Most egy minestrone leves recept kerül bemutatásra, melyről számos kutatás bebizonyította, hogy egy gyógyító koktél. Együnk tehát sok minestrone, vagy csak simán paradicsom levest.
A minestrone leves egy olasz zöldségleves, melynél a lényeg, hogy minden fellelhető zöldséget beledarabolunk.
Fontos alapanyaga a szárzeller és a paradicsom, de e mellé mehet bele fokhagyma, vöröshagyma, sárgarépa is. Élvezd ezt a gyógynövénykoktélt! A fokhagyma, a vöröshagyma, a gyömbér, és a csípős paprika vérrög gátló hatású anyagokat tartalmaz, e mellett a fokhagyma és a vöröshagyma a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.
A fentieken kívül olyan koleszterinszintet csökkentő zöldségekkel is gazdagíthatjuk a gyógyító levesünket, mint az articsóka, a padlizsán, az árpa, a bab és a spenót.
A gyógyító levest érdemes olyan zöldségekkel is gazdagítani, melyek sok glutationt tartalmaznak, mely egy igen hatékony antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a koszorúerek falán felhalmozódó zsíros lerakódások, az ún. plakkok képződését.
Gyógyhatásúnak tekinthető mennyiséget találhatunk belőle a spárgában, a brokkoliban, a káposztában, a karfiolban, a burgonyában, a paradicsomban.
Ha hetente néhány húsos, vagy sajtos ételt erre a finom paradicsomos zöldséglevesre cserélünk, mintegy 20 %-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata.
Minestrone leves recept
Ezt a klasszikus egyszerű levest mindenki szeretni fogja. Főzhetünk belőle nagy adagot és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk. A rengeteg friss zöldség miatt ez a leves igazán kiemelkedik a többi közül.
Hozzávalók 6-8 személyre
- 1 ek. extra szűz olivaolaj
- 1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
- 8 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 szárzeller felaprítva
- 3 nagy sárgarépa hámozva és felszeletelve
- ½ tk apróra vágott friss, vagy szárított rozmaring
- ½ tk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. aprított friss kakukkfű
- ½ csésze aprított friss bazsalikom
- ¼ csésze aprított friss oregánó
- 6-8 csésze zöldségleves alaplé
- 4 csésze aprított friss paradicsom, vagy 1 konzerv paradicsom
- ¼ csésze paradicsompüré
- Kb. 20 dkg zöldbab felaprítva
- 2 közepes cukkini felszeletelve
- 2 csésze, főtt, vagy 1 konzerv vesebab
- 1 csésze aprított, sima levelű petrezselyem
- 1 tk. tengeri só. Ha ez a mennyiség nem elég, adagoljuk ízlés szerint.
Elkészítése:
- Egy 8 literes fazékban hevítsünk olivaolajat a közepesnél valamivel magasabb hőfokra, majd tegyük hozzá a hagymát és dinszteljük kb 5 percig,vagy ameddig meg nem puhul.
- Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a sárgarépát, a rozmaringot, a fekete borsot, a bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük további 5 percig.
- Az elkészült keverékhez adjuk hozzá a zöldséglét, a paradicsompürét és alaposan keverjük össze. Lefedve főzzük 7-10 percig, vagy addig, ameddig a sárgarépa egy picit meg nem puhul, de még nem teljesen fő meg.
- Adjuk hozzá a zöldbabot, a cukkinit és a vesebabot, majd fedő alatt további kb. 7 percig pároljuk, amíg az összes zöldség meg nem puhul. A tűzről levéve adjuk hozzá ízesítésként a petrezselymet és a sót.
- Ízlés szerint főzhetünk tésztát bele, és parmezánsajttal is gyakran ízesítik.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!