A fejtett bab felhasználásával készült ételek júliusban élik reneszánszukat. Fejtett babból készíthető leves, főzelék, egytálétel, vagy saláta is. Lássuk, hogy mik a bab kedvező élettani hatásai.
A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Ezen kívül zsírszegény, és rengeteg B-vitamint tartalmaz.
Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-vitamint és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez.
A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású.
Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat.
A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot.
További gyógy-és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük.
Legismertebb babfélék
A legismertebb babfélék közés az alábbiak tartoznak.
1. Aduki-bab
Apró szemű, édes ízű bab. A keleti konyha kedvelt alapanyaga.
2. Borlotto-bab
Foltos, világosbarna bab, amely elsősorban Olaszországban népszerű.
3. Cannellino-bab
Az átlagosnál nagyobb szemű, krémszínű babfajta, elsősorban Olaszországban közkedvelt.
4. Fekete bab
Földízű, mindössze borsószem nagyságű bab, a latin-amerikai, a kínai és a japán konyha használja előszeretettel.
5. Flageolet-bab
Egészen halványzöld színű babféleség, fejtett és száraz babként is fogyasztják. Franciaországban közkedvelt.
6. Lóbab
Erőteljes ízű, nyersen is fogyaszható babfajta. Megfelelő forrása a foszfornak és mangánnak, de jelentős mértékű vasat, cinket, folsavat, niacint, magnéziumot és E-vitamint tartalmaz.
7. Mungóbab (aranybab)
Apró, zöld színű bab, csíráját is árulják. Mangánt, vasat, folsavat, magnéziumot és foszfort tartalmaz.
8. Tarka bab
A hüvelyesek közül ez a hosszúkás bab fajta tartalmazza a legtöbb élelmi rostot; az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában egyaránt kedvelik.
9. Tehénbab (fekete szemű bab)
Krémszínű, vese alakú bab, jellegzetes fekete szemfolttal. Az Egyesült Államok déli részén közkedvelt. Kitűnő folsav-, továbbá megfelelő foszfor- és mangánforrás; cinket, vasat, magnéziumot és tiamint is tartalmaz.
10. Vajbab
Ízletes, fehéres színű bab, viszonylag sok foszfor és vas található benne.
11. Vesebab
Nagy szemű bab, íze a húséra emlékeztet; színe általában sötétvörös, de lehet fekete és fehér is.
A fejtett bab, mint gyógynövény
Azt azonban kevesen tudják, hogy a bab egyben gyógynövény is. Segít szabályoznia vércukoszintet, ezért cukorbetegek számára is hasznos lehet. Közreműködik a vér koleszterin szintjének csökkentésében.
Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a bab hüvelye is.
Fejett bab és az általános ellenjavallatok
A szárított vesebabból készült ételeknél ügyelni kell arra, hogy a bab teljesen megpuhuljon, mert a kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagokat tartalmaz, melyek elfogyasztása súlyos ételmérgezést vonhat maga után.
A bab konzervek kényelmesen felhasználhatóak ugyan, azonban aránytalanul sok sót tartalmazhatnak.
A BAB TOVÁBBI GYÓGYHATÁSÁRÓL ITT OLVASHATSZ