2022. április 14. csütörtök | dr Jung Andrea A tojás ételeknek ilyenkor van szezonja. A legjobb tojásos reggelik receptjei segíthetnek, hogy örömünket leljük a tojás jótékony hatásaiban. Ez a táplálék számos kedvező élettani hatással bír. Erről ITT lehet olvasni. Nézzük, hogy melyek a legjobb tojásos reggelik, melyekkel ízletesen illeszthetjük étrendünkbe ezt a fehérjeforrást. Tejfölben párolt tojás Hozzávalók 4 dl sűrű tejföl 2 gerezd fokhagyma 10 dkg reszelt sajt 4 dkg vaj vagy margarin 1 csokor petrezselyemzöld 4 tojás 1 púpozott teáskanál natúr vegeta, vagy natúr vega mix késhegynyi törött fehér bors Elkészítés Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat a vajjal vastagon kikenünk. A tejföl savóját leöntjük. A visszamaradt sűrű tejfölhöz adjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, a natúr vegetát és a törött borsot. Jól összekeverjük, majd beleöntjük a kikent edénybe. A tojásokat megmossuk, ezután óvatosan, hogy a sárgájuk egyben maradjon, külön-külön – nehogy egy rossz tojás tönkretegye az összes ételt – egymás mellé rakjuk a nyers tojásokat. Készíthetjük adagonként is, akkor 4 kikent csészébe osztjuk a fűszeres tejfölt, és mindegyikre egy-egy tojást teszünk. Nagy tepsibe, amibe belefér a megtöltött edény, két ujjnyi vizet töltünk, és az előmelegített forró sütőbe toljuk. Amikor a víz a tepsiben gyöngyözni kezd, beleállítjuk a tojásos-tejfölös edényt, és a gőzben addig pároljuk, amíg a tojásfehérje megalvad, de a sárgája még kissé lágy. Ekkor óvatosan kivesszük a sütőből, a reszelt sajtot egyenletesen rászórjuk, és csak annyi időre tesszük vissza (most már a víz nélkül), amíg a sajt ráolvad a tetejére. Paradicsomos tojássaláta Hozzávalók 6 tojás 1 dl tejföl 4 kemény paradicsom 1 dl majonéz 2 zöldpaprika 1 nagy fej vöröshagyma 2 gerezd fokhagyma 1 csokor petrezselyemzöld késhegynyi törött fekete bors 1,5 dl ketchup (vagy házi paradicsomlé) ízlés szerint só 1 púpozott mokkáskanál currypor Elkészítés A tojásokat sós vízben keményre főzzük, majd meghámozzuk, és nyolcadokra vágjuk. Hagyjuk kihűlni. Közben a mártáshoz mély tálban simára keverjük a majonézt a tejföllel és a ketchuppal, ezután pedig hozzáadjuk a megtisztított, valamint összezúzott fokhagymát, a borsot és a curryport. Beleszórjuk a megmosott, és finomra vágott petrezselyemzöldet is. Jól összekeverjük. A vöröshagymát tisztítás után nagyon vékony karikákra vágjuk, és kissé megsózva, 15 percig hagyjuk állni. Ezután sós levével együtt a mártásba keverjük. A zöldpaprikát kicsumázzuk és kierezzük, majd vékony karikákra vágva ugyancsak a tálba tesszük. Végül beleforgatjuk a már kihűlt tojáscikkeket, és óvatosan, hogy a tojás ne nagyon törjön, összekeverjük. Jól lehűtjük. Tálalás előtt salátával bélelt tálra halmozzuk, és hidegen kínáljuk. Shakshuka, avagy tojásos lecsó másképpen A shakshuka nem lecsó a klasszikus értelemben, inkább hívhatjuk közel-keleti lecsónak, van aki izraeli lecsónak is hívja. Az irzaeli lecsó csak részben fedi a valóságot, ugyanis Egyiptomtól kezdve az arab világig sok helyütt készítik. Hozzávalók (1 serpenyőnyi ételhez) 1 fej vöröshagyma apróra vágva 2 db kaliforniai piros paprika csíkokra vágva 1 közepes cukkini felkockázva 5 db nagyobb paradicsom, héj nélkül, kockázva (ha nincs ennyi paradicsom, akkor a paradicsom püré is jó) 1 kk Harissa szósz (ázsiai és közel-keleti boltokban kapható paprika szósz féle) 4-5 tojás 1 fej, vagy 6-8 gerezd fokhagyma összezúzva vagy apróra vágva só, bors 1-2 kk római kömény chili ízlés szerint 1 db közepes padlizsán felkockázva petrzseleyem ízlés szerint kecskesajt felkockázva ízlés szerint olívaolaj 2 dl Elkészítés Az olívaolajon megdinszteljük a fokhagymát, megfűszerezzük sóval, borssal, római köménnyel és ízlés szerint chilli-vel. Ez utóbbi elhagyható. 2 perc után rátesszük a hagymát is. Dinsztelés után rátesszük a csíkokra vágott paprikát, pár perc nagy tűzön való pirítás után rátehetjük a kockákra vágott padlizsánt és cukkinit. Néhány perc után a kockákra vágott hámozott paradicsomot is rátesszük, majd beletesszük a Harissa szószt és még paradicsom pürét, ha nem elég a paradicsom. Sózhatjuk, borsozhatjuk ízlés szerint. Ha már megfelelően összeállt az étel, akkor kis mélyedéseket készítünk a szószban és beleütjük a tojásokat. Kis lángon fedő alatt tovább pároljuk egészen addig, amíg a tojás készen nem lesz. Kockára vágott kecskesajttal és petrezselyemmel díszítjük, majd tálalásig a fedőt még rajta hagyjuk. Forrón tálaljuk! Foszlós kenyérrel fogyasztják. Kínai teatojás Hozzávalók 6 tojás 2 teáskanál só 3 evőkanál szójaszósz 1 szem csillagánizs 2 teáskanál kínai fekete tea Elkészítés A tojásokat főzzük keményre! Szűrjük le a főzővizet, és egy kicsit szárítgassuk meg a tojásokat! Ütögessük körbe a héját egy kanállal, hogy megrepedezzen. Tegyük vissza a lábosba, öntsünk rá friss vizet. Adjuk hozzá a sót, a szójaszószt, a csillagánizst és a teát. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük 1 órát. Hagyjuk kihűlni a levében! Tálalás előtt szedjük le a héját. Ezek a legjobb tojásos reggelik, legalábbis a mi véleményünk szerint. Fogyasszák egészséggel! A szerző dr Jung Andrea See author's posts