2021. április 23. péntek | Karsai Judit Ez a finom dresszing, mely gyógynövényeket – így például gyömbért is – tartalmaz bármilyen salátához megállja a helyét. Milyen salátákhoz ajánlható évszak szerint ez a finom dresszing? A saláták, amellett, hogy nagyon egészségesek, könnyen összeállíthatóak bármilyen évszakban. Télen sem kell lemondanunk a finomabbnál finomabb variációkról, hiszen számtalan zöldség áll a rendelkezésünkre, melyet vékonyra vágva, esetleg egy kissé átpárolva pillanatok alatt ízletes salát készíthető. Télen: sárgarépa, cékla, édesburgonya, csicsóka, fehér káposzta, fekete retek, pasztinák és zellergumó. Tavasszal: friss saláták, spárga, karalábé, zöldborsó, zöldhagyma és metélőhagyma. Nyáron: paprika, paradicsom, uborka, kukorica és cukkini. Ősszel: kelbimbó, kínai kel, vöröskáposzta, zöldbab, karfiol, fokhagyma és brokkoli. Ehhez kínálunk most egy különleges dresszing variációt, mely nem a hagyományos szokványos verzió. Az öntet a vegán konyhában is megállja a helyét. Miért jók az olajos dresszingek? Olajtól karcsú? Másfél éven keresztül figyelték meg egy kutatásban a fogyókúrázó hölgyeket és rájöttek: azok akik magasabb olajtartalmú étrenden éltek, átlagosan 3,5 kilót fogytak. Ennek okát a kutatók abban látták, hogy az olajosabb ételek finomabbak, és inkább keltik a jóllakottság érzetét. A sikeres fogyókúrában tehát igenis hely van egy olajos dresszing számára a salátán. A sovány saláta dresszing helyett tehát részesítsük előnyben az olajos-ecetes változatokat! Párolt zöldségek helyett jobb, ha 1,5 evőkanál olívaolajon megfuttatott zöldséget fogyasztunk! Ahhoz pedig, hogy ne csak hosszú távon karcsúsító, hanem egészséges is legyen a dresszing telepakolhatjuk gyógynövényekkel (pl. gyömbér). Jöjjön a recept: Krémes gyömbéres dresszing Hozzávalók ¼ csésze pirított szezámmag, pirítva ½ csésze aprított zeller 3 ek. aprított gyömbér ½ csésze extra szűz olívaolaj 3 ek. barnarizs ecet 3 ek. tamari szósz 2 ek víz 1 ek. juharszirup 1 ek. (lehetőleg bio) ketchup 1/8 tk. fehér bors 1/8 tk. zeller mag Elkészítés Egy – a közepesnél valamivel magasabb hőfokra hevített – kis serpenyőben kb. három percig pirítjuk a szezámmagot. Pirítás közben mozgatjuk a serpenyőt, nehogy megégjen. A serpenyőt levesszük a tűzről, majd a szezámmagot a többi összetevővel együtt turmixgépben pépesítjük, amíg egynemű masszát nem kapunk. A szerző Karsai Judit See author's posts