2021. március 1. hétfő | dr Jung Andrea A medvehagyma receptek a tavasz receptjei közé tartoznak. A medvehagyma elsősorban tisztító hatásáról ismeretes. Korábbi cikkünkben már írtunk a medvehagyma jótékony hatásáról. Most szeretnénk bemutatni, hogy milyen ételek készíthetőek belőle. A medvehagyma receptek egy egészséges tavaszi alternatívát jelentenek a hétköznapi szokásos ételeink között. Medvehagyma receptek Medvehagyma krémleves Ez egy kellemesen intenzív krémleves, melyet akár kruton kockákkal, pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel, vagy reszelt sajttal is fogyaszhatunk. Hozzávalók: 1,5 ek olívaolaj vagy ghí 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható) 1 l víz 1 nagy csokor medvehagyma 3 közepes burgonya pucolva, kockákra darabolva frissen őrölt fekete bors 2 db bio zöldségleves kocka késhegynyi szerecsendió (eseleg szerecsendió virág) 2 dl tejszín frissen reszelt kemény sajt ízlés szerinti mennyiségben 2 kk só Elkészítés: A medvehagymát megmossuk, apró darabokra vágjuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott és feldarabolt medvehagymát és a zúzott gerezd fokhagymát. Néhány percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel. A vízbe beletesszük a 2 db zöldségleves kockát, a borsot, a szerecsendiót és az előkészített burgonyát. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Botmixerrel simává pürésítjük, sózzuk és hozzáadjuk a tejszínt. Ha sűrű vizet rakhatunk hozzá. Forrást követően néhány percig főzzük és készen is vagyunk. Medvehagyma pesztó (pesto) A medvehagyma pesztót nemcsak mártogatósként, hanem ételek ízesítésére is használhatjuk. Teljesen ugyanúgy használható, mint az „eredeti” pesto szósz, azzal a különbséggel, hogy míg az eredeti pesto-ban a fokhagyma inkább íz kiegészítő, itt inkább a finom fokhagymás íz dominál. Ennek megfelelően használhatjuk akár fokhagyma helyett is. E mellett tehetjük tésztára, kenhetjük bármilyen grill ételre sütés előtt, vagy étel ízésítésre. Kenyérre, pirítós kenyérre feltétnek is kiváló. Hozzávalók: súlyra egyenlő arányban medvehagyma és pirított magok (dió, kesudió, (ha van) némi fenyőmaggal) 1-2 dl olívaolaj a medvehagyma súlyához képest fele súlyú kemény (pl. parmezán típusú) sajt. Ebből ízlés szerint több is tehető. Létezik a medvehagyma pesztónak olyan változata is, mely szerint a sajt elhagyható. Amennyiben elhagyjuk a sajtot, akkor fontos, hogy sót adagoljunk a pesztónkhoz! Ebben a receptben a pesztó tartósságát az olaj (és némileg a só) biztosítja, ezért az olaj mennyiségén lehetőleg ne csökkentsünk. Elkészítés: A megmosott medvehagymát apróra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe, vagy blenderbe tesszük és krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk növelhetjük az olívaolaj mennyiséget. Bár az olaj és a só önmagában tartósít, mégis jobb, ha felhasználásig hűtőben tároljuk! Medvehagymás vaj Hozzávalók: 250 gramm vaj só (sószegény étrend esetén elhagyható) 1 csokor medvehagyma 1-2 gerezd fokhagyma rozmaring Elkészítés: A medvehagymát megmossuk, feldaraboljuk és turmix gépben, vagy blenderben összekeverjük a puha, szobahőmérsékletű vajjal, rozmaringgal, és a fokhagymával. Ízlés szerint sót adagolhatunk hozzá. Sütéshez is kiváló. A szerző dr Jung Andrea See author's posts