2021. december 31. péntek | Csík Eszter Ez a vegán majonéz használatával készült recept egy remek vendégváró fogás is lehet akár főételként, köretként, vagy főétel mellé salátaként. Érdemes kipróbálni. A recept remek köret, bármelyik sült mellé kiváló és népszerű kiegészítő. Hűtőben két napig biztosan fogyasztható, de nem tesz jót neki a sok állás – a zöldségek az egészen friss salátában maradnak csak roppanósak. Készíthetjük természetesen normál tejföllel és joghurttal is. Paradicsom gyógyhatása A paradicsom namcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. A paradicsom jó karotinoid- és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás. Likopin tartalma védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekekkel szemben, mivel gátolja a szabad gyökök kártételét. Kakukkfű gyógyhatása Antiszeptikus, emésztést elősegítő, tonizáló, nyálkaoldó, élénkítő hatással rendelkezik. A kerti kakukkfű egyes tanulmányok szerint magasabb hatóanyagtartalommal rendelkezik, mint mezei rokona. Forrázatát egymagában, vagy más növényi részekkel együtt köptetőként, a légutak fertőtlenítő szereként használják légcsőhurut, illetve enyhe görcsoldó, hörgtágító hatása miatt régen szamárköhögés esetén, illetve tüdőasztmánál is használták. Társítható a kék iringó (Eryngium planum) föld feletti részeivel, melyből előbb külön főzet készítendő, és ezzel forrázzák le a kakukkfüvet. A kakukkfű legnagyobb %-os arányban előforduló hatóanyaga a timol, melyet egymagában is használnak a gyógyászatban mint a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot. Menta gyógyhatása Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó menstruációs zavarok esetén, az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítése, gyomor- és bélhurut, fejfájás, epekőkólika. A gyomorra, bélra és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta. Uborka gyógyhatása Az uborka a legrégebben termesztett zöldségfélék közé tartozik, eredeti hazája Kelet-India. A legnagyobb előnye, hogy rendkívül nagy, 96,4 %-os víztartalma miatt frissítő hatású és energiszegény. Az uborka a mellett, hogy kalóriaszegény, viszonylag magas C-vitamin tartalmú. Hozzávalók 4 személyre nagyjából 0,5 kg húsparadicsom 0,5 kg kovászolni való uborka 2 kisebb fej lila hagyma Vegán majonéz hozzávalói 0,5 kk parajdi kősó késhegynyi fehér bors 1 púpozott evőkanál szárított citrom illatú kakukkfű csak a levelekből, vagy friss kakukkfűből egy kisebb csokrocska a zsenge szárakkal együtt apróra vágva 1 nagy csokor friss mentalevél 0,5 citrom leve egy kicsi kiszerelésű növényi tejföl egy nagy kiszerelésű növényi joghurt Vegán majonéz zöldségekkel elkészítése A zöldségeket 0,5 cm x 1 cm nagyságúra vágjuk, a hagymát nagyon apró kis kockákra. Megborsozzuk. Külön tálban kikeverjük a vegán majonéz szószt: vegán tejfölt és joghurtot a többi hozzávalóval, s ha elég homogén, ráöntjük a zöldségekre és legalább fél napra hűtőbe tesszük összeérni. A recept citrom illatú kakukkfűvel működik igazán jól, a hagyományos kakukkfű túl markáns ízű és nem hagyja érvényesülni a könnyed, lágy, nyárias, friss ízvilágot. A szerző Csík Eszter See author's posts