A fejtett bab felhasználásával készült ételek júliusban élik reneszánszukat. Fejtett babból készíthető leves, főzelék, egytálétel, vagy saláta is. Lássuk, hogy mik a bab kedvező élettani hatásai.

A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Ezen kívül zsírszegény, és rengeteg B-vitamint tartalmaz.

Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-vitamint és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez.

A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású.

Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat.

A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot.

További gyógy-és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük.


fejtett bab, bab fajták

Legismertebb babfélék

A legismertebb babfélék közés az alábbiak tartoznak.

1. Aduki-bab

Apró szemű, édes ízű bab. A keleti konyha kedvelt alapanyaga.

2. Borlotto-bab

Foltos, világosbarna bab, amely elsősorban Olaszországban népszerű.

3. Cannellino-bab

Az átlagosnál nagyobb szemű, krémszínű babfajta, elsősorban Olaszországban közkedvelt.

4. Fekete bab

Földízű, mindössze borsószem nagyságű bab, a latin-amerikai, a kínai és a japán konyha használja előszeretettel.

5. Flageolet-bab

Egészen halványzöld színű babféleség, fejtett és száraz babként is fogyasztják. Franciaországban közkedvelt. 

6. Lóbab

Erőteljes ízű, nyersen is fogyaszható babfajta. Megfelelő forrása a foszfornak és mangánnak, de jelentős mértékű vasat, cinket, folsavat, niacint, magnéziumot és E-vitamint tartalmaz.

7. Mungóbab (aranybab)

Apró, zöld színű bab, csíráját is árulják. Mangánt, vasat, folsavat, magnéziumot és foszfort tartalmaz.

8. Tarka bab

A hüvelyesek közül ez a hosszúkás bab fajta tartalmazza a legtöbb élelmi rostot; az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában egyaránt kedvelik.

9. Tehénbab (fekete szemű bab)

Krémszínű, vese alakú bab, jellegzetes fekete szemfolttal. Az Egyesült Államok déli részén közkedvelt. Kitűnő folsav-, továbbá megfelelő foszfor- és mangánforrás; cinket, vasat, magnéziumot és tiamint is tartalmaz.

10. Vajbab

Ízletes, fehéres színű bab, viszonylag sok foszfor és vas található benne.

11. Vesebab

Nagy szemű bab, íze a húséra emlékeztet; színe általában sötétvörös, de lehet fekete és fehér is.


A fejtett bab, mint gyógynövény

Azt azonban kevesen tudják, hogy a bab egyben gyógynövény is. Segít szabályoznia  vércukoszintet, ezért cukorbetegek számára is hasznos lehet. Közreműködik a vér koleszterin szintjének csökkentésében.

Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a bab hüvelye is.


Fejett bab és az általános ellenjavallatok

A szárított vesebabból készült ételeknél ügyelni kell arra, hogy a bab teljesen megpuhuljon, mert a kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagokat tartalmaz, melyek elfogyasztása súlyos ételmérgezést vonhat maga után.

A bab konzervek kényelmesen felhasználhatóak ugyan, azonban aránytalanul sok sót tartalmazhatnak.

A BAB TOVÁBBI GYÓGYHATÁSÁRÓL ITT OLVASHATSZ

 

A szerző