2013. szeptember 26. csütörtök | dr Jung Andrea Miért érdemes a natúr ételízesítő készítésével házilag bajlódni? Sajnos a „normál” ételízesítők mindennek nevezhetőek, csak egészségesnek nem, a bennük levő sok-sok adalékanyag miatt (hívják Delikátnak, Podravkának vagy Vegetának gyakorlatilag mesterséges adalékanyagok tárházai). Ez alól talán kivétel a Natúr Vega Mix, melyben tényleg csak szárított zöldségek vannak. Néhány nagyobb drogériában, bio boltban kapható még saját márkás bio ételízesítő, mely a tudatos közönséget célozza meg (pl. Alnatura termékek a DM-ben, vagy a Rapuntzel termékcsalád), ha ilyennel szeretnénk főzni, akkor azonban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Hadd osszak meg egy természetes ételízesítő receptet, melyet egy kedves Facebook-os ismerősöm írt le, és az ő engedelmével közzéteszem mindenki hasznára. Házilag elkészíthető és még mélyen sem kell a zsebünkbe nyúlni, hogy elkészíthessük. Íme a recept: Natúr ételízesítő – a valódi A mennyiség ízlés szerint változtatható.1 rész sárgarépa1 rész petrezselyem1/4 rész zeller1/4 rész paradicsom 1 rész kicsumázott paprika1/4 rész karalábé1/4 rész hagyma2 fej fokhagymaegy-egy nagy csokor petrezselyemzöld és zeller zöldjefél kg só (nagy tisztaságú só – Tudtad, hogy a sima bolti sóval is mérgezed magad? Elolvastad már valaha az összetevőit? Kérlek tedd meg! Mert bizony nem csak sót tartalmaz! Tudtad, hogy a fluor nem egészséges? Kérlek járj nyitott szemmel!). Minden zöldséget értelem szerint megtisztítunk és nagyon finomra őrölünk (ezt lehet húsdarálón, vagy turmixgépben). Lehet egy kicsit szárítani a kapott keveréket – nagyon alacsony hőmérsékletű sütőben, vagy a szabadban egy szűrővel letakarva. A végén összekeverjük a sóval, tiszta üvegekbe tesszük és kész! A szárított tovább eláll, a másikat felbontás után hűtőben kell tárolni. De ha a nem szárított verziót jégkockatartóban megfagyasztod, aztán bezacskózod, akkor csak 1-1 kockát kiveszel és használod. Amennyiben a ledarált zöldségekre olajat öntesz, az olaj légmentesen elzárja a levegő útját így nem romlik meg a szabad levegőn sem a keverék. A szerző dr Jung Andrea See author's posts