bab

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): trigonellin, kolin, aszparagin, izovaleriansav, aminosav, kovasav, cellulóz, kálium, foszfor, C-vitamin, kéksav, keményítő, béta-karotin, vas, niacin, E-vitamin

Mely részét gyűjtik: a szárított babhüvelyt és magát a babszemeket is használják.

Leírás: A bab, a Hüvelyesek családjába (Leguminosae) tartozó növény, mely csak a XVI században került át Európába. Keményítőben és vitaminban gazdag magvai miatt az egyik legkedveltebb haszonnövény a napi táplálkozásban. A kívül tarka hüvelyű veteménybab kivételével bármelyik fehéres színű babhüvely használható gyógynövényként. A babszemektől megfosztott szárított babhüvely használható fel gyógyászati célokra. Teaként fogyasztható. E mellett a fehér bab gyulladások, kelések kifakasztására alkalmas.

Betegségek kezelése: Teája vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. Magában vagy hasonló célú teakeverékekben alkalmazzák. A fehér babot gyulladásokra, kelések érlelésére háziszerként borogatóul használják. Gyógynövényként használatos vízkórra és vespanaszokra. A homeopátiás gyógyászatban is alkalmazzák.

Hol honos: A világon sokfelé termesztik.

]Figyelmeztetés: A nyers babok mérgezők, ezért csak főzve szabad fogyasztani őket. A favizmus nevű örökletes enzimhiány-betegség a mediterrán országokban viszonylag gyakori. A fejtett bab méreganyaga, a vicin a favizmusban szenvedőknél súlyos vérszegénységet okozhat. Aki Parkinson-kór vagy depresszió miatt monoaminoxidáz-gátló (MAO-inhibitor) gyógyszert szed, kérje orvosa tanácsát, mivel e szerek egyik típusa a fejtett babbal együtt fogyasztva vészes vérnyomás-emelkedést idézhet elő.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Szinonímák: paszuly

Latin név: Phaseolus vulgaris

Angol: Common bean, Bean, French bean, Kidney bean, Kidney Beans, Kidney-Bean, Wax Beans

Finn:Tarhapapu

Francia: Haricot commun, Haricot

Görög: Φασόλι

Holland: Gewone boon, Boon

Izraeli:שעועית מצויה / שעועית

Japán: インゲンマメ / いんげんまめ

Kínai: 菜豆

Lengyel: Fasola zwykła, Fasola zwyczajna

Német: Garten-Bohne, Bohne

Norvég: Hagebønne

Olasz: Fagiuolo comune, Fagiolo, Fagiolo comune, Phaseolus vulgaris

Orosz: Фасоль обыкновенная

Portugál: Feijão

Portugál Brazil: Feijão, Feijoeiro

Spanyol: Frijoles, Alubia, Alubias, Bajoca, Caraotas, Chícharos, Ejote, Fabas, Frejoles, Frijol, Granos, Habichuela enana, Habichuela verde, Habichuelas, Judía, Judías, Phaseolus vulgaris, Pochas, Porotos

Svéd: Böna

Szlovák: Fazuľa záhradná

Szlovén: Navadni fižol, Fižol navadni

Török: Fasulye

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 81. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 20

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Gyógyító ételek, Ártalmas ételek, Táplálkozási kalauz A-tól Z-ig., Reader’s Digest Kiadó Kft., Budapest, 1998 ISBN 963 8475 23 4