Barion Pixel

A zöldséges táska nemcsak a klasszikus töltelékekkel, hanem mezei növény töltelékkel is készíthető. Így is nagyon finom, és különleges lesz, és ami ennél is fontosabb, tettünk valamit az egészségünkért is.

Miből készülhet a mezei zöldséges pite tölteléke?

Mindig az idény mezei növényekből készíthetjük. Tavasszal pitypanggal, százszorszéppel, esetleg ibolya szirmokkal, nyáron mehet bele pásztortáska, vagy más nyári növények. A legcélszerűbb tavasszal készíteni, mert ilyenkor a legfrissebbek és legzamatosabbak a mezei növények.

Kövérporcsin, sarkantyúka, tyúkhúr igen finom és nagyon jótékony hatásúak.

Ahhoz, hogy biztonságos növényeket fogyaszunk csak és kizárólag olyan növényeket szedjünk, melyeket jól ismerünk. Ha elakadtunk, vannak remek növényfelismerő applikációk, melyek segítségével beazonosíthatjuk a növényeket.

Ha a növények gyógyhatása, vagy mérgező volta érdekel minket, akkor pedig érdemes a Google keresőjéből, vagy a Naturportal Gyógynövénykereső oldalán tájékozódni.


Hozzávalók 5-6 személyre

  • 1 kg mezei zöld növény (pl. pitypang)
  • 2 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 25 dkg feta sajt
  • 1 tk. kukoricaliszt
  • 3 teáscsésze tej
  • 3 tojás
  • só, bors

A tésztához:

  • ½ kg liszt
  • 2 tojás
  • ½ teáscsésze vaj
  • 1 teáscsésze meleg víz

 

Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat és enyhén megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a kukoricalisztet, kevergetjük. Ezután folyamatos kevergetés közben, hogy ne legyen csomós hozzáöntjük a tejet.

Miután levettük a lábast a tűzről, hozzáadjuk a masszához a sajtot és a tojásokat. Alaposan megmossuk a zöldségeket és 2-3 percig forrásban lévő vízben blansírozzuk. Leszűrjük, majd folyamatos kevergetés mellett a többi hozzávalóhoz adjuk.

 

Az alábbiak szerint elkészítjük a tésztát

Felverjük a tojásokat és a puha vajjal együtt a liszthez adjuk, só és szükség szerinti mennyiségű víz is kerül hozzá, hogy a tészta jól formázható legyen. A tésztát jól kidolgozzuk, majd nyújtófával vékony kerek lapokat nyújtunk. A tésztalapok közepébe evőkanálnyi mennyiségű tölteléket teszünk. A korongok szélét megkenjük tojássárgájával és a tésztát ráhajtjuk a töltelékre, félhold alakot formázva. Ügyeljünk arra, hogy a töltelék ne szivárogjon ki!

Az elkészített zöldséges táskákat kivajazott edényben közepesen meleg sütőben kb. 35 percig sütjük.

A szerző