Barion Pixel

A rügyelixír készítés olyan régóta ismert hagyománya a növények kivonatolásának, mellyel érdemes megismerkedni.

A női létminőség a konstans változás, a megújulás képessége, a természettel és mindennemű természetességgel való összhangban létezés. A nő egy állapot: nő és növekszik, mint egy növény, kipattan, felfelé törekszik, alakot ölt, kivirágzik, mások és önmaga örömére, megérlelődik, gyümölcsöket nevel és végül átadja magát az utána következőknek.

Növények, rügyek, nők

Egyértelmű a kapcsolat a nő és a növények között. Ha csak a nyelvünkben ma is élő hagyományokat nézzük, vagy magát a tényt: „gyümölcsoltó Boldogasszonyt” ünneplünk. A nőnek különleges kapcsolata van a növényekkel: lágyszárúakkal, fákkal, cserjékkel. A női test és lélek harmóniájának fenntartására és/vagy visszaállítására a körülötte élő növények erejéből bármikor érdemes meríteni a hagyományos fitoterápia egyik leggyengédebb ágával, a rügyterápiával.

A rügyek, és a rügyelixír

A rügyek a növények embrionális formájában tartalmazzák azt a hatalmas energiát, amit később, növekedésüknek, virágzásuknak a teljében az elemek megérlelnek. Összesűrűsödött energia, ami mindazt tartalmazza, ami a növény termésében, gyökerében, kérgében, leveleiben, hajtásaiban együttvéve megtalálható. A rügyek hármas oldatban macerálódnak, hogy végül az ember hármasságára egyszerre hathassanak. Véleményem szerint a női test tökéletes. A hosszú élet titka pont ebben a tökéletességben megmaradásában, annak kitolásában látom.

A kiválasztó szervek és az emésztőrendszer mérgekkel telítettsége, renyhesége, vagy éppen ellenkezőleg, túlkompenzált túlműködése az, ami előrehozza az öregedési folyamatokat, akár nagyon korán. Ez az állapot megfelelő kezeléssel, kozmetikumokkal, étkezéssel, böjtöléssel, kielégítő mennyiségű, pihentető  alvással, testtömeg arányos folyadék fogyasztással és célzott rügyterápiával visszafordítható és vagy látványosan lelassítható.

A rügyelixírek/rügyesszenciák készítésének magyar módja és szabálya a következő:

1. Az OLDÓANYAG tisztaságának fontossága. Az elegy: a legtisztább, fogyasztásra is alkalmas növényi glicerin (vagy antibiotikum mentes bio méz), tökéletesen permetszermentes, nem felcukrozott, tiszta, gmo-mentes gyümölcsből vagy gabonából készült 50%-os minőségi szesz, és szigorúan forrásvíz. Az oldóanyag egy hőmérsékleten összekevert összetevőibe kerül a macerálni való rügy vagy hajtás. Arányok: 1/3 glicerin, 1/3 alkohol, 1/3 forrásvíz.

2. A RÜGY vagy HAJTÁS tisztaságának fontossága. A rügy szent helyről, évek óta nem permetezett növényről történjen. A növény létét nem zavarja az ember közelsége, de nem lehet városban élő növényről gyűjteni, sem forgalmas út mellől.

3. A GYŰJTŐ személyének tisztasága. Egészséges, jó szándékú, hozzáértő személy végezze a gyűjtést, aki egy növényről csak meghatározott mennyiségű rügyet gyűjt, amit még a növény sérülésmentesen, szívesen adni képes. A gyűjtés közben negatív gondolatoktól mentesen dolgozzon.

Az rügyelixír elkészítésénél az alábbiakra kell vigyázni

4. Az ÁZTATÁS. Az esszencia elektromosságtól messze elhelyezett, fénytől és nedvességtől mentes, jól záródó, sötét üvegben  ázik egy holdhónapot, majd fémmentes szűrővel a kiázott rügyek eltávolíthatók. A növényi részek frissen, vagy szárazon is kivonatolhatók: frissen 1:10, szárazon 1:20 a kivonatolási arányuk súlyra (néhány kivételtől eltekintve). Az üvegére nem kerülhet latin betűs írás. Ha az esszencia kész, kenderfonallal át lehet tekerni az üveg nyakát, s inkább arra kerüljön a címke, távolra feszítve az üveg tartalmától. A nyert esszencia három évig tartja meg szavatosságát, energiáit. Az áztatás közben sem érheti még gondolati szinten sem negatív energia. A legideálisabb, ha minden rápillantáskor boldog, örömteli, kedves gondolatokat közlünk az elixír felé.

5. Az ADAGOLÁS. A fokozatosság elvét követve és a macerált növény saját alaptulajdonságait tekintve változhat, de általában 4-5 cseppel érdemes kezdeni, majd fokozatos toleranciát kiépíteni a növény hatóanyagaival szemben, a kúra vége felé 20-30 cseppre emelhető az adag (egyénileg is változhat). Egy kúra minimum három hónapig tart. Három hetente 1 hetes szünettel a kúrák követhetik egymást: növénytől és állapottól függően ismételhető. Az esszencia egy pohár tiszta vízben feloldva vagy egyenesen nyelv alá cseppentve fogyasztandó. A rügyesszenciák egy része gyógyszerekkel nem kompatibilis.

Rügyesszenciák a hosszú fiatalságért, sejtregenerálódásért, a belső szervek optimális működéséért, általános megújulásért, a gyönyörű bőrért és immun-stimulálásra nőknek:

 

rügy, rügyelixír, rügyesszencia

 1. alma rügyesszencia
 2. málna rügyesszencia
 3. áfonya rügyelixír
 4. bodza rügyelixír
 5. citrom rügyesszencia
 6. szilva rügyelixír
 7. zsurló rügyesszencia
 8. rozmaring rügyesszencia
 9. vadrózsa rügyelixír
 10. nyír rügyesszencia
 11. berkenye rügyesszencia
 12. szil rügyesszencia
 13. platán rügyesszencia

alma, gyümölcs, egészség, egészséges

1. Alma rügyelixír

A női minőség testi-lelki emelésére. Egyaránt hat fizikai testünkre és az asztráltestre. Hatásterülete a nemiség (frigiditás, libidó csökkenés), az idegek közötti kapcsolódás és az agy megfelelő oxigénellátása. Túlsúly– és koleszterin problémákat kezel, javítja a koncentrációt és az emlékező tehetséget. Vese-, máj-, hasnyálmirigy-, emésztőrendszer roboráló. Dohányzásról való leszokásnál kiváló társ. Málna és áfonya rügyesszenciákkal együtt fogyasztva mindennemű női nemiséghez kötődő problémát kezel. Önmagában gátakat old fel a gyökér csakrától a torok csakráig. A nővé válás rejtelmeibe azonnali beavatást kap, aki ehhez az esszenciához nyúl.

málna, málnás sodó, málnás puding

2. Málna rügyelixír

Rendkívül gazdag C-vitaminban, vas-, mangán-, réztartalma is kiemelkedő. A női nemi szervek az igazi hatásterülete. Szabályozza a petefészek működést és hormonális kiegyensúlyozottságát segíti elő. Allergiás reakciók esetén (légutak és légzőszervek) javallott. Ellagsav tartalma miatt erős kazein kináz gátló, ezáltal hatékony antioxidáns és antimutagén. Daganatos sejtburjánzások növekedését akadályozza. Purifikálja a bőrt és a vért. Fiatal lányok esetén pubertáskori női problémáknál, idősebb hölgyeknél a megbölcsülés időszakában lehet rá számítani. Feltétlen jó kiegészítője az áfonya.

fekete áfonya

3. Áfonya rügyelixír

A nők örök barátja. Hatásterületei: a nő egésze és a bélrendszer. Újra életre kelti a bélműködést, hatékonyan segíti a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok felszívódását a szervezetben. Immunstimuláns. A vékonybelet a mérgektől és az ártalmas mikróbáktól megszabadítja, csak a kedvező organizmusokat engedi tovább. Aki nagyon nehezen és ritkán székel, feltétlen számíthat méregtelenítő képességeire. Kivezeti a szervezetből a felgyülemlett húgysavat és a higanyt, segíti ellenben a kalcium beépülését, ami nem csupán a csontozatnak tesz jót. A vesék elkövesedése, homokkal telítettsége esetén alkalmazható, hólyagproblémáknál, és az érfalak rugalmatlanságát egyaránt remekül orvosolja.

bodza, fekete bodza, fái bodza, vadon termő gyógynövények

4. Bodza rügyelixír

Maga a növény sokak számára ismerős a szívóssága miatt. Tövig nyírt állapotából is bármikor kihajt. Ez az elpusztíthatatlan életerő sugárzik át a fiatal hajtásaiból készült esszenciába is. Életuntság, reményvesztettség, hitetlenség a jövőben, kezdődő depresszió esetén nagyszerű segítség. Nagyon erős vértisztító, végig száguld az ereken és a nyirokrendszeren. A lépet roborálja, s a belső nemi szerveket pucolja, fiatalítja.

Mióma esetén erdei szederrel társítva igazán aktív. Erős izzasztó, lázzal járó megbetegedéseknél lehet alkalmazni, de csak teljesen egészséges szívműködés mellett. Hűsítő hatású gyógynövény. A légzőszervi megbetegedésnél, legyen az bármilyen jellegű, mindenképpen ő a megoldás. Az éter- és az asztráltestre gyakorolt hatása: gondolatok és érzelmek őskáoszból kiemelése, harmonizálása.

citrom, Citrus lemon

5. Citrom rügyelixír

Ennél a rügyelixírnél kardinális, hogy mely fajta citromból választunk alapanyagot. A ’Citrus medica’ „Etrog”, ismertebb nevén ’zsidó citrom’ az egyetlen ma elérhető változat, amelynek génállománya a leginkább hasonlít az eredeti, Médeából származó, gyógyhatással bíró őscitromra. Az esszencia tartalmazza a gyümölcs héját, fiatal hajtásait, virágát. Sajnos éghajlatunk kizárólag dézsás tartású, ezért legyengített, permetezésre és tápoldatozásra szorult példányokat feltételez. Az elixírbe permetezett növény nem kerülhet.

Ne tévesszen meg a boltokban látott „bio” minősítés – ez korán sem jelenti, hogy az adott gyümölcs vagy növény ne lett volna kitéve kemikáliáknak, csupán annyit tesz: bio növénytermesztésben engedélyezett permetszerekkel van kezelve. Ha a citrom esszenciája mellett döntünk, minimum egy évig permetszermentes növényről gyűjtsünk részeket. Hatásterületei a vértisztítás, visszerek könnyítése, idegi alapú migrén, álmatlanság, neuraszténia, epilepszia. Izomlazító. Köszvény esetén alkalmazható. Belső szervek cirózisát megállítja, fájdalomcsillapító. Idegi túlérzékenység esetén erősít. Hihetetlen magas a C-vitamin tartalma. Gombásodás, narancsbőrösödés ellen kiváló, elhízás és faggyútermelés szabályozás esetén is bátran segítségül hívható. Korpa ellenes. A húgyutakban és a vesékben lerakódott veszélyes kristályosodást oldja.

szilva

6. Szilva rügyelixír

Minden egyéb esszencia hatását felerősíti. A tisztaság ígéretének hordozója. Az alkotókedv energiáját adja át és az emésztés körüli gondokból fakadó, szinte szüntelen náthát, infuenzát, krónikus náthát remekül kezel. A jó egészség fája úgy általánosságban. A jó emésztés mindenhatósága. A kövérség ellensége. A sápadt arcú, gyötört, csüggedő nő „kitavaszodik” tőle. Megszabadít minden fölösleges „vak” tűztől, harmonizálja az egész ember lényét. Gyermekáldásra várók nagyszerű esszenciája lehet. Oldja a lelki görcsöket.

Egyéb rügyelixírek

zsurló

7. Zsurló rügyelixír

Lórúgásnyi ásványi anyagot tartalmaz. A hosszú élet titka. Maga a növény évmilliók óta él itt a földön szinte változatlan formában. Úgy tűnik, nincs semmi, amit ne élne túl. Ezt a halhatatlan energiát adja át az esszenciájában. A nevében benne van, hogy zsurló – súrló, szervezetből minden nem oda illőt kiSÚRLÓ. A növény aranyat tartalmaz. Szilícium tartalma nélkül mit sem ér a szervezetbe bevitt réz, vas, cink és szelén, hasznosulatlan, veszélyes, élettelen anyagként fognak keringeni a vérben. Csodát tesz a bőrrel és a kötőszövetekkel: újra rugalmassá és erőssé teszi azt. Az ellenálló képességet javítja minden testi-lelki gyengeség esetén. A haj és a körmök megújulnak használatától, töredezettségük megszűnik. A sebgyógyítás nagymestere kívül és belül. Ödémáknál és aranyér kezelésben is jeleskedik.

gyógynövény online kvíz, afrodiziákumok, a szívbetegségek megelőzése természetesen

8. Rozmaring rügyelixír

Avagy ’szűz Mária könnye’. A szabad gyökök elleni harcban a fiatal hajtásai a leghasznosabbak. Antioxidáns. Elsődleges hatásköre a májműködés. A felgyülemlett méreganyagoktól annyira megtisztítja azt, hogy a szervezet egésze évtizedeket fiatalodik tőle, hiszen a máj zavartalan működése (se nem alul-, se nem túlműködése), a szervezet körforgó összhangjának záloga. Bélbolyhok működését segíti, és áldásosan hat az idegrendszerre. Erősíti a nemi hormonok termelését (frigiditás-ellenes). Mindennemű testi és lelki lepusztulási folyamat ellenszere. Megállítja a hajhullást.

rózsa, illóolaj, ízesített méz

9. Vadrózsa rügyelixír

Csodálatos gyermekgyógyász, melegséggel tölti el a szervezetet. A légzőszervi betegségek az elsődleges hatásterülete. Stimulálja az egészséges sejtanyagcserét, sejtosztódást. Feltölti a szervezetet a szükséges elemekkel. A bőr betegségeinél, annak felfrissítésénél is jó választás.

nyírfa, gyógynövény kvíz, erdők védelme

10. Nyír rügyelixír

Hatásterülete a vese és a máj. A veséket csodásan tisztítja, minden gátjának utat enged – természetesen az egészséges működés felé. A májra gyakorolt hatása nagyon érdekes: beindítja a szerv autófág folyamatait. A máj imádja az autofágiát – ezen folyamatok alatt kizárólag a rosszul működő, selejtes, beteg sejtek pusztulnak, s csak az egészséges, erős, életképesebb sejtek maradnak. A máj minden elváltozásánál beindítja az öngyógyító, reverzibilis folyamatokat. Reumatikus fájdalmak és bőrproblémák is rábízhatók a nyír jóindulatú gyógyhatására. Északi népek szent növénye, rügyesszenciájába belekeverhető az éltető fanedv is, amit tavasszal csapolnak az öreg fákból. A nyírfanedv használható anyatej pótlására. A nyír elixírje húgysav- és koleszterin csökkentő, cellulitisz ellenes és a vizeléssel kapcsolatos mindennemű bajt hatékonyan gyógyít. Csontritkulást kezel. Ízületi fájdalmakat mulaszt. A krónikus sokízületi gyulladás esetén fekete ribizli rügyesszenciával társítva verhetetlen.

berkenye

11. Berkenye rügyelixír

A vérkeringést érintő minden szervre hatással van. A mindennapok élvezetének örömét adja, az apróságokért is hálásnak tudni levésért felel. Visszér és aranyér esetén vadgesztenyével társítva alkalmazandó: ilyen esetben könnyen feloldja a testi tüneteket okozó lelki tokosodást. Változó korban kiváló mankó. Megállítja az önmérgezési folyamatokat. Gyönyörűvé teszi a kebleket. Elnehezedett lábaknál, fülzúgás- és kezdődő süketség esetén hatásos. Lelki hatásterülete: elsősorban annak az embernek tud segíteni, aki a múltban él, vagy nem tudja azt elengedni, s ez beárnyékolja a jelene élvezetének minden lehetőségét.

szilfa

12. Szil rügyelixír

A bőr a szil igazi hatásterülete, mélyen megtisztítja azt, hogy újra lélegezhessen. Megállítja a hasmenést. Csökkenti a reumát, köszvényt és a vizeletkiválasztó szerveket segíti. A tudatos légzést ébreszti fel, így a tüdő legtávolabbi csúcsaiba is oxigént juttat, ellátva az agy és más szervek inaktív sejtjeit. A megbékélés és a gondolatbőség esszenciája. Nedveit szintén csapolják a hegyi közösségekben élő emberek. A fa rügyesszenciája a korona csakra megnyitására alkalmas, tetőtől talpig meg tudja az embert szabadítani a chakrák közötti áramlásokat akadályozó pontoktól.

platán

13. Platán rügyelixír

Ekcéma, öv- és pikkelysömör – annak minden formájában – ellenszere. A felhám problémáit kezeli (pl. szőrtüsző gyulladás). Nedvedző pikkelysömörnél libanoni cédrussal és feketeribizlivel társítható. A bőrfelületet minden esetben üdévé, rugalmassá, ragyogóvá teszi. A bőrfelület egészét tudja gyógyítani – újítani, mint ahogyan évente vedlik saját kérgéből. Harmonizálja az ideg- és mirigyrendszert.

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző