A rizzsel töltött paprika és paradicsom receptje egy eredeti mediterrán recept egyenesen Görögországból. Nem fogunk csalódni, ha elkészítjük. Egy igazi finom és ugyanakkor könnyű étel. Finom nyári összetevőkből.

Nyáron érik a paradicsom és paprika, melyeknek gyógyhatása van. Csakúgy, mint a többi hozzávalónak, a vöröshagymának, az olívaolajnak, a petrezselyemnek, a kakukkfűnek és a mentának.

Paprika gyógyhatása

A paprika a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozó, maximum 80 cm magas cserje, jellegzetes, pikáns ízű termésekkel. Termése közismert a konyhában: zöldségként, avagy nyers salátaként egyaránt. Sokféle nemesített változata létezik. A nem csípős változatok mind nemesítés eredményei. A magyar konyha tipikus fűszere a sötétpiros színű őrölt pora. Hazája Közép-Amerika, ahonnan az 1500-as években hozták Európába. Hozzánk a törökkel került az 1750-es évek táján. Szegeden és Kalocsán alakult ki a két legnagyobb fűszerpaprika termelő központunk. Szent-Györgyi Albert ebből a növényből izolálta először nagy mennyiségben a C-vitamint. Csípősségmentes (édes), illetve csípős változatai ismeretesek.

Gyógyászati célokra a csípős paprikát használják. A csípősségmentes változat C-vitamin tartalma jelentős, emiatt javasolható a (nyers) fogyasztása. Főzéssel a C-vitamin nagy része (nem a teljes) távozik.

Paradicsom gyógyhatása

A paradicsomnak hasonlóan a paparikához magas a C-vitamin tartalma. A C-vitamin segíthet az asztmás rohamok, a hörgőgörcs, a nehézlégzés, a légúti fertőzések, az orrnyálkahártya-vérbőség, a könnyezés és egyéb allergiás tünetek megelőzésében. Ez annak köszönhetőm hogy a C-vitamin meggátolja a hisztamin kibocsátását.

A paradicsomban hatféle olyan vegyület is található a gamma-amino-vajsav (GABA) mellett, mely vérnyomáscsökkentő vegyület.

Hozzávalók 5-6 személyre a rizzsel töltött paprika recepthez

Rizzsel töltött paprika elkészítés

A paradicsomokat és a paprikákat megmossuk. Éles késsel levágjuk a száras tetejüket,majd ezeket félretesszük későbbre “kalapnak.” Teáskanállal kimagozzuk a paprikákat és kikanalazzuk a paradicsom húsát, amit egy tálba teszünk és összenyomkodunk.. Elhelyezzük a kivájt paradicsomokat és paprikákat egy sütőtálba, sóval, borssal ízesítjük, a paradicsomokba szórhatunk még egy kis cukrot is.

Egy lábosban közepes fokozaton megdinszteljük a hagymát, amikor kezd arany színűvé válni, akkor hozzáadjuk a szűrőben átmosott rizst, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a mentát, a félre tett pépesített paradicsomhúst, egy pici vizet és 10 percig hagyjuk főni.

Ezután ¾ ig töltjük az elkészített töltelékkel a paradicsomokat és a paprikákat. Rájuk kerülnek a megőrzött “kalapok” és közepes hőfokra melegített sütőben 45 percig sülnek. .

Megjegyzés:

A paradicsomok és a paprikák közé tehetünk néhány szelet krumplit is. Sőt, ha két paradicsom levélhez adunk egy kis olívaolajat és ezzel meglocsoljuk a töltött zöldségeket, akkor sokkal szaftosabb lesz az ételünk.

A szerző