2024. március 29. péntek | Karsai Judit Ez a finom tojás curry recept egészséges ls olcsó alternatívát jelenthet a húsos curry változatokhoz képest. Húsvét táján a hagyományos étel a tojás. A tojás igen kedvező élettani hatásáról számtalan cikkünk született már. Most szeretnénk egy különleges indiai tojásétel receptet bemutatni. Érdemes elkészíteni és nem csak húsvét táján! Tojás curry receptje: Hozzávalók (4 személyre): 4 ek. olaj, vagy ghí 1 közepes fej vöröshagyma, felkarikázva 1 kis chilli (ízlés szerint), apróra vágva, vagy chilli por 1/2 tk. friss gyömbér meghámozva és nagyon apróra vágva 1-2 gerezd fokhagyma meghámozva és összezúzva 4 tojás 1 paradicsom, felszeletelve só, frissen őrölt bors 1/2 csokor friss koriander, apróra vágva Elkészítés: Az olajat, vagy ghít-t hevítsük fel egy nagy serpenyőben, majd süssük meg benne a hagymakarikákat úgy, hogy aranybarna színűek legyenek. A fűszereket adjuk hozzá, és alacsony hőfokon, nehogy a fokhagyma megkeseredjen, kb. 2 percig hevítsük. A tojásokat verjük fel, majd a paradicsom szeletekkel együtt adjuk az elkészült keverékhez és kevergetve további kb. 5 percig süssük közepes lángon. Tálaláskor díszítsük korianderrel. Jó étvágyat kívánunk! A tojás curry egészséges és tápláló alternatívája lehet a húsos curry változatoknak, és nem is kerül túl sokba! A tojás élettani hatásai igen kedvezőek, a hozzáadott fűszerek pedig szinte kivétel nélkül gyógynövények, így igazi gyógy-étellé teszik a tojás curry ételünket. Fokhagyma, vöröshagyma, a tojás curry fő fűszerei: Maximum 1 méter magas, évelő növény. Eredetileg Közép-Ázsiábaól a Tien-San hegység vidékéről származik. A fokhagymát az ősi kultúrák is ismerték, az emberiség több mint 5000 éve használja főzésre és gyógyításra egyaránt. Gyógyszerek is készülnek belőle, ezek azonban nem olyan hatásosak, mint a természetes fokhagyma. Az hagymafélék (Alliceae) családban a sajátos “hagymaszagot” S-alkil-Lciszteinszulfoxid speciális vegyület adja, amit az allin liáz enzim hasít, és számos bomlás- és végtermék jön létre. Ezek különböző di-, tri- és polialkilszulfidok. A vöröshagyma (Allium cepa) esetében fő princípium a propánthiál-S-oxid, a fokhagymánál (Allium sativum) alliin, allicin, illetve ajoén stb. Mindezen vegyületek, valamint szteroidszaponinok, kelidonsav és mások felelősek az évszázadok óta tapasztalt és kísérletileg is igazolt antiarterioszklerotikus, koleszterincsökkentő, HDL-fokozó, fibrinolatikus és trombocita-aggregációs gátló hatásért. Ahhoz, hogy megfelelő élettani hatását kifejthesse, csak nagyon kevés ideig szabad főzni és utoljára szabad az ételbe beletenni! Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet, oltalmazza a szívet, gazdag C-vitamin forrás. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint jelentős hatást gyakorol a Tüdőre is a Gyomorban felszabaduló illóolajokon keresztül (ezzel összefüggésben megfigyelték, hogy a kevésbé markáns szagú egyedek nem annyira hatásosak). Kiűzi a fertőzéseket a légző és emésztőrendszerből (ételmérgezés, hasmenés, mellkasi fertőzések). Növeli a fertőzéssel szembeni ellenállást. Elpusztítja a parazitákat, csökkenti a gombás fertőzéseket. Javítja a vérkeringést, higítja a vért. Méregteleníti a beleket. Fogyasztása csökkenti a koleszterin szintet. A spanyolnátha idején, illetve a mostani influenzajárványok idején is előszeretettel alkalmazzák. A legutóbbi tudományok kutatások eredményei alapján a fokhagymakivonat védi a DNS öröklött információit a mutagének negatív hatásaitól, amelyek nemcsak a veleszületett fejlődési rendellenességekért, hanem többféle daganatos megbetegedés kialakulásáért is felelőssé tehetők. Chilli (nem mindenki bírja): A maják úgy tartották, hogy a csípős paprika megszünteti a hasmenést, a görcsöket és a fogíny vérzést. Az aztékok átpasszírozták, és a paprikapéppel meghúzódott izmaikat, törött végtagjaikat borogatták. A Hagyományos Kínai Orvoslás és a nyugati orvoslás szerint is rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától. Javítja a vérkeringést a végtagokban, segíti az emésztést, stimulálja a szívet, kenőcsként izületi fájdalmakon segíthet. Gyömbér, a tojás curry gyógyfűszere: A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. Kiváló hatású émelygés és hányinger esetében. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint stimuláló és melegítő hatással bír. Az érintett meridián csatornák a Lép, a Gyomor és a Tüdő. Melegíti a Lép-et és a Gyomrot. Émelygés, hányás, rossz emésztés esetén hatásos ennél fogva. Megnyitja a pórusokat, izzaszt. Köhögéssel, orrváladékozással járó megfázás esetén alkalmazható. Szétoszlatja a Hideget, ezért Hideg okozta alhasi fájdalmak esetén használatos. Újabb kutatások szerint izületi gyulladásra is alkalmazható (arthritis). Szélhajtó és étvágyjavító, alkalmas a gyomorhurut, valamint epekiválasztási és hasnyálmirigy-elégtelenség kezelésére. Terhességi hányinger és hányás ellen is hatásos. A friss gyömbérgyökeret a szélhideg okozta meghűlések ellen alkalmazzák, a szárított gyömbért pedig inkább tonizáló hatásáért becsülik. Ezen kívül a friss gyömbért általánosságban használják még más növények mérgező hatásának semlegesítésére. Koriander, a tojás curry friss fűszere: Zöld szára kiváló hatású az emésztésre, a húgyutak működésére, valamint bőrkiütésekre. Jótékonyan hat a zsíranyagcserére. Antibakteriális és gombaölő hatása is van. Fekete bors: A bors az ajurvédikus orvoslásban számos növénytársítás alkotóeleme, és több, a nyugati kultúrákban ismeretlen alkalmazása létezik. Európában főleg emésztési zavarokra, elsősorban renyhe emésztés megszüntetésre ajánlott. A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve. Egy kis adag hathatósan élénkíti az emésztést. Az érintett meridián csatornák a Gyomor, a Lép és a Vastagbél. Melegíti a Lépet és a Gyomrot, szétoszlatja a Hideget, ezért alkalmazzák Hideg okozta émelygés, hányás, hasmenés, és alhasi fájdalmak esetén. Egyes kutatások szerint piperin tartalma drámaian megnöveli egyes vitaminok és ásványi anyagok felszívódását (pl.: szelén , B-vitamin , béta-karotin, kurkumin). Ezen kívül hatékonyabbá teszi az antibakteriális és epilepszia ellenes szerek (akár gyógynövények) hatását. Az ajurvédiukus gyógyászatban régóta használják székrekedésre, hasmenésre, emésztési zavarokra, máj problémákra. A nyugati orvoslás szerint ismeretes vérnyomáscsökkentő, valamint pajzsmirigy serkentő hatása. A szerző Karsai Judit See author's posts