Minestrone leves recept és az egészségügyi hatásai


minestrone leves recept

Most egy minestrone leves recept kerül bemutatásra, melyről számos kutatás bebizonyította, hogy egy gyógyító koktél. Együnk tehát sok minestrone, vagy csak simán paradicsom levest.

A minestrone leves egy olasz zöldségleves, melynél a lényeg, hogy minden fellelhető zöldséget beledarabolunk.

Fontos alapanyaga a szárzeller és a paradicsom, de e mellé mehet bele fokhagyma, vöröshagyma, sárgarépa is. Élvezd ezt a gyógynövénykoktélt! A fokhagyma, a vöröshagyma, a gyömbér, és a csípős paprika vérrög gátló hatású anyagokat tartalmaz, e mellett a fokhagyma és a vöröshagyma a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.

A fentieken kívül olyan koleszterinszintet csökkentő zöldségekkel is gazdagíthatjuk a gyógyító levesünket, mint az articsóka, a padlizsán, az árpa, a bab és a spenót.

A gyógyító levest érdemes olyan zöldségekkel is gazdagítani, melyek sok glutationt tartalmaznak, mely egy igen hatékony antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a koszorúerek falán felhalmozódó zsíros lerakódások, az ún. plakkok képződését.

Gyógyhatásúnak tekinthető mennyiséget találhatunk belőle a spárgában, a brokkoliban, a káposztában, a karfiolban, a burgonyában, a paradicsomban.

Ha hetente néhány húsos, vagy sajtos ételt erre a finom paradicsomos zöldséglevesre cserélünk, mintegy 20 %-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata.

Minestrone leves recept

Ezt a klasszikus egyszerű levest mindenki szeretni fogja. Főzhetünk belőle nagy adagot és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk. A rengeteg friss zöldség miatt ez a leves igazán kiemelkedik a többi közül.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 1 ek. extra szűz olivaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
  • 8 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 szárzeller felaprítva
  • 3 nagy sárgarépa hámozva és felszeletelve
  • ½ tk apróra vágott friss, vagy szárított rozmaring
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek. aprított friss kakukkfű
  • ½ csésze aprított friss bazsalikom
  • ¼ csésze aprított friss oregánó
  • 6-8 csésze zöldségleves alaplé
  • 4 csésze aprított friss paradicsom, vagy 1 konzerv paradicsom
  • ¼ csésze paradicsompüré
  • Kb. 20 dkg zöldbab felaprítva
  • 2 közepes cukkini felszeletelve
  • 2 csésze, főtt, vagy 1 konzerv vesebab
  • 1 csésze aprított, sima levelű petrezselyem
  • 1 tk. tengeri só. Ha ez a mennyiség nem elég, adagoljuk ízlés szerint.

Elkészítése:

  1. Egy 8 literes fazékban hevítsünk olivaolajat a közepesnél valamivel magasabb hőfokra, majd tegyük hozzá a hagymát és dinszteljük kb 5 percig,vagy ameddig meg nem puhul.
  2. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a sárgarépát, a rozmaringot, a fekete borsot, a bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük további 5 percig.
  3. Az elkészült keverékhez adjuk hozzá a zöldséglét, a paradicsompürét és alaposan keverjük össze. Lefedve főzzük 7-10 percig, vagy addig, ameddig a sárgarépa egy picit meg nem puhul, de még nem teljesen fő meg.
  4. Adjuk hozzá a zöldbabot, a cukkinit és a vesebabot, majd fedő alatt további kb. 7 percig pároljuk, amíg az összes zöldség meg nem puhul. A tűzről levéve adjuk hozzá ízesítésként a petrezselymet és a sót.
  5. Ízlés szerint főzhetünk tésztát bele, és parmezánsajttal is gyakran ízesítik.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük