Barion Pixel
Csillagánizs
csillagánizs

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, HKO

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): csillagánizs illóolaja: gyanta, csersav, cukor, anetol, anethol, anizol, A-Pinén, cineol, fahéj alkohol, fellandrén, hidrokinon, hyperozid, illóolaj, karén, karvon, katechinek, limonén, linalool, rutin, sikimisav, szabinén, szafrol, szaponinok, szeszkviterpén-lakton, tanninok, tanninsav, terpének, terpinén-4-ol, vitamin B6

Mely részét gyűjtik: gyümölcs, mag, termés, csillag alakú csoportos tüszőtermés

Csillagánizs leírás:

A csillagánizsfélék (Illiciaceae) családjába tartozó, értékes fűszernövény. Magyarországon is kedvelt és ismert, a tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, ám annál valamivel erősebb illatú, tüzesebb és édeskés ízű gyógynövény. 80 évig is elélő fa, az első szüretig azonban 10 évet kell várni. Maximum 20 méter magas, örökzöld fa, melynek nagy, sárga virágai és csillag alakú termései vannak. Termése, a csillagánizs, a csillag alakban elhelyezkedő, 8-12 csontkemény, oldalt összenyomott tüszőből áll. Érett állapotban minden tüsző 1-1 fényes, barna magot rejt. Kellemes aromájú, édeskés ízű növény. A magnóliával rokon növény, melyet a 19. században Sir Joseph Dalton Hooker azonosított. Közismert gyógy- és fűszernövény Kínában, Indonéziában, Malajziában, Indiában és további ázsiai országokban is. Európába a 17. századtól kezdve szállítják az ánizscsillagokat. Különösen karácsony környékén keresett fűszer süteményekhez, édességekhez, kompótokhoz, gyümölcslevekhez. Több étel- és italkülönlegesség különleges ízét és illatát adja. Magyarországon főleg éde ételek fűszerezésére használatos (az ánizzsal együtt): mézeskalácsot, kekszet, lekvárt, kompótot ízesítenek vele, illetve likőrökhöz használják fel (pl. ánizslikőr, sambuca, pastis, abszint).

Szépségápolás:

A kozmetikai ipar gyakori alapanyaga kellemes, aromás illata miatt.

Betegségek kezelése:

A népi gyógyászatban emésztést segítő szerként (digestivum) tartják számon. Hatásosan segít gázosodás esetén, enyhíti a hasi fájdalmat, kólikára, rosszullétre és egyéb emésztési problémákra is kedvező hatású. Görcsoldó, mert antibakteriális tulajdonsága a tápcsatornában és a húgyutakban kiválasztódva érvényesül. A népi gyógyászat szüléskönnyítő, libidó növelő és klimaxos tüneteket csillapító növényként ajánlja használatát. Az afrodiziákumok között tartják nyilván. Gombaölő hatása miatt kiválóan felhasználható pl. a lehelet frissítésére (csillagánizs-magok rágcsálása étkezés után)., illetvea légutak gyógyítására, tisztítására köhögés, vagy asztma esetén. A légzőrendszerben elfolyósítja a váladékot, ezzel megkönnyíti a hurutos lerakódások felköhögését, kiürítését. Helyileg gátolja a baktériumok elszaporodását, ezért a köhögéscsillapítók, hurutoldók gyakori összetevője. A HKO-ban a csillagánizst melegítő hatású növényként az ún. hideg okozta megbetegedések ellen alkalmazzák. A kínai “hideg szél” tünetek (hidegrázás, tüsszögés, nátha, hőemelkedés, izomfájdalom, fejfájás) megegyeznek a nyugati orvostudomány által influenzának vagy náthával járó felsőlégúti megbetegedéseknek, valamint az egész évben tartó “allergiás” náthának nevezett betegség tüneteivel. A csillagánizs olajban található anetol illóolaj ösztrogén hatású, ezért szoptató kismamáknál serkentheti a tejelválasztást. Az ánizsolajnak rovarölő hatása is van, ezért pl. a tetvekkel szemben is hatásos. A modern aromaterápiában a csillagánizst gyulladásellenes tulajdonságainak köszönhetően bőrproblémák kezelésében is felhasználják. Nyugtatja a szervezetet, alkalmazható stressz, álmatlanság és fáradtság ellen. Különösen hatásos az alkalmazása levendula-, narancs-, borókafenyő-, vagy rózsaolajjal való kombinációban. Görcsoldó, szélhajtó, ízjavító hatása miatt gyomorerősítőnek, étvágygerjesztőnek, teakeverékek készítésére, szájvizek, likőrök gyártásához használják.

Csillagánizs hol honos:

Dél-Kínában, Délkelet-Ázsiában egész erdőségeket alkot.

Figyelmeztetés:

Nincsenek ismert ellenjavallatai,, ám erős hatású szer lévén, epilepsziában szenvedőknek nem ajánlott a használata.

Termőhelye:

Meleg, nedves éghajlaton termeszthető.

Összetéveszthető:

Bár a csillagánizs illatában és ízében hasonlít az ánizshoz, a két növénynek egymástól eltérő hatóanyagai vannak, ezért nem szabad felcserélni őket. Könnyen összetéveszhető a mérgező, toxikus anyagot tartalmazó japán csillagánizzsal (Illicum japonicum vagy Illicum religiosum), ezért mindenképpen fontos, hogy ellenőrzött minőségű, megbízható helyről származó terméket válasszunk. A japán csillagánizs kisebb, hegyesebb és mérgező és irtózatosan keserű termésekkel rendelkezik. A japán csillagánizs kérgét füstölőszerekhez használják.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A még zöld terméseket a teljes érés előtt gyűjtik be. A napon történő szárítást követően válik a termés vörösesbarnává.

Csillagánizs szinonímák:

csillagfűszer, csillagos ánizs, kínai ánizs, badián, kínai csillagánizs

Latin név: Illicium verum Hook.; Illicium anisatum Gaertn. non L., Anisi stellati fructus

Angol: Star anise / Chinese anise / Staranise tree / True star-anise

Finn:Rusotähtianis

Francia: Badiane chinoise / Anis étoilé / Badiane / Badianier de chine

Görög: Αστεροειδής γλυκάνισος

Holland: Steranijs

Japán: トウシキミ

Kínai: 八角 / 八角茴香

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): ba jiao hui huang

Lengyel: Badian właściwy / Anyż gwiazdkowy

Német: Echter sternanis; Sternanis

Norvég: Stjerneanis; Kinesisk stjerneanis

Olasz: Anice stellato; Illicium verum

Orosz: Бадья́н / Иллициум

Perzsa: بادیان ختایی

Portugál: Estrela-de-anis; Anis-estrelado

Portugál Brazil: Anil estrelado / Anis-estrelado

Spanyol: Anis estrellado / Anís estrella / Badiana de la china / Illicium verum

Svéd: Stjärnanis

Szlovák: Badián / Čínsky aníz / Hviezdicový aníz

Szlovén: Zvezdni janež

Török: Yıldız anason / Anasonu / Cin ansonu / Çin yıldız anasonu

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 310. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 4

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE