2022. június 9. csütörtök | Karsai Judit A spenótos fetás pite egy remek étel, mely a legfinomabb friss penóttal készítve. A recept ismertetése előtt vizsgáljuk meg közelebbről a tölteléket alkotó zöldféleséget! A spenót „gyógyhatása” A spenót kitűnő vasforrásként híresült el. Tévesen. Sőt, oxálsav tartalma még gátolhatja is a kalcium és a vas felszívódását. A tévhit kialakulásában több tényező játszhatott szerepet: a népszerű rajzfilm sorozat, a Popeye szerint, Popeye-nek a tengerésznek elég volt néhány doboz spenót konzervet meggennie, és máris erőre kapott. Emellett volt egy olyan táplálékelemző szakértő, aki számolási hibát vétett a spenót vastartalmának kiszámításakor: egy tizedes vesszőt rossz helyre tett. Az, hogy a spenótban sok a vas, olyannyira elterjedt elmélet volt, hogy Mrs. Grieve 1931-ben megjelent füveskönyve szerint a súlyos vérveszteségtől legyengült francia katonákat háború idején borral kevert spenótlével itatták, hogy új erőre kapjanak. Mivel a spenót a vérképzéshez szükséges folsav mellett némi vasat is tartalmaz, elképzelhető, hogy a módszer nem volt hatástalan. Sok egyéb értékes tápanyaga miatt azért nagyon is hasznos táplálék a paraj. Jelentős mennyiségű karotinoid, például béta-karotin található benne. A lutein nevű antioxidáns hatású karotinoidból is sokat tartalmaz. Egy 1994-es vizsgálat kimutatta, hogy a karotinoidokban gazdag étrend csökkenti az időskori vakság egyik leggyakoribb okának, a macula-degeneratio-nak a kockázatát. A spenót folsav tartalmának köszönhetően segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességeket a magzatnál. Egyes kutatások szerint a leghatékonyabban a zöldségfélék közül a spenót véd a rákbetegségek ellen. A népi gyógyászat szerint kálium tartalma miatt segít magas vérnyomás esetén. Vigyázat! A spenót oxálsavtartalma az arra érzékeny egyéneknél hozzájárulhat a vese- és a hólyagkőképződéshez. Spenótos fetás pite Hozzávalók 5-6 személyre ½ kg rétestészta (vagy egyéb leveles tészta) 1 kg spenót 2-3 finomra vágott zöldhagyma 1 tk. szerecsendió 2 ek. finomra vágott kapor 35 dkg morzsolt fetasajt 3 tojás 1 tk. olívaolaj só, bors Elkészítés Egy lábosban olívaolajon enyhén megdinszteljük a hagymát. A jól megmosott, lecsepegtetett spenótot durvára felaprítjuk, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk, borsozzuk és további 10 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a morzsolt feta sajtot, a felvert tojásokat, a szerencsendiót, a felaprított kaprot és összekeverjük. Hosszú, kb. 5 cm széles csíkokra felvágjuk a leveles tésztát. Két csíkot összeillesztünk és lekenjük olívaolajjal. Egy teáskanálnyi tölteléket széltében ráhelyezünk a tésztára, közel az egyik végéhez. Szivar formában felhajtjuk a töltelékhez közeli szélet, majd feltekerjük a tésztát. Győződjünk meg arról, hogy a töltelék nem folyik ki és közepes hőfokon 35 percig süssük a sütőben. Jó étvágyat kívánunk!