Barion Pixel

Magnézium

Magnézium egyéb elnevezések:

Magnézium

Leírás:

A szívbetegség és a szívritmuszavar megelőzésére. A fibromyalgia tüneteinek enyhítésére. A magas vérnyomás csökkentésére. Az asztmás rohamok súlyosságának csökkentésére. A menstruációt megelőző időszak tüneteinek enyhítésére. A cukorbetegséggel járó szövődmények megelőzésére.

Az egészség megőrzése szempontjából az egyik legfontosabb ásványi anyag. Vizsgálatok támasztják alá, hogy nemcsak több mint 300 enzimreakcióhoz szükséges, de több idült betegség megelőzésében vagy kezelésében is szerepe lehet.

Betegségek kezelése:

Egy átlagos emberi szervezet mindössze 28g magnéziumot tartalmaz (25g van a csontokban), ez a kis mennyiség viszont igen sok folyamathoz kell.

Sokan azért nem rendelkeznek megfelelő mennyiségben raktározott magnéziummal, mert a táplálékok zöme sokféle feldolgozási folyamaton megy keresztül, amelyek során azok elveszítik magnéziumtartalmuk nagy részét.

Ezenkívül a szervezet magnéziumszintje azonnal csökken stressz, bizonyos betegségek vagy gyógyszerek, illetve intenzív fizikai munka hatására. Ezért az egészség optimális állapotának megtartásához szükség lehet magnéziumkészítmények – magnézium-aszpartát, magnézium-karbonát, magnézium-glükonát, magnézium-oxid vagy magnézium-szulfát – szedésére.

Az egyik legsokoldalúbb ásványi anyag; részt vesz többek között az energiatermelésben, az idegrendszer és az izmok működésében, valamint a csontok és a fogak felépítésében.

A kalciummal és a káliummal együtt szabályozza a szívritmust, szerepet játszik a véralvadásban, és elősegíti az inzulintermelést- és felhasználást is.

Megelőzésként:

A közelmúltban végzett kutatások igazolták, hogy a magnéziumnak jelentős szerepe van a szívbetegség megelőzésében és kezelésében.

Kiderült, hogy az ún. ,,kemény”, azaz magas magnéziumtartalmú vizet fogyasztók között az infarktusos halálozási arány meglepő módon alacsony.

Egyes számítások szerint világszerte legalább 19%-kal lehetne csökkenteni az infarktus gyakoriságát, ha mindenki ilyen vizet inna.

A vérnyomást is képes csökkenteni, sőt az infarktus utáni felépülést is elősegíti azáltal, hogy képes feloldani a vérrögöket, tágítja a koszorúeret és szabályozza a veszélyes szívritmuszavarokat.

Előzetes vizsgálati eredmények arra utalnak, hogy megfelelő mennyiségű magnézium alkalmazásával meg lehetne előzni az időskori (II-es típusú) cukorbetegség kialakulását.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatói több mint 12 000 egészséges ember magnéziumszintjének változását követték nyomon 6 éven keresztül, hogy megfigyeljék, melyiküknél alakul ki ez a betegség.

A vizsgálat végén megállapították, hogy a legalacsonyabb magnéziumszinttel rendelkezők 94%-kal nagyobb valószínűséggel lettek cukorbetegek, mint azok, akiknek magnéziumszintje a legmagasabb volt.

További kutatások szükségesek ahhoz, hogy megállapítsák, vajon magnéziumkészítmények szedésével megelőzhető-e a betegség kialakulása.

További előnyei:

Mivel a magnézium elősegíti az izmok elernyedését, hasznos lehet a sportsérülések és a fibromyalgia kezelésében.

Enyhíti a menstruációt megelőző időszak kellemetlen tüneteit, valamint a menstruációs görcsöket is, és a változás kora után növeli a nők csontjainak sűrűségét, így segítségével meg lehetne előzni a csontritkulást.

Emellett tágítja a légutakat, s ezáltal kedvező hatású az asztma és a hörghurut kezelésében.

Bár a magnézium migrént megelőző, illetve gyógyító hatásával kapcsolatos vizsgálati eredmények nem elég meggyőzőek, a magnézium erősítheti az egyes receptre kapható migrén elleni gyógyszerek hatását.

Tipp:

A magnéziumkészítmény mellett mindig szedjen kalciumkészítményt is. Ugyanis, ha e két ásványi anyag aránya nem megfelelő, kedvező hatásuk lényegesen csökken.

Érdekesség:

A magnéziumhiány a testmozgás áldásos hatását is csökkentheti.

Egy vizsgálat szerint alacsony magnéziumszint esetén az 50 év feletti nők oxigénszükséglete és szívritmusa testmozgás alatt jobban fokozódik.

Egy vizsgálatban 60 magasvérnyomás-betegségben szenvedő férfit és nőt figyeltek meg.

Magnézium adagolása után a szisztolés vérnyomás (a magasabb érték) átlagosan 2,7, a diasztolés vérnyomás (az alacsonyabb érték) pedig 1,5 Hgmm-rel csökkent.

A szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásának veszélye már néhány Hgmm-nyi csökkenéssel is mérséklődik.

Szükséges mennyisége:

Magnéziumból a férfiak átlagos ajánlott napi adagja 350 mg, a nőké pedig 280 mg.

Ennél nagyobb dózis szükséges olyan emberek esetében, akik betegségek megelőzésére vagy kezelésére szedik, de a fogamzásgátlót szedő nők is emelhetik napi magnéziumadagjukat.

Ahhoz, hogy a férfiak számára meghatározott napi 350 mg magnézium bekerüljön a szervezetbe, 3 adag vadrizst kellene megenni.

A vitaminok ajánlott napi mennyisége ITT található (Vitaminok ajánlott napi mennyisége).

Magnézium hiány:

Az enyhe fokú magnéziumhiány következtében is fokozódhat a szívbetegség és cukorbetegség kialakulásának veszélye. Nagyfokú hiánya szívritmuszavart, fáradtságot, izomgörcsöt, ingerlékenységet, idegességet és zavartságot válthat ki.

Magnézium túladagolás: 

A magnézium hasmenést és émelygést okozhat, de sokkal komolyabb mellékhatások is kialakulhatnak – például izomgyengeség, letargia, zavartság nehézlégzés –, ha szervezet nem képes a felesleges magnézium kiürítésére.

A magnéziumtúladagolás azonban igen ritka, ugyanis a felesleges mennyiség a veséken keresztül általában hamar kiürül.

Adagolás:

Szívbetegség megelőzésére: naponta szedjen 400 mg magnéziumot.

Szívritmuszavar, szívelégtelenség és asztma esetén: naponta kétszer szedjen 400 mg magnéziumot.

Fibromyalgia ellen: naponta kétszer szedjen 150 mg magnéziumot 600 mg almasavval. Magas vérnyomás ellen: próbálkozzon napi 500 mg magnéziummal.

Cukorbetegség esetén: szedjen napi 500 mg-ot.

Használati útmutató:

A magnézium akkor szívódik fel a legjobban, ha étkezés közben veszi be.

A készítmény hasmenést okozhat, ekkor csökkentse az adagot, illetve térjen át a könnyebben emészthető magnézium-szulfátra vagy -glükonátra.

Magnézium tartalmú élelmiszerek:

Nagy mennyiségben található magnézium a teljes kiőrlésű lisztfélékben, az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a sötétzöld levélzöldségekben és a rákfélékben.

Figyelmeztetés:

Mielőtt a veseelégtelenségben szenvedők magnéziumot alkalmaznának, kérjék orvosuk tanácsát. A magnézium csökkentheti a tetraciklin szerkezetű antibakteriális szerek felszívódását. Ilyen esetekben kérje ki orvosa véleményét.

További cikkek vitamin és ásványianyag témában: IDEKATT