cékla

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, hagyományos kínai orvoslás (HKO)

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): béta-karotin, C-, B2- B9-vitaminok, E-vitamin, kálium, kalcium, vas, magnézium, szilícium, réz, jód, szelén, mangán, pektin, batain, batanin, betain, cink, fluor, foszfor, glutation, klór, leucin, nátrium, szacharóz, szilícium, tirozin, Vitamin A

Mely részét gyűjtik: gyökér, levél, mag, nedv

Leírás: A cékla a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, maximum 70 cm magas, kétnyári növény. A cékla a Római Birodalom tehetős, gazdag patríciusainak ugyanúgy kedvelt eledele volt, mint a szegényebbeknek. Története tehát az ókorig nyúlik vissza.

Betegségek kezelése: Nagyon sok betegség kezelésében használatos, de csak a nyers változat alkalmazható igazán sikerrel. A brain nevű hatóanyag felveszi a harcot a daganatos megbetegedésekkel, és ezzel egy időben támogatja a májműködést. A btanin megerősíti az érfalakat, aminek köszönhetően segít megelőzni a különböző vérzések és véraláfutások kialakulását. Bakteriosztatikus hatása is van, így megakadályozza a veszélyes baktériumok elszaporodását. Vérszegénységben szenvedőknek és daganatos betegeknek is adható, segíti a szervezet méregtelenítését. Ajánlott még állapotos kismamáknak, mivel támogatja a magzat egészséges fejlődését, és hozzájárul az esetleges rendellenességek megelőzéséhez. A-vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Az antik korban felhasználták fülfájás és bőrfertőzések kezelésére is.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Latin név: Beta vulgaris L.; Beta cicla (L.) L.; Beta vulgaris var. maritima (L.) Moq.; Beta vulgaris L. s. l.Beta vulgaris subsp. cicla (L.) W.D.J.KochBeta vulgaris subsp. maritima (L.) Arcang.Beta vulgaris ssp. maritima (L.) Arcang.Beta vulgaris ssp. vulgarisBeta vulgaris ssp.maritimaBeta vulgaris var. ciclaBeta cicla / Beta vulgaris cicla (L.) Koch. / Beta vulgaris maritima (L.) Arcangeli. / Beta vulgaris ssp maritima / Beta vulgaris ssp. cicla L. / Beta vulgaris subsp. vulgaris L. / Beta vulgaris var. maritima / Beta vulgaris var. rubra

Angol: Beet; ChardSea beetBeed root / Beetroot / Beets / Common beet / Foliage beet / Root beet / Seakale beet / Spinach beet / Sugar beet / Swiss chard / Volunteer beet / Weed beet

Finn:Juurikas; Rantajuurikas

Francia: Betterave; Betterave maritimeBette vulgaireBette commune / Bette maritime / Betterave commune / Betterave sauvage / Blette / Poirée

Görög: Παντζάρι / Σέσκουλο / Βέτη η κοινή / Βέτη η κοινή η σισλα / Ζαχαρότευτλα / Κοκκινογούλι / Λάπαθο / Λάχανο / Παντζιάρι

Holland: Biet; SnijbietStrandbietBiet s.l. / Biet s.s. / Rode biet / Suikerbiet / Voederbiet / Zeebiet

Ír: Laíon na trá

Izraeli:סלק / סלק עלים / סלק מצוי

Japán: ビート/ フダンソウ

Kínai: 甜菜 / 莙薘菜/ 厚皮菜

Lengyel: Burak dziki; Burak liściowyBurak zwyczajnyBoćwina / Burak

Német: Mangold; RübeWilde rübeBeta-rübe / Gemeine rübe / Meer-mangold / Meer-rübe / Randen / Rote beete / Rote bete / Roten rüben / Runkelrübe / See mangold / Wild-bete / Wild-rübe / Wildbete / Wilde runkelrübe / Wilder mangold / Zucker rüben

Norvég: Bladbete; StrandbeteBeteHagebete / Sølvbete

Olasz: Barbabietola; BietolaBarba / Bietola comune

Orosz: Мангольд; Свёкла обыкновенная; Свекла кормовая / Свёкла листовая / Свекла обыкновенная / Свекла обыкновенная корнеплодная / Свекла обыкновенная разн.красная / Свекла обыкновенная разн.листовая / Свекла обыкновенная разн.приморская / Свекла обыкновенная разн.сахарная / Свекла полусахарная / Свёкла приморская

Perzsa: چغندر

Portugál: Acelga; Beterraba / Beterraba branca / Beterraba-açucareira / Beterraba-forrageira / Beterraba-sacarina / Celga

Portugál Brazil: Acelga / Beterraba

Spanyol: Acelga; RemolachaAcelga silvestre / Beta vulgaris / Betabel / Betarraga / Remolacha azucarera / Remolacha de cocina

Svéd: Beta; MangoldStrandbetaRödbeta

Szlovák: Repa obyčajná

Szlovén: Navadna pesa; Krmna pesa / Pesa navadna / Sorta

Török: Pancar / Pazı / Pancarı

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0