Barion Pixel

Melyik a legjobb növényfelismerő applikáció? A Gyógynövények, természetgyógyászat Facebook csoportunkban gyakran merül fel az a kérdés, hogy valamely fotón szereplő növény vajon gyógynövény-e? Ennek az első lépése, hogy meg kell állapítani, hogy milyen növényről van szó…

A Google Play Store-ban, ahol az applikációk között lehet keresni, ha beírjuk azt, hogy “növényfelismerő magyar”, akkor több növényfelismerő applikáció között tudunk válogatni. Ezek közül azokkal érdemes foglalkozni, melyek a legjobb értékelést kapták.

4,6 *- os átlagos értékelést kapott a PlantNet Növényhatározó, a LeafSnap angol nyelvű határozó, a NatureID angol nyelvű növényhatározó.

4,5 *-os értékelése van jelenleg a GoogleLens Növényhatározónak, mely talán az egyik legismertebb. Bevallom, nekem megfelel ez az applikáció a növény túráim során. Ezidáig nem nagyon fogtam vele mellé…

Lássuk egyenként a különféle növényfelismerő applikáció használhatóságát

Az értékelést igyekeztem objektíven megadni, 1 fajta növény fotón bemutatva. Ha Neked ettől eltérő az értékelésed, akkor szívesen látjuk a tapasztalataidat.

Ezt a fotót fotóztam be és kíváncsi voltam, hogy a különféle növényfelismerő applikációk milyen eredményt hoznak.

növényfelismerő applikáció

PlantNet Növényhatározó

Nagyon jó alkalmazás. Magyar nyelvű, ezen kívül különféle kategóriák találhatóak benne. Ilyen például a Világ flóra, a Hasznos növények, a Gyomok, az Invazív növények és országonként is kategorizált. Böngészéssel is kereshető tehát a növény.

E mellett galériából és fotó alapján is kereshető. Jómagam fotó galériából kerestem ki a fenti képet a beazonosításhoz.

Prunus laurocerasus néven azonosította, leírva a magyar nevét is. Külön előnye, hogy az azonosításhoz odaírja, hogy szerinte hány százalékban igaz amit beazonosított. Esetükben ez 84 % volt. A többi applikáció révén később bebizonyosodott, hogy a találat 100 %-ig helyes.

növényfelismerő applikáció PlantNet


LeafSnap növényfelismerő applikáció

Angol nyelvű applikáció, így az angolul tudók előnyben vannak! Faék egyszerűségű, és gyakorlatilag angolul sem kell tudnunk, mert mindent piktogramokkal ábrázolnak. Levél, virág, gyümölcs, kéreg közül lehet választani, hogy a gépnek segítsünk egy kicsit a beazonosításban.

Legelsőnek ez az applikáció is a Prunus laurocerasus beazonosítást hozta, ami helyes. Ezen kívül több más lehetséges megoldást másodikként, harmadikként is megad.

növényfelismerő applikáció LeafSnap

Hátránya sajnos, hogy a jó megoldás előtt applikáció reklámok is felugranak.


NatureID Növényhatározó

Nagyon szép és tetszetős applikáció, könnyen is használható. Válogathatunk az applikáció által felkínált képekből, de magunk is készíthetünk fotókat. E mellett a saját fotó tárunkból is válogathatunk. Érdekessége, hogy van egy mappa (My yard), ahová egybegyűjthetjük a saját kertünk összes növényét.

Hátránya, hogy csak angol nyelven érhető el!

A fenti fotót csak Latin néven azonosította, ámde helyesen.

növényfelismerő applikáció Nature ID


GoogleLens növényfelismerő applikáció

Talán az egyik legismertebb applikáció. Magam is ezt használom. Magyar nyelvű applikáció, sok extrával.

Akár az applikációt megnyitva készítünk fotót, akár egy korábban elkészített fotót töltünk fel az applikációba, eléggé nagy megközelítéssel eltalálja a növényt.

növényfelismerő applikáció

Ha van Internet összeköttetésünk, akkor pedig automatikusan a beazonosított növény Internetes leírásához vezet, jellemzően a Wikipedia leíráshoz a Google kereső találatai szerint.

Az általam készített fotót ez is Prunus laurocerasus néven azonosította, de rögtön feldobta a teljes magyar nevet és a leírást.

növényfelismerő applikáció

 

Jó böngészést, keresgélést kívánunk!

 

Ha szeretnél gyöngyörű élő virágokat, akkor ajánjuk figyelmedbe: Expressz Virág 

A szerző