Paradicsom gyógyhatása
A paradicsom namcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. A paradicsom jó karotinoid- és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás.
Likopin tartalma védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekekkel szemben, mivel gátolja a szabad gyökök kártételét.
Kakukkfű gyógyhatása
Antiszeptikus, emésztést elősegítő, tonizáló, nyálkaoldó, élénkítő hatással rendelkezik.
A kerti kakukkfű egyes tanulmányok szerint magasabb hatóanyagtartalommal rendelkezik, mint mezei rokona.
Forrázatát egymagában, vagy más növényi részekkel együtt köptetőként, a légutak fertőtlenítő szereként használják légcsőhurut, illetve enyhe görcsoldó, hörgtágító hatása miatt régen szamárköhögés esetén, illetve tüdőasztmánál is használták.
Társítható a kék iringó (Eryngium planum) föld feletti részeivel, melyből előbb külön főzet készítendő, és ezzel forrázzák le a kakukkfüvet.
A kakukkfű legnagyobb %-os arányban előforduló hatóanyaga a timol, melyet egymagában is használnak a gyógyászatban mint a baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyagot.
Menta gyógyhatása
Étvágygerjesztő, szélhajtó, epeműködést serkentő, idegnyugtató, görcsoldó menstruációs zavarok esetén, az emésztőcsatorna és a húgyutak fertőtlenítése, gyomor- és bélhurut, fejfájás, epekőkólika.
A gyomorra, bélra és epére ható gyógynövények között különleges helyet foglal el a borsmenta.
Uborka gyógyhatása
- nagyjából 0,5 kg húsparadicsom
- 0,5 kg kovászolni való uborka
- 2 kisebb fej lila hagyma
Vegán majonéz hozzávalói
- 0,5 kk parajdi kősó
- késhegynyi fehér bors
- 1 púpozott evőkanál szárított citrom illatú kakukkfű csak a levelekből, vagy friss kakukkfűből egy kisebb csokrocska a zsenge szárakkal együtt apróra vágva
- 1 nagy csokor friss mentalevél
- 0,5 citrom leve
- egy kicsi kiszerelésű növényi tejföl
- egy nagy kiszerelésű növényi joghurt
Vegán majonéz zöldségekkel elkészítése
A zöldségeket 0,5 cm x 1 cm nagyságúra vágjuk, a hagymát nagyon apró kis kockákra. Megborsozzuk. Külön tálban kikeverjük a vegán majonéz szószt: vegán tejfölt és joghurtot a többi hozzávalóval, s ha elég homogén, ráöntjük a zöldségekre és legalább fél napra hűtőbe tesszük összeérni.
A recept citrom illatú kakukkfűvel működik igazán jól, a hagyományos kakukkfű túl markáns ízű és nem hagyja érvényesülni a könnyed, lágy, nyárias, friss ízvilágot.