Barion Pixel

Szeretsz egyszerű ételeket készíteni? Íme egy különleges karfiolleves egyszerűen. 

Hideg téli napokon különösen jól esik ez a koriander zölddel díszített sűrű, fűszeres krémleves friss ropogós kenyérrel kínálva.

Karfiol helyett azonos mennyiségű brokkoli felhasználásával is elkészíthetjük a leírtakkal azonos módon.

karfiol

A karfiol élettani hatásai

A karfiol igen kiváló C-vitamin forrás, ami kén tartalmánál fogva segíthet a rák, különösen a vastagbél rák megelőzésében. Egy átlagos adag (10 dkg) karfiol nyersen tartalmazza a C-vitamin ajánlott napi adagját, de még rövid főzés után is megtartja annak a felét.

Hátránya, hogy felfúvódást okozhat. Ugyanakkor

Garam Masala fűszerkeverék készítése

A Garam Masala fűszerkeveréket Te is kikeverheted magadnak a következő módon. Ez egy indiai fűszerkeverék, melynél minden szakácsnak van titkos receptje. Az összetevők ismeretén kívül a legfontosabb az arányok pontos ismerete. Miből áll a Garam Masala fűszerkeverék? A legáltalánosabb összetevők a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. A garam masalát jellemzően az alábbiak őrölt változatával egészítik még ki: szezámmag, mák, kókuszdió, curry levél, cayenne-i bors, kurkuma, csillagánizs, fokhagyma (esetleg por).

A Garam Masala fűszerkeverék minden összetevője, eleme gyógyászati célokra is használható (gyógy)növény!

Hozzávalók (Currys karfiolleves egyszerűen)

  • 7,5 dl tej
  • 1 nagy fej karfiol
  • 1 evőkanál Garam Masala fűszerkeverék
  • 40 dkg fehérbab (esetleg konzerv)
  • 4 ek extra szűz olívaolaj
  • só, fekete bors

 

Elkészítés 4 főre (Currys karfiolleves egyszerűen)

  1. Öntsük a tejet egy nagyobb lábasba és közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. A karfiolt bontsuk szét rózsára, tegyük bele a tejbe a Garam Masala fűszerkeverékkel együtt és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  2. Forraljuk fel a tejet majd a lábast félig lefedve, alacsonyabb hőfokon főzzük a karfiolt puhára (kb. 20 perc).
  3. Hagyjuk néhány percig hűlni, majd tegyük a robotgépbe és pépesítsük simára.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A szerző