Barion Pixel
articsóka

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): cynarin-keserűanyag, cseranyag, enzim, A-provitamin, A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, nyálka, oxidáz ferment, flavonglikozidák, szerves savak (almasav, tejsav, citromsav), fenolvegyületek, szekszkviterpén-laktonok (cinaropikrin), káliumsók, alkaloidok, ásványi só, cukrok, cynaropiktin, foszfor, illóolaj, inulin, kalcium, kálium, kén, keserűanyag, klór, koffeinsav, kumarin, magnézium, nátrium, nyálka, pektin, tanninok, tanninsav, taraxaszterol, vas, vitamin B1

Mely részét gyűjtik: Virágzatának húsos fészekpikkelyeit étkezési célokra fogyasztják. Gyógyító célokra a levelei, illetve ritkán a gyökere használatos.

Articsóka leírás:

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozó évelő növény. 1,5 méter magasra is megnő, egyenes, húsos, barázdált szárán erősen tagolt nagy, hamuzöld színű leveleket találunk, amelyeknek fonákja fehéres és pelyhes. A virágzatok fészekpikkelyeinek húsos tövét fogyasztják. Az Európában már a XV. század óta élelmiszerként ismert növény csak a XX. században került a gyógynövények közé. Virágzatának húsos fészekpikkelyeit salátának vagy főzeléknek elkészítve fogyasztják.

Betegségek kezelése:

A cinarin hatásának köszönhatően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket. Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin- és triglicid (a vérben lévő zsírsavak) szintjét. Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik. Emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak. Az articsóka levele az emésztőrendszerre, májra és az epevezetékre gyakorolt hatása tekintetében leginkább a máriatövis (Silybum marianum) magvainak “testvére”.

Articsóka hol honos:

Mediterrán eredetű, jelenleg széles körben elterjedt.

Figyelmeztetés:

Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.

Termőhelye:

kertben termesztik

Összetéveszthető:

Rokon faja a kárdi (Cynara cardunculus) Indiában honos, külföldön szintén többfelé termesztett főzeléknövény. Húsos levélbordáit használják táplálékul. Háziszerként ugyanarra a célra használják, mint a kerti articsókát.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Articsóka szinonímák:

kerti articsóka, árticsóka

Latin név: Cyrana scolymus, Cynara cardunculus

Angol: Artichoke, Garden Artichoke, Globe artichoke

Finn:Latva-artisokka

Francia: Artichaut, Artichaut commun, Artichaut Scolyme

Görög: Αγγινάρα / Αγκινάρα / Αγκυνάρα

Holland: Artisjok

Izraeli:ארטישוק

Japán: アーティチョーク

Kínai: 菜蓟 / 菜薊

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Cai ji, Chao xian ji, Yang ji

Lengyel: Karczoch zwyczajny

Német: Artischocke, Artischoke, Echte Artischocke, Gemüse-Artischocke

Norvég: Artisjokk, Artisjok, Artiskokk

Olasz: Articiocco, Carciofo

Portugál Brazil: Alcachofra

Spanyol: Alcachofa, Alcachofera, Alcacil, Alcancil, Alcaucil, Alearrhofa, Hierba de cuajo

Svéd: Kronärtskocka

Szlovák: Artičoka zeleninová

Szlovén: Artičoka

Török: Enginar

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 81. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 15

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Pixabay.com


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE