2023. január 13. péntek | Karsai Judit Szeretsz egyszerű ételeket készíteni? Íme egy különleges karfiolleves egyszerűen. Hideg téli napokon különösen jól esik ez a koriander zölddel díszített sűrű, fűszeres krémleves friss ropogós kenyérrel kínálva. Karfiol helyett azonos mennyiségű brokkoli felhasználásával is elkészíthetjük a leírtakkal azonos módon. A karfiol élettani hatásai A karfiol igen kiváló C-vitamin forrás, ami kén tartalmánál fogva segíthet a rák, különösen a vastagbél rák megelőzésében. Egy átlagos adag (10 dkg) karfiol nyersen tartalmazza a C-vitamin ajánlott napi adagját, de még rövid főzés után is megtartja annak a felét. Hátránya, hogy felfúvódást okozhat. Ugyanakkor Garam Masala fűszerkeverék készítése A Garam Masala fűszerkeveréket Te is kikeverheted magadnak a következő módon. Ez egy indiai fűszerkeverék, melynél minden szakácsnak van titkos receptje. Az összetevők ismeretén kívül a legfontosabb az arányok pontos ismerete. Miből áll a Garam Masala fűszerkeverék? A legáltalánosabb összetevők a fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. A garam masalát jellemzően az alábbiak őrölt változatával egészítik még ki: szezámmag, mák, kókuszdió, curry levél, cayenne-i bors, kurkuma, csillagánizs, fokhagyma (esetleg por). A Garam Masala fűszerkeverék minden összetevője, eleme gyógyászati célokra is használható (gyógy)növény! Hozzávalók (Currys karfiolleves egyszerűen) 7,5 dl tej 1 nagy fej karfiol 1 evőkanál Garam Masala fűszerkeverék 40 dkg fehérbab (esetleg konzerv) 4 ek extra szűz olívaolaj só, fekete bors Elkészítés 4 főre (Currys karfiolleves egyszerűen) Öntsük a tejet egy nagyobb lábasba és közepes hőfokon kezdjük el melegíteni. A karfiolt bontsuk szét rózsára, tegyük bele a tejbe a Garam Masala fűszerkeverékkel együtt és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Forraljuk fel a tejet majd a lábast félig lefedve, alacsonyabb hőfokon főzzük a karfiolt puhára (kb. 20 perc). Hagyjuk néhány percig hűlni, majd tegyük a robotgépbe és pépesítsük simára. Jó étvágyat kívánunk! A szerző Karsai Judit See author's posts