A medvehagyma receptek a tavasz receptjei közé tartoznak. A medvehagyma elsősorban tisztító hatásáról ismeretes. Korábbi cikkünkben már írtunk a medvehagyma jótékony hatásáról. Most szeretnénk bemutatni, hogy milyen ételek készíthetőek belőle.
A medvehagyma receptek egy egészséges tavaszi alternatívát jelentenek a hétköznapi szokásos ételeink között.
Medvehagyma receptek
Medvehagyma krémleves
Ez egy kellemesen intenzív krémleves, melyet akár kruton kockákkal, pirított kenyérkockákkal, levesgyönggyel, vagy reszelt sajttal is fogyaszhatunk.
Hozzávalók:
- 1,5 ek olívaolaj vagy ghí
- 1-2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 l víz
- 1 nagy csokor medvehagyma
- 3 közepes burgonya pucolva, kockákra darabolva
- frissen őrölt fekete bors
- 2 db bio zöldségleves kocka
- késhegynyi szerecsendió (eseleg szerecsendió virág)
- 2 dl tejszín
- frissen reszelt kemény sajt ízlés szerinti mennyiségben
- 2 kk só
Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, apró darabokra vágjuk. Egy fazékban felmelegítjük az olajat, beletesszük a megmosott és feldarabolt medvehagymát és a zúzott gerezd fokhagymát. Néhány percig kevergetjük, majd felöntjük vízzel. A vízbe beletesszük a 2 db zöldségleves kockát, a borsot, a szerecsendiót és az előkészített burgonyát. Addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.
Botmixerrel simává pürésítjük, sózzuk és hozzáadjuk a tejszínt. Ha sűrű vizet rakhatunk hozzá.
Forrást követően néhány percig főzzük és készen is vagyunk.
Medvehagyma pesztó (pesto)
A medvehagyma pesztót nemcsak mártogatósként, hanem ételek ízesítésére is használhatjuk. Teljesen ugyanúgy használható, mint az „eredeti” pesto szósz, azzal a különbséggel, hogy míg az eredeti pesto-ban a fokhagyma inkább íz kiegészítő, itt inkább a finom fokhagymás íz dominál. Ennek megfelelően használhatjuk akár fokhagyma helyett is. E mellett tehetjük tésztára, kenhetjük bármilyen grill ételre sütés előtt, vagy étel ízésítésre. Kenyérre, pirítós kenyérre feltétnek is kiváló.
Hozzávalók:
- súlyra egyenlő arányban medvehagyma és pirított magok (dió, kesudió, (ha van) némi fenyőmaggal)
- 1-2 dl olívaolaj
- a medvehagyma súlyához képest fele súlyú kemény (pl. parmezán típusú) sajt. Ebből ízlés szerint több is tehető.
Létezik a medvehagyma pesztónak olyan változata is, mely szerint a sajt elhagyható. Amennyiben elhagyjuk a sajtot, akkor fontos, hogy sót adagoljunk a pesztónkhoz!
Ebben a receptben a pesztó tartósságát az olaj (és némileg a só) biztosítja, ezért az olaj mennyiségén lehetőleg ne csökkentsünk.
Elkészítés:
A megmosott medvehagymát apróra vágjuk, és a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe, vagy blenderbe tesszük és krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk növelhetjük az olívaolaj mennyiséget.
Bár az olaj és a só önmagában tartósít, mégis jobb, ha felhasználásig hűtőben tároljuk!
Medvehagymás vaj
Hozzávalók:
- 250 gramm vaj
- só (sószegény étrend esetén elhagyható)
- 1 csokor medvehagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- rozmaring
Elkészítés:
A medvehagymát megmossuk, feldaraboljuk és turmix gépben, vagy blenderben összekeverjük a puha, szobahőmérsékletű vajjal, rozmaringgal, és a fokhagymával. Ízlés szerint sót adagolhatunk hozzá.
Sütéshez is kiváló.