A spenótos fetás pite egy remek étel, mely a legfinomabb friss penóttal készítve.
A recept ismertetése előtt vizsgáljuk meg közelebbről a tölteléket alkotó zöldféleséget!
A spenót “gyógyhatása”
A spenót kitűnő vasforrásként híresült el. Tévesen. Sőt, oxálsav tartalma még gátolhatja is a kalcium és a vas felszívódását.
A tévhit kialakulásában több tényező játszhatott szerepet: a népszerű rajzfilm sorozat, a Popeye szerint, Popeye-nek a tengerésznek elég volt néhány doboz spenót konzervet meggennie, és máris erőre kapott.
Emellett volt egy olyan táplálékelemző szakértő, aki számolási hibát vétett a spenót vastartalmának kiszámításakor: egy tizedes vesszőt rossz helyre tett.
Az, hogy a spenótban sok a vas, olyannyira elterjedt elmélet volt, hogy Mrs. Grieve 1931-ben megjelent füveskönyve szerint a súlyos vérveszteségtől legyengült francia katonákat háború idején borral kevert spenótlével itatták, hogy új erőre kapjanak. Mivel a spenót a vérképzéshez szükséges folsav mellett némi vasat is tartalmaz, elképzelhető, hogy a módszer nem volt hatástalan.
Sok egyéb értékes tápanyaga miatt azért nagyon is hasznos táplálék a paraj. Jelentős mennyiségű karotinoid, például béta-karotin található benne. A lutein nevű antioxidáns hatású karotinoidból is sokat tartalmaz. Egy 1994-es vizsgálat kimutatta, hogy a karotinoidokban gazdag étrend csökkenti az időskori vakság egyik leggyakoribb okának, a macula-degeneratio-nak a kockázatát.
A spenót folsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál.
Egyes kutatások szerint a leghatékonyabban a zöldségfélék közül a spenót véd a rákbetegségek ellen. A népi gyógyászat szerint kálium tartalma miatt segít magas vérnyomás esetén.
Vigyázat! A spenót oxálsavtartalma az arra érzékeny egyéneknél hozzájárulhat a vese- és a hólyagkőképződéshez.
Spenótos fetás pite
Hozzávalók 5-6 személyre
- ½ kg rétestészta (vagy egyéb leveles tészta)
- 1 kg spenót
- 2-3 finomra vágott zöldhagyma
- 1 tk. szerecsendió
- 2 ek. finomra vágott kapor
- 35 dkg morzsolt fetasajt
- 3 tojás
- 1 tk. olívaolaj
- só, bors
Elkészítés
Egy lábosban olívaolajon enyhén megdinszteljük a hagymát. A jól megmosott, lecsepegtetett spenótot durvára felaprítjuk, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk és további 10 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a morzsolt feta sajtot, a felvert tojásokat, a szerencsendiót, a felaprított kaprot és összekeverjük. Hosszú, kb. 5 cm széles csíkokra felvágjuk a leveles tésztát. Két csíkot összeillesztünk és lekenjük olívaolajjal. Egy teáskanálnyi tölteléket széltében ráhelyezünk a tésztára, közel az egyik végéhez. Szivar formában felhajtjuk a töltelékhez közeli szélet, majd feltekerjük a tésztát. Győződjünk meg arról, hogy a töltelék nem folyik ki és közepes hőfokon 35 percig süssük a sütőben.
Jó étvágyat kívánunk!