Barion Pixel

Miért érdemes a natúr ételízesítő készítésével házilag bajlódni?

Sajnos a “normál” ételízesítők mindennek nevezhetőek, csak egészségesnek nem, a bennük levő sok-sok adalékanyag miatt (hívják Delikátnak, Podravkának vagy Vegetának gyakorlatilag mesterséges adalékanyagok tárházai). Ez alól talán kivétel a Natúr Vega Mix, melyben tényleg csak szárított zöldségek vannak.

Néhány nagyobb drogériában, bio boltban kapható még saját márkás bio ételízesítő, mely a tudatos közönséget célozza meg (pl. Alnatura termékek a DM-ben, vagy a Rapuntzel termékcsalád), ha ilyennel szeretnénk főzni, akkor azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Hadd osszak meg egy természetes ételízesítő receptet, melyet egy kedves Facebook-os ismerősöm írt le, és az ő engedelmével közzéteszem mindenki hasznára.

Házilag elkészíthető és még mélyen sem kell a zsebünkbe nyúlni, hogy elkészíthessük.

Íme a recept:

Natúr ételízesítő – a valódi

A mennyiség ízlés szerint változtatható.
1 rész sárgarépa
1 rész petrezselyem
1/4 rész zeller
1/4 rész paradicsom
1 rész kicsumázott paprika
1/4 rész karalábé
1/4 rész hagyma
2 fej fokhagyma
egy-egy nagy csokor petrezselyemzöld és zeller zöldje
fél kg só (nagy tisztaságú só – Tudtad, hogy a sima bolti sóval is mérgezed magad? Elolvastad már valaha az összetevőit? Kérlek tedd meg! Mert bizony nem csak sót tartalmaz! Tudtad, hogy a fluor nem egészséges? Kérlek járj nyitott szemmel!).

Minden zöldséget értelem szerint megtisztítunk és nagyon finomra őrölünk (ezt lehet húsdarálón, vagy turmixgépben). Lehet egy kicsit szárítani a kapott keveréket – nagyon alacsony hőmérsékletű sütőben, vagy a szabadban egy szűrővel letakarva. A végén összekeverjük a sóval, tiszta üvegekbe tesszük és kész!


A szárított tovább eláll, a másikat felbontás után hűtőben kell tárolni.

De ha a nem szárított verziót jégkockatartóban megfagyasztod, aztán bezacskózod, akkor csak 1-1 kockát kiveszel és használod.

Amennyiben a ledarált zöldségekre olajat öntesz, az olaj légmentesen elzárja a levegő útját így nem romlik meg a szabad levegőn sem a keverék.

A szerző