd, beleállítjuk a tojásos-tejfölös edényt, és a gőzben addig pároljuk, amíg a tojásfehérje megalvad, de a sárgája még kissé lágy.
Ekkor óvatosan kivesszük a sütőből, a reszelt sajtot egyenletesen rászórjuk, és csak annyi időre tesszük vissza (most már a víz nélkül), amíg a sajt ráolvad a tetejére.
Paradicsomos tojássaláta
Hozzávalók
- 6 tojás
- 1 dl tejföl
- 4 kemény paradicsom
- 1 dl majonéz
- 2 zöldpaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- késhegynyi törött fekete bors
- 1,5 dl ketchup (vagy házi paradicsomlé)
- ízlés szerint só
- 1 púpozott mokkáskanál currypor
Elkészítés
A tojásokat sós vízben keményre főzzük, majd meghámozzuk, és nyolcadokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni. Közben a mártáshoz mély tálban simára keverjük a majonézt a tejföllel és a ketchuppal, ezután pedig hozzáadjuk a megtisztított, valamint összezúzott fokhagymát, a borsot és a curryport.
Beleszórjuk a megmosott, és finomra vágott petrezselyemzöldet is. Jól összekeverjük. A vöröshagymát tisztítás után nagyon vékony karikákra vágjuk, és kissé megsózva, 15 percig hagyjuk állni. Ezután sós levével együtt a mártásba keverjük. A zöldpaprikát kicsumázzuk és kierezzük, majd vékony karikákra vágva ugyancsak a tálba tesszük.
Végül beleforgatjuk a már kihűlt tojáscikkeket, és óvatosan, hogy a tojás ne nagyon törjön, összekeverjük. Jól lehűtjük.
Tálalás előtt salátával bélelt tálra halmozzuk, és hidegen kínáljuk.
Shakshuka, avagy tojásos lecsó másképpen
A shakshuka nem lecsó a klasszikus értelemben, inkább hívhatjuk közel-keleti lecsónak, van aki izraeli lecsónak is hívja. Az irzaeli lecsó csak részben fedi a valóságot, ugyanis Egyiptomtól kezdve az arab világig sok helyütt készítik.
Hozzávalók (1 serpenyőnyi ételhez)
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 db kaliforniai piros paprika csíkokra vágva
- 1 közepes cukkini felkockázva
- 5 db nagyobb paradicsom, héj nélkül, kockázva (ha nincs ennyi paradicsom, akkor a paradicsom püré is jó)
- 1 kk Harissa szósz (ázsiai és közel-keleti boltokban kapható paprika szósz féle)
- 4-5 tojás
- 1 fej, vagy 6-8 gerezd fokhagyma összezúzva vagy apróra vágva
- só, bors
- 1-2 kk római kömény
- chili ízlés szerint
- 1 db közepes padlizsán felkockázva
- petrzseleyem ízlés szerint
- kecskesajt felkockázva ízlés szerint
- olívaolaj 2 dl
Elkészítés
Az olívaolajon megdinszteljük a fokhagymát, megfűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel és ízlés szerint chilli-vel. Ez utóbbi elhagyható. 2 perc után rátesszük a hagymát is. Dinsztelés után rátesszük a csíkokra vágott paprikát, pár perc nagy tűzön való pirítás után rátehetjük a kockákra vágott padlizsánt és cukkinit. Néhány perc után a kockákra vágott hámozott paradicsomot is rátesszük, majd beletesszük a Harissa szószt és még paradicsom pürét, ha nem elég a paradicsom.
Sózhatjuk, borsozhatjuk ízlés szerint.
Ha már megfelelően összeállt az étel, akkor kis mélyedéseket készítünk a szószban és beleütjük a tojásokat. Kis lángon fedő alatt tovább pároljuk egészen addig, amíg a tojás készen nem lesz. Kockára vágott kecskesajttal és petrezselyemmel díszítjük, majd tálalásig a fedőt még rajta hagyjuk.
Forrón tálaljuk!
Foszlós kenyérrel fogyasztják.
Kínai teatojás
Hozzávalók
- 6 tojás
- 2 teáskanál só
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1 szem csillagánizs
- 2 teáskanál kínai fekete tea
Elkészítés
A tojásokat főzzük keményre! Szűrjük le a főzővizet, és egy kicsit szárítgassuk meg a tojásokat! Ütögessük körbe a héját egy kanállal, hogy megrepedezzen. Tegyük vissza a lábosba, öntsünk rá friss vizet. Adjuk hozzá a sót, a szójaszószt, a csillagánizst és a teát.
Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 1 órát. Hagyjuk kihűlni a levében!
Tálalás előtt szedjük le a héját.
Ezek a legjobb tojásos reggelik, legalábbis a mi véleményünk szerint.
Fogyasszák egészséggel!