Barion Pixel

Ghí készítése házilag – egy gyógyhatású anyag készítését szeretnénk most Nektek bemutatni. Ha sikerül hozzájutni nagyobb vajmennyiséghez, akkor érdemes nekiállni. Mivel az avasodásra alkalmas tejsavó eltávolításra kerül, ezért egy nagyszerű ajurvédikus gyógyító anyag, tisztított vaj keletkezik, mely – ha megfelelően készítik el – gyakorlatilag nem romlik meg. Indiai esküvőkön időnként előkerül főzés céljára olyan ghí, tisztított vaj, mely akár 3.000 éves is lehet. Az ajurvédikus hagyomány szerint a ghí gyógyereje annál nagyobb, minél régibb a ghí.Egyes ősi források szerint (ún. szútrák) a harminc évig tárolt tisztított vaj minden betegséget képes meggyógyítani.
Indiában az igazán fényűző esküvőkön több ezer éves ghí is előkerül, melyet a pompás lakoma elkészítéséhez használnak.

Az ajurvéda hagyománya szerint a ghí nagyon sokoldaúan alkalmazható gyógyító anyag: belsőleg és külsőleg egyaránt kitűnő élettani hatásokkal rendelkik. Használják főzésre, gyógykenőcsök készítésére, vagy külsőleg is.

Mi az ajurvéda?

Az ajurvéda India több mint 5000 éves hagyományos természetgyógyászati rendszere, melyet látnokok és szent emberek hoztak létre, és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Kezdetben ún. áthagyományozódás útján, Mesterről Tanítványra, illetve Apáról Fiúra szállt a tudomány. Csak az i.e. 5. századtól jegyezték le szanszkrit nyelven.

Az ajurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegség megelőzésre, valamint ezzel összefüggésben a szervezetet fiatalító eljárásokra és a test élettartamának meghosszabbítására. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ájurvéda-gyakorlatok nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, gyakorlása harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel.

Ghí készítése házilag – receptúra:

A ghí készítése házilag igen egyszerű, nem kell hozzá sok hozzávaló és eszköz sem:

 • vaj viszonylag nagy mennyiségben (sótlan, natúr)
 • lábos
 • kisebb méretű zsiradékszűrő

Elkészítése:

Fel kell hevíteni a nyers és sótlan vajat állandó kevergetés mellett kis lángon. Nagyon fontos, hogy a vaj nem éghet oda!

A felszínen képződött habot egy szűrő segítségével kell leszedni. Addig kell főzni / sütni, míg a fehérje része leválik és az edény alján összegyűlik.

A leszűrt és megtisztított vajat (ghí-t) széles szájú edénybe töltjük és hagyjuk kihűlni. Ezt a tisztított vajat  “rendes vajként” is használhatjuk, ételekbe elfőzhetjük.

Egy kicsit más az íze mint a tisztítatlan vajnak, az ajurvéda hagyományai szerint azonban sokkal egészségesebb az ezzel való főzés, mint a hagyományos társával.

Az indiai receptúra – ghí készítése házilag – hasonló:

Fél kilogramm vajat kell egy serpenyőben nagy-közepes lángon hevíteni, amíg gyöngyözni nem kezd (kb. 2-3 perc). Ha gyöngyözik kapcsold a lángot közepesre. A vaj tetején hab képződik, mely eltűnik. A ghi akkor készült el, amikor egy második habréteg képződött a vaj tetején és a vaj aranyszínűvé válik (kb 7-8 perc). Barna megszilárdult tejmaradványok képződnek az edény alján. A még forró elkészült ghi-t hőálló tálba kell szűrni.

Nekünk van otthon 5 éves ghí-nk, amit nem hűtőszekrényben tárolunk és még nem avasodott meg.  Nem mindenki szereti, mert jellegzetes édeskés illata van.

Mire használható a ghí? Mik a ghí gyógyhatásai?

 • Indiában világításra is használják.
 • kiszáradt bőrre (vékonyan kend be vele az adott testrészt).
 • Fülzúgás, fülcsengés kitűnő ellenszere. (Meleg tisztított vajat ajánlanak a fülbe cseppenteni).
 • Súlyvesztésre, fogyásra is alkalmazható. Miként az olíva vagy a kókuszolaj, a ghí kizárólag egészséges zsírokat tartalmaz, ezért elősegíti a testzsír égetését és a fogyást. E tekintetben azért óvatosan bánjunk vele, mert nagy mennyiségben minden egészséges olaj is alkalmas a hízlalásra!
 • Energiát biztosít! A ghí közepes láncú zsírsavakat tartalmaz. Ezen zsírsvak tulajdonsága, hogy a máj képes azonnal elégetni és energiává átalakítani. ennél a tulajdonságánál fogva jóval egészségesebb, mint bármely más zsíradék források.
 • A kutatások szerint csökkenti a rák, a diabétesz és a szívbetegségek rizikóját. ennek oka az, hogy a ghí gazdag konjugált linolsav forrás. Ennél a tulajdonságánál fogva pedig képes megvédeni a káros lerakódásoktól az ereket, valamint csökkenti a rák és a cukorbetegség kockázatát.
 • Koleszterinszint csökkentő. A ghí omega 3 zsírsavakban gazdag, ami alacsony koleszterinszintet eredményez és javítja a szív egészségét.
 • Erősíti az emésztést. A ghí gazdag vajsavban (butánsavban). Ez egy olyan rövid láncú zsírsav, melynek jótékony hatásai ismeretesek, ilyen többek között a jobb emésztés. A vajsav gyógyítja az emésztő traktust és segít megőrizni az egészséget.
 • Erősíti az immunrendszert. Ennek oka az, hogy a ghí-ben vajsav található. A ghí-ben található vajsav javítja az immunitást. Segíti ugyanis az immunválaszért felelős, kórokozókat gyilkoló T-sejtek (T-limfociták) képződését a bélben.
 • Gyulladáscsökkentő hatású. A ghí egy természetes gyulladáscsökkentő alternatíva.
 • Étvágyjavító hatású. A ghí elősegíti a gyomorsav termelődését, és ezáltal a hatékonyabb emésztést.
 • Növeli az ízületek rugalmasságát. A jógik ghível készítik ételeiket: a ghí keni, olajozza az ízületeket és kötőszöveteket, ezáltal fokozva azok rugalmasságát.
 • Szemjavító, látásjavító hatású. Gazdag A-vitamin forrás, ami megóv a sárga folt degenerációtól és a szürkehályog kifejlődésétől.
 • K2 vitaminban gazdag. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a magzat arcvonásainak és fogazatának kialakulásában.
 • Támogatja a pozitív gondolkodást. Az Ájurvéda ősi rendszere szerint a ghí egy szattvikus, vagyis a jóság minőségében lévő étel. A jóság minőségében lévő ételek elősegítik az egészség fenntartását, a személyiség fejlődését, a pozitív gondolkodást.
 • A ghí az ásványi és tápanyagok kiváló vivőanyaga: számos fűszer és gyógynövény ásványi anyagát és vitaminját képes megkötni. Kiváló vivőanyagként viselkedik és segít eljuttatni a tápanyagokat a megfelelő szervekhez, ahol azok hasznosulnak.

 

További érdekességek:

Nem kell aggódni a szabadgyökök miatt: A legtöbb zsiradéknak rendkívül alacsony a forráspontja, ezt elérve pedig szabadgyökök képződnek a sütés-főzés közben. A szabadgyökök rendkívül káros anyagok, ezek felelősek a szervezetben mindenféle elváltozásért, az öregedésen át egészen a rák kialakulásáig. A ghí forráspontja rendkívül magas, 250 Celsius fok, így addig nem bomlik le szabadgyökökre.

Hosszú időn keresztül akár hűtés nélkül is tárolható! Mivel a tej mindenféle romlandó maradványa eltávolításra kerül a ghíből és kizárólag a tiszta zsiradék marad hátra, akkor a ghí évekig eláll anélkül, hogy idővel veszítene minőségéből.

Laktózérzékenyek is fogyaszthatják: Mivel készítéskor a tej minden formáját eltávolítjuk a ghíből, a ghí általában azok számára is fogyasztható, akik egyébként laktózérzékenyek – ehhez persze kérjük ki háziorvosunk véleményét! (a szerk.)

ghí, ghi, ghí készítése házilag Érdekesség a ghí háza tájáról – Vajmécsesek Ünnepe (Diwali):

Olyannyira elterjedt gyógyanyag, hogy a főzésen kívül például világításra is használják. A Ghí-nek egy egész ünnepet is szentelnek Indiában, a Vajmécsesek Ünnepét.

A díváli (más néven díwáli, vagy dípávali) a Fény Ünnepe. Vajmécsesek Ünnepének is hívják, hiszen ilyenkor ghí-vel, vagyis tisztított vajjal működő mécseseket gyújtanak.

A hindu vallás egyik legjelentősebb ünnepe, amelyről a szikh és dzsaina vallásúak is megemlékeznek.

A hindu holdnaptár kárttika hónapjában (október-november) az újhold napjára esik. A hagyomány szerint este lámpásokat gyújtanak, majd az ablakba teszik őket, hogy Laksmi istennő megtalálja az utat a házhoz. Laksmi a gazdagság és a jólét istennője. A legenda szerint Laksmi Díwali Ünnepén házról-házra jár, és megáld minden szépen kivilágított házat. Laksmí-t, azaz a Gazdagságot mindenki birtokolni akarja, de senkinél sem marad sokáig.

A Díwali nemcsak az anyagi jólét ünnepe, hanem a spirituális fényé és felemelkedésé is. Ilyenkor az Istennő Mahálaksmi (mahá=nagy) formáját is tisztelik, aki segít elűzni a tudatlanság sötétségét, és segíti az embereket a megvilágosodás, lelki felemelkedés útján.

Forrás:
www.naturportal.hu
Krisna.hu

A szerző