Most a 10 legfinomabb vegetariánus omlett recept leírását mutatjuk be, melyek kissé mediterrán beütésűek, és gyógyfűszereket is tartalmaznak. A tojás jótékony hatásáról írtunk már egy korábbi cikkünkben. Fogyasszuk hát bátran ezt az egészséges ételt!

A gyógynövényeket külön aktív linkkel jelöljük.

Az omlett sütésénél alapszabály, hogy a felvert és a serpenyőbe öntött tojásokat nem keverjük meg. Az omletteknek mindig mind a két felét megsütjük. Egy fa spatula segítségével fordíthatjuk meg az omlettet.

Sütés végén félbehajtva tálaljuk!

Minden omlett megszórható ízlés szerint reszelt sajttal és apróra vágott friss fűszerekkel.

1. Olasz omlett recept

Hozzávalók (2 adag):

  • 2 fokhagymagerezd
  • 2 közepes paradicsom
  • 4 tojás
  • 1 ek. víz
  • frissen őrölt bors
  • 2 ek. olívaolaj
  • 6-8 feldarabolt bazsalikom levél
  • reszelt sajt (opcionális)

Elkészítés:

A fokhagyma gerezdeket héjától megtisztítjuk és finomra vágjuk, vagy fokhagymanyomón átnyomjuk. A paradicsomokat egy pillanatra forró vízbe mártjuk egy villa segítségével és lerántjuk a héját. Kettévágjuk, a magot és a magházat kikanalazzuk (később paradicsomszószba főzhető). A paradicsom húsát a magok és magház nélkül összedaraboljuk.
A tojásokat a sóval és a borssal villával jól felverjük.

Kb. 20 cm-es serpenyőt használunk, minden sütéshez 1 ek. olívaolajjal. A fokhagyma és a feldarabolt paradicsom felét a serpenyőbe tesszük és egy kicsit rottyanni hagyjuk. Amikor kész rátesszük a felaprózott bazsalikom és a felvert tojás felét. Közepes lángon hagyjuk megszilárdulni. Ha készen van, félbe hajtjuk és szervírozzuk. Reszelt sajttal megszórhatjuk

Ezt a hozzávalók másik felével is megismételjük.


2. Omlettel rakott spenót

Hozzávalók (3 adag)

  • 50 deka szárától megtisztított friss spenót
  • 3 deci víz
  • 1 kávéskanál só
  • 5 gerezd tisztított fokhagyma
  • 4 tojás
  • 1 deci tejföl
  • 2 evőkanál barna liszt
  • csipetnyi curry
  • kurkuma
  • olaj
  • 1 deci tejföl
  • 1-2 gerezd préselt fokhagyma
  • csipetnyi szerecsendió
  • 5-6 deka reszelt sajt

 

Elkészítés:

50 deka szárától megtisztított friss spenótot többször leöblítünk egy szűrőben.
Lábasba tesszük, felöntjük 3 deci vízzel, beleteszünk 1 kávéskanál sót és 5 gerezd tisztított egész gerezd fokhagymát. Néhány percnyi főzés után leszűrjük. A fokhagymákat szétnyomkodjuk, vagy jól szétpréseljük.
4 tojásból, 1 deci tejfölből, 2 evőkanál barna lisztből csipetnyi curryvel, kurkumával és sóval keveréket készítünk, s ebből kiolajozott serpenyőben négy omlettet sütünk.
Egy, a serpenyővel megegyező mértékű kerek jénai- vagy cserépedény alját és szélét kiolajozunk, belecsúsztatjuk az első omlettet. Erre kerüljön a spenót első negyede, majd a következő omlett réteg, azután a többi alapanyag. A tetejére spenót maradjon.
1 deci tejfölt jól elkeverünk 1-2 gerezd préselt fokhagymával, csipetnyi szerecsendióval és 5-6 deka reszelt sajttal. Ezzel leöntjük a spenóttal teli jénait.
A sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a teteje pirosra sül.
Ellenállhatatlan illata és íze még azokat is megnyeri, akik amúgy a spenótot nem kedvelik.


3. Görög gombás majorannás-petrezselymes omlett recept

Hozzávalók (4 adag)

  • 12 tojás
  • 400 gramm szeletelt friss gomba
  • 4 ek. petrezselyem finomra aprítva
  • 1 ek majoránna finomra aprítva
  • 300 gramm olaj vagy vaj
  • frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

Egy kb. 20 cm-es serpenyőben 2 evőkanál olajat, vagy kevéske vajat hevítünk. Hozzáadjuk a gombát, a petrezselymet és a majorannát és közepes lángon kb. 5 percig pirítjuk.
A serpenyőbe tegyünk ismét olajat. A gomba 1/4-ére öntsük rá a felvert tojások 1/4-ét és kevés apróra vágott petrezselymet. Ne kevergessük! Süssük meg az omlett mindkét felét, majd szervírozzuk egy lapos tányéron!
Ismételjük meg 4-szer.

Forrán tálaljuk az omletteket!


4. Zucchini és piros kaliforniai paprika omlett recept

Hozzávalók (4 adag):

  • 12 tojás
  • 3-4 közepes cukkini vékonyabb karikákra vágva
  • 3-4 kaliforniai piros színű paprika gyűrűkké szeletelve
  • 300 gramm olívaolaj, vagy vaj
  • frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

Közepes lángos 10 percig pirítsad a cukkini szeleteket és a piros paprika gyűrűket 2 evőkanál olívaolajon, vagy vajon.
Verd fel a tojásokat egy tálban és add hozzá a megpirított cukkini és paprika szeleteket. Adj sót és borsot a tojásos keverékhez! Oszd 4 részre és süss belőle 4 db omlettet olívaolajon, vagy vajon.

Egy spatula segítségével fordítsd meg és süsd meg mind a két felét! Melegen tálald!


5. Spenótos görög omlett recept

Hozzávalók (4 adag):

  •  8 tojás
  • 1 kg friss spenót
  • 1 csésze vaj
  • 3-4 újhagyma
  • 1 csésze tej
  • 1/2 csésze vajon pirított zsemlemorzsa
  • kevés kapor
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

Most meg alaposan a spenót leveleket. Víz nélkül tedd bele egy lábosba és a saját levében hagyd főni 10 percig. Csöpögtesd le és vágd fel a kész spenótot!
Vágd fel a hagymákat és vágd apróra a kaprot és a vaj felével fonnyaszd meg közepes lángon. Add hozzá a felvágott spenótot, a sót és a borsot. Főzzed a hozzávalókat néhány pecig, majd önts ki egy tálba!
A tojásokat a tejjel és a pirított zsemlemorzsával verd fel. Hevítsd fel a vaj másik felét és öntsd rá a felvert tojásokat és az előkészített spenótót!
Süsd meg az omlettet mind a két oldalán (kb. 10 percig süsd mind a két oldalt).
Melegen tálald!


6. Omlett recept okrával

ábelfű, okra, omlett recept

Az okra (ábelfű, gombó) egy – a Közel-Keleten és a mediterrán vidéken használt – különleges zöldségféle, mely nálunk konzervként kapható szinte minden nagyobb boltban, áruházban és a keleti boltokban. Ismerőseim közül ugyanakkor többen is megpróbálkoztak a termesztésével – sikerrel. Az okra gyógyhatású zöldség.

Hozzávalók (5-6 adag):

  • 6 tojás
  • 1 csésze olívaolaj
  • 1 teáskanál vaj
  • 1/2 kg paradicsom
  • 1/4 kg (lehetőleg friss) okra
  • fekete bors

 

Elkészítés:

Vágd le az okra végeit és mosd meg. Ezután vágd fel az okrákat kis darabokra. Hevítsd fel az olajat, majd párold az okrát kb. 10 percig kis lángon. A paradicsomokat reszeld le nagylyukú reszelőn és a sóval-borssal add az okrákhoz. Hevítsd tovább a keveréket, amíg az összes folyadék el nem távozik. Add hozzá a vajat és húzd le a serpenyőt a tűzről.

Verd fel a tojásokat és add a zöldséges keverékhez. Süsd meg az omlettek mindkét felét.

Melegen tálald!


7. Rizses omlett

Hozzávalók (4 adag):

  • 8 tojás
  • 5 közepes paradicsom
  • 100 gramm rizs
  • 1 nagyobb hagyma apróra vágva
  • 4 ek. reszelt kemény sajt
  • 2 ek. tej
  • bors
  • egy csipet cukor
  • olívaolaj vagy vaj a sütéshez

 

Elkészítés:

Mosd meg ész szeleteld fel a paradicsomokat. Sózd meg őket, és szórd meg cukorral, majd olajon vagy vajon süsd meg.
Főzd meg a rizst, utólag sózd. Verd fel a tojásokat és add hozzá a rizst. Adj hozzá még sót, borsot, a tejet, a reszelt sajtot és keverd össze a hozzávalókat.
Olajon vagy vajon futtasd meg az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Öntsd rá a tojásos keveréket.
Süsd meg mind a két oldalán az omlettet.
Melegen tálad, a tetejét díszítsd a paradicsom karikákkal.


8. Görög paraszt omlett recept

Hozzávalók (adag):

  • 12 tojás
  • 200 gramm feta sajt felkockázva
  • 100 gramm fekete olívabogyó
  • 2 piros paprika csíkokra vágva
  • 2 közepes fej hagyma kerek szeletekre szelve
  • 500 gramm olaj vagy vaj
  • bors

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegíts fel 3-4 evőkanál olajat, majd fonnyaszd meg a kerek szeletekre vágott hagymákat. Távolítsd el az olívabogyók magját és vágd félbe az olívákat. Add a hagymakarikákhoz a félbevágott olívabogyókat, a csíkokra vágott paparikát és a felkockázott feta sajtot, majd további 5 percig főzd. Tedd félre. Verd fel a tojásokat.
Melegíts elő egy serpenyőben olajat és add hozzá a fetás keverék negyedét és a negyed felvert tojást. Süsd mind a két felét pirosra.
Ismételd meg mind a 4 adaggal.
Melegen tálald!


Phaseolus vulgaris, omlett recept

9. Zöldbabos omlett recept

Hozzávalók (4 adag):

 

Elkészítés:

Mosd meg a zöldbabokat és vágd le mindkét végüket, majd főzd meg vízben őket. Ha megpuhultak szűrd le.
Vajban párold meg az apróra vágott hagymát, az egészben főtt zöldbabokat, az apróra vágott petrezselymet, a sót és a borsot, majd pirítsd azokat 5 percig.
Verd fel a tojásokat és üsd rá a babos keverékre.
Süsd meg az omletteket mind a két felükön.


 

A szerző