Barion Pixel

Folsav

Folsav leírása:

A folsav megnevezést szokás a kismamák vitaminjaként is emlegetni, valójában azonban minden olyan életműködésnél szükség van rá, amelyben sejtosztódás következik be. A magzati fejlődés során kiemelten fontos, és segíti az idegrendszer létfontosságó vegyületeinek előállítását. Tíz felnőtt körül kilenc mégsem jut elegendő folsavhoz.

A folsav vízben oldódó B-vitamin, melyet folacinnak vagy folátnak is neveznek. Az 1940-es években fedezték fel először, és a spenótból sikerült izolálni (kivonni). Mivel ezt az anyagot a szervezet nem képes hosszú ideig raktározni, a bevitele naponta szükséges. Főzés és hosszú tárolás során az élelmiszerek a folsavtartalmuknak majdnem a felét elveszítik, ezért sokak véleménye szerint étrend-kiegészítő formájában szükséges pótolni ezt az életfontosságú tápanyagot. Más vélemények szerint a természetes alapú bevitelt nem pótolhatja más.

Betegségek kezelése:

A szervezetben a folsav több ezernyi élettani folyamatban vesz részt; vérsejtek képződése, sebek gyógyulása és az izomszövet felépülése – tulajdonképpen minden olyan folyamatban szerepe van, amely sejtosztódással jár. A folsav alapvető fontosságú a DNS és az RNS szintézisében és a sejtosztódás normális lefolyásában is. Különösen fontos szerepet kap a magzati fejlődésben, mivel az agy és az idegrendszer működéséhez elengedhetetlenül fontos kémiai anyagok képződésében játszik közre.

Megelőzésként:

A fogantatás idején és a terhesség első három hónapjában a megfelelő mennyiségű folsav fogyasztásával nagymértékben csökkenthető a súlyos fejlődési rendellenességek, mint a nyitott gerinc kialakulásának veszélye. Ez a B-vitaminféle segíti a homocisztein nevű aminosav lebontását is, ugyanis a homocisztein nagy mennyiségben károsíthatja az erek belső felületét azáltal, hogy fokozza az érelmeszesedésre való hajlamot. E tulajdonsága révén a folsav véd a szívbetegségekkel szemben. Ezenkívül hatásos lehet egyes rákbetegségek kialakulásának megelőzésében is, különös tekintettel a tüdő-, méhnyak-, vastagbél- és végbélrákra.

További előnyei:

A folsav a depresszió ellen is segítséget nyújthat. Mivel egyes kutatók a depresszió és a magas homociszteinszint között összefüggést sejtenek, úgy gondolják, hogy a folsavszint növelésével a betegség könnyen orvosolható lenne (a depressziós egyéneknél ugyanis a folsavszint nagyon alacsony). Más adatok szerint az alacsony folsavszintű betegek folsavval történő kezelése során az antidepresszáns gyógyszerek hatékonysága javul. A folsavkészítmények jó hatásúak a köszvény és az irritábilis bélszindróma kezelésében is. Mivel a csontritkulás kialakulásában is nagy valószínűséggel a magas homociszteinszint játszik szerepet, a betegség megelőzésében és kezelésében is szerepe lehet a folsavnak.

Érdekesség: A folsavpótlás szerepet játszhat az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. Egy vizsgálat szerint az e betegségben szenvedők vérében a folsav, illetve a B12-vitamin szintje alacsonyabb, mint a hasonló korú, egészséges embertársaikéban.

Folsav szükséges mennyisége:

Egy felnőtt napi folsav igénye 400 µg. Az idősek számára is fontos, hogy kielégítő mennyiségben jussanak hozzá az étrend-kiegészítő készítményekhez, mivel táplálékuk sokszor vitaminban igen szegény.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Folsav hiány: Igen ritka, de előfordulhat nagymértékű folsavhiány, amikor a vérszegénység, fájdalmas nyelvgyulladás, idült hasmenés és (gyermekeknél) növekedési zavar lép fel. Nagy valószínűséggel komoly hiánybetegség alakulhat ki az alkoholistáknál, bizonyos gyógyszerek (főleg epilepszia- és rákellenes szerek) hatására, valamint olyanoknál, akik felszívódási zavarban (pl. Crohn-betegség) szenvednek. A szervezet mérsékelt folsavhiánya azonban legtöbbször tünetmentes, viszont a szívbetegség és magzatnál a fejlődési rendellenesség kialakulásának veszélyét növeli.

Folsav túladagolás: A nagyon nagy adagokban – 5000-10000 µg – bevitt folsavtól nem lesz az ember egészségesebb, sőt egyes hormonfüggő rákos megbetegedéseket – mint például az emlő- vagy prosztatarák – még tovább súlyosbíthatja. A túl nagy mennyiségű folsav epilespsziás rohamokat válthat ki. A National Academy of Sciences javaslata alapján egy felnőtt napi folsavbevitele legfeljebb 1000 µg legyen.

Adagolás:

Egészségmegőrzésre és szívbetegség megelőzésére naponta szedjen 400-800 µg folsavat. Várandós és várandósság előtt álló nők naponta 800 µg folsavat szedjenek. (Náluk a megfelelő mennyiségű folsav nagyon fontos, mivel a fogantatástól kezdve a magzat egészséges fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges). Depressziótól szenvedők szedjenek napi 400 µg folsavat a B-vitamin-együttes részeként.

Használati útmutató:

A folsav étkezéstől függetlenül, a nap bármely szakában bevehető. Ha csak folsavból álló készítményt fogyaszt, akkor mellé még 1000 µg B12-vitamin bevitele ajánlott a hiányában fellépő tünetek kiküszöbölésére.

Folsav tartalmú élelmiszerek:

Naponta 24 szál spárgát kellene elfogyasztani ahhoz, hogy az egészségesmegőrzéshez ajánlott napi 400 µg folsav a szervezetbe jusson. Nagy mennyiségben tartalmaznak folsavat a zöldségek (spenót, fejes saláta), a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék, cékla és a narancslé. Néhány alacsony kiőrlésű finomított malomipari terméket ma már folsavval dúsítanak.

Figyelmeztetés:

A folsavkészítmények szedése elfedheti a B12-vitamin hiányára utaló tüneteket. A folsav hatására a vérszegénység megszűnik, a B12-vitamin-hiány okozta idegrendszeri károsodás azonban nem. Éppen ezért a folsavkészítmény szedését mindig B12-vitaminnal együtt kell alkalmazni. Vásárláskor ezért ügyeljen arra, hogy a folsavkészítmény tartalmazzon B12-vitamint is. Valószínűleg anyagilag is kedvezőbb az olyan készítmény vétele, amely mindkét vitamint tartalmazza, mintha külön-külön kellene megvásárolnia azokat.

Bármilyen egészségügyi probléma esetén, az étrend-kiegészítők alkalmazása előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét, gyógyászát!

További cikkek vitamin témában: IDEKATT