A töltött padlizsán vega változatban is elkészíthető. Most egy eredeti görög receptet hoztam Nektek, mely könnyedén elkészíthető a szezonális alapanyagokból. A paradicsomnak és a padlizsánnak is igen kedvező élettani hatásai vannak.

Ennek a görög ételnek az eredeti neve Melitzánes Imambaildí és csupa finom nyár közepi egészséges hozzávalóból áll.

Paradicsom kedvező hatásai, gyógyhatásai

A paradicsom, mely növénytanilag inkább gyümölcs, mint zöldség, a 16. században került Amerikából Európába és sokáig dísznövényként tartották számon.

A paradicsom nemcsak ízletes, hanem nagyon egészséges is. Újabb kutatások szerint a paradicsom piros színét adó likopin nevű karotinoid festékanyag védelmet nyújthat bizonyos rákbetegségekkel szemben

A paradicsom jó karotinoid és kálium forrás, valamint megfelelő C-vitamin és E-vitamin forrás.

A paradicsom energiatartalma igen kicsi: két közepes méretű paradicsomban együtesen csak 22 kcal van, ezért ez a zöldség fontos eleme minden fogyókúrás étrendnek.

A hátrányai, hogy a paradicsomlé gyakran allergizál. Különösen kisgyerekeknél kell arra ügyelni, hogy a paradicsom levet lemossuk, hogy ne legyen maró hatása. Előfordulhat, hogy belsőleg is allergizál. A zöld paradicsom az arra hajlamos egyéneknél akár migrént is okozhat.

A padlizsán kedvező hatásai, gyógyhatásai

A padlizsán szintán a fogyókúrás ételek közé tartozik, főleg azon vegán recept változatok, amelyek sajtot nem tartalmaznak. Ugyanakkor hátránya, hogy a sütés során sok zsiradékot képes magába szívni. Ezért azt a receptet is olívaolaj elkészítésével ajánljuk.

A legízletesebbek a fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogóan sima héjú, élénkzöld kocsányú és csészelevelű padlizsánok. Az idősebb példányok elfásodhatnak és keserűvé válhatnak. Ezért érdemes egy ideig sós vízben, vagy sóban „áztatni”, hogy az esetleges keserű íze elmenjen. Sózás hatására a padlizsán kevesebb olajat képes megkötni a sütéskor.

Európában a padlizsánt csak mint dísznövényt tartották számon évszázadokon keresztül. A közhiedelem ugyanis azt tartotta, hogy az elfogyasztása rossz lehelletet, elmebajt, epilepsziás rohamokat, leprát, sőt rákot okoz.

Az afrikai népi gyógyászatban azonban a padlizsán régóta használatos epilepszia, és görcsrohamok kezelésére. Délkelet-Ázsiában pedig ma is alkalmazzák kanyaró és gyomorrák ellen, noha rákellenes hatása tudományosan nem bizonyított.

Töltött padlizsán vega változat hozzávalók 5-6  személyre

  • 6 közepes padlizsán
  • 4-5  felkarikázott vöröshagyma
  • 2-3 érett, hámozott darabolt paradicsom
  • 2 felszeletelt paradicsom
  • 3 ek. finomra vágott petrezselyem
  • 3-4 gerezd felszeletelt fokhagyma
  • 2 teáscsésze olívaolaj
  • 2 tk. cukor
  • só, bors

 

Töltött padlizsán vega változat elkészítése

Eltávolítjuk a padlizsán(ok) száras végeit és hosszában félbevágjuk. Kb. egy órát sós vízben áztatjuk, hogy a só elvegye a padlizsán kesernyés ízét. Jól lecsepegtetjük, majd bő olíva olajban a közepesnél magasabb hőfokon megsütjük. Ezután a megsült padlizsánokat egy sütőtálba tesszük.

Egy teáskanál segítségével félig kikanalazzuk a padlizsán húsát és félre tesszük. Egy másik edényben elkészítjük a paradicsomszószt. Olajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a fokhagymát, a padlizsán húsát, a petrezselymet, a cukrot, sózzuk, borsozzuk.  A közepesnél magasabb hőfokon 20 percig pároljuk.

A padlizsán(ok)at megtöltjük az elkészült töltelékkel, mindegyik tetejére teszünk egy paradicsom karikát és közepes hőfokon kb. 45 percig sütjük a sütőben.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A szerző