2012. július 19. csütörtök | dr Jung Andrea A fejtett bab felhasználásával készült ételek júliusban élik reneszánszukat. Fejtett babból készíthető leves, főzelék, egytálétel, vagy saláta is. Lássuk, hogy mik a bab kedvező élettani hatásai. A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Ezen kívül zsírszegény, és rengeteg B-vitamint tartalmaz. Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-vitamint és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez. A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású. Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat. A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot. További gyógy-és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük. Legismertebb babfélék A legismertebb babfélék közés az alábbiak tartoznak. 1. Aduki-bab Apró szemű, édes ízű bab. A keleti konyha kedvelt alapanyaga. 2. Borlotto-bab Foltos, világosbarna bab, amely elsősorban Olaszországban népszerű. 3. Cannellino-bab Az átlagosnál nagyobb szemű, krémszínű babfajta, elsősorban Olaszországban közkedvelt. 4. Fekete bab Földízű, mindössze borsószem nagyságű bab, a latin-amerikai, a kínai és a japán konyha használja előszeretettel. 5. Flageolet-bab Egészen halványzöld színű babféleség, fejtett és száraz babként is fogyasztják. Franciaországban közkedvelt. 6. Lóbab Erőteljes ízű, nyersen is fogyaszható babfajta. Megfelelő forrása a foszfornak és mangánnak, de jelentős mértékű vasat, cinket, folsavat, niacint, magnéziumot és E-vitamint tartalmaz. 7. Mungóbab (aranybab) Apró, zöld színű bab, csíráját is árulják. Mangánt, vasat, folsavat, magnéziumot és foszfort tartalmaz. 8. Tarka bab A hüvelyesek közül ez a hosszúkás bab fajta tartalmazza a legtöbb élelmi rostot; az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában egyaránt kedvelik. 9. Tehénbab (fekete szemű bab) Krémszínű, vese alakú bab, jellegzetes fekete szemfolttal. Az Egyesült Államok déli részén közkedvelt. Kitűnő folsav-, továbbá megfelelő foszfor- és mangánforrás; cinket, vasat, magnéziumot és tiamint is tartalmaz. 10. Vajbab Ízletes, fehéres színű bab, viszonylag sok foszfor és vas található benne. 11. Vesebab Nagy szemű bab, íze a húséra emlékeztet; színe általában sötétvörös, de lehet fekete és fehér is. A fejtett bab, mint gyógynövény Azt azonban kevesen tudják, hogy a bab egyben gyógynövény is. Segít szabályoznia vércukoszintet, ezért cukorbetegek számára is hasznos lehet. Közreműködik a vér koleszterin szintjének csökkentésében. Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a bab hüvelye is. Fejett bab és az általános ellenjavallatok A szárított vesebabból készült ételeknél ügyelni kell arra, hogy a bab teljesen megpuhuljon, mert a kemény vagy főtlen vesebab az emberi szervezet számára emészthetetlen anyagokat tartalmaz, melyek elfogyasztása súlyos ételmérgezést vonhat maga után. A bab konzervek kényelmesen felhasználhatóak ugyan, azonban aránytalanul sok sót tartalmazhatnak. A BAB TOVÁBBI GYÓGYHATÁSÁRÓL ITT OLVASHATSZ