Barion Pixel
Ábelfű
ábelfű, illatos

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): D-provitamin, ecetsav, farnezol, fehérje, gyanta, illóolaj, keményítő, koleszterin, nyálka, olaj, palmitinsav, zsír

Mely részét gyűjtik: mag

Ábelfű leírása:

Nagy, mályvához hasonlító virágai vannak, max. 2,5 méter magas, egynyári növény. Elsősorban jó ízű és vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsi miatt termesztik, amelyek max. 15 cm hosszúak, és ízletes zöldségként dolgozzák fel őket. Leveleiből háncsrostot készítenek. Fűszerként is ismeretes. A magok édes, virágos, nehéz illatúak, mely a pézsmához hasonló. Az illatos ábelfű olaját egykor gyakran az állatok pézsmájának helyettesítésére használták, de mára ez már nem elterjedt a különféle szintetikus pézsmák előtérbe kerülése miatt.

Szépségápolás:

Magvait időnként parfüm előállítására használják. Illóolaj tartalmáért, aromájáért az illatszer iparban használják. Az illatszeriparban az ismert “bisam” szemeket szolgáltatja. Alapanyaga az illatos hajporoknak is.

Betegségek kezelése: A növény különböző részeit a hagyományos és kiegészítő orvoslásban alkalmazzák, de az alkalmazásai közül nem mindegyik nyert tudományosan is bizonyítást. Külsőleg leggyakrabban az emésztőrendszer görcseinek enyhítésére, izomgörcsökre, rossz vérkeringésre, izületi fájdalomra alkalmazzák. Rovarirtóként és afrodiziákumként is ismeretes.

Ábelfű hol honos: Afrika, elsősorban Egyiptom, Kelet-India, Amerika

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Ábelfű szinonímák:

ambretta, abelmosusz, abelmosusz mag, ábelmósusz, ábelmósusz mag, ábelmósuszmag, abelmosuszmag, okra, gombó, bámia

Latin név: Abelmoschus moschatus, Abelmoschi semen, Abelmoschus moschatus Medikus

Angol: Ambrette, Musk mallow, Musk Okra, Muskmallow, Abelmosk, Ambrette seeds, Annual hibiscus, Bamia Moschata, Galu Gasturi, Muskdana, Musk seeds, Ornamental okra, Rose mallow seeds, Tropical jewel hibiscus, Yorka okra

Kínai: 黄葵

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): huang kui

Német: Abelmoschus

Orosz: Абельмош

Ábelfű

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 305. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 4

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Flora de Filipinas […] Gran edicion […] [Atlas II]

VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE