Ez a finom dresszing, mely gyógynövényeket – így például gyömbért is – tartalmaz bármilyen salátához megállja a helyét.

Milyen salátákhoz ajánlható évszak szerint ez a finom dresszing?

A saláták, amellett, hogy nagyon egészségesek, könnyen összeállíthatóak bármilyen évszakban. Télen sem kell lemondanunk a finomabbnál finomabb variációkról, hiszen számtalan zöldség áll a rendelkezésünkre, melyet vékonyra vágva, esetleg egy kissé átpárolva pillanatok alatt ízletes salát készíthető.

tél  Télen: sárgarépa, cékla, édesburgonya, csicsóka, fehér káposzta, fekete retek, pasztinák és zellergumó.

tavasz Tavasszal: friss saláták, spárga, karalábé, zöldborsó, zöldhagyma és metélőhagyma.

nyár Nyáron: paprika, paradicsom, uborka, kukorica és cukkini.

Ősszel: kelbimbó, kínai kel, vöröskáposzta, zöldbab, karfiol, fokhagyma és brokkoli.

Ehhez kínálunk most egy különleges dresszing variációt, mely nem a hagyományos szokványos verzió. Az öntet a vegán konyhában is megállja a helyét.

Miért jók az olajos dresszingek?

karcsú, diéta

Olajtól karcsú?

Másfél éven keresztül figyelték meg egy kutatásban a fogyókúrázó hölgyeket és rájöttek: azok akik magasabb olajtartalmú étrenden éltek, átlagosan 3,5 kilót fogytak. Ennek okát a kutatók abban látták, hogy az olajosabb ételek finomabbak, és inkább keltik a jóllakottság érzetét.

A sikeres fogyókúrában tehát igenis hely van egy olajos dresszing számára a salátán. A sovány saláta dresszing helyett tehát részesítsük előnyben az olajos-ecetes változatokat! Párolt zöldségek helyett jobb, ha 1,5 evőkanál olívaolajon megfuttatott zöldséget fogyasztunk!

Ahhoz pedig, hogy ne csak hosszú távon karcsúsító, hanem egészséges is legyen a dresszing telepakolhatjuk gyógynövényekkel (pl. gyömbér).

Jöjjön a recept:

dresszing

Krémes gyömbéres dresszing

Hozzávalók

  • ¼ csésze pirított szezámmag, pirítva
  • ½ csésze aprított zeller
  • 3 ek. aprított gyömbér
  • ½ csésze extra szűz olívaolaj
  • 3 ek. barnarizs ecet
  • 3 ek. tamari szósz
  • 2 ek víz
  • 1 ek. juharszirup
  • 1 ek. (lehetőleg bio) ketchup
  • 1/8 tk. fehér bors
  • 1/8 tk. zeller mag

 

Elkészítés

  1. Egy – a közepesnél valamivel magasabb hőfokra hevített – kis serpenyőben kb. három percig pirítjuk a szezámmagot. Pirítás közben mozgatjuk a serpenyőt, nehogy megégjen.
  2. A serpenyőt levesszük a tűzről, majd a szezámmagot a többi összetevővel együtt turmixgépben pépesítjük, amíg egynemű masszát nem kapunk.